ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Προσγείωση… εξ αποστάσεως στη Σουηδία

Πύργος ελέγχου κατηύθυνε αεροπλάνο σε αεροδρόμιο που βρισκόταν 150 χιλιόμετρα μακριά.

Είναι μία παγκόσμια πρώτη: ένας πύργος ελέγχου άρχισε σήμερα να ρυθμίζει την εναέρια κυκλοφορία σε ένα σουηδικό αεροδρόμιο από ένα άλλο αεροδρόμιο το οποίο βρίσκεται 150 χιλιόμετρα μακριά, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας (LFV).

«Η πρώτη προσγείωση με πύργο ελέγχου εξ αποστάσεως», έγραψε η υπηρεσία στον λογαριασμό της στο Twitter (@luftfartsverket), κάτω από τη φωτογραφία ενός αεροσκάφους που προσγειώθηκε το μεσημέρι στο Ομσκοϊντσβίκ, χάρη στις οδηγίες του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου του Σάντσβαλ.

«Είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο που κατηύθυναν εξ αποστάσεως αεροπλάνο να προσγειωθεί σ’ ένα αεροδρόμιο. Οι πιλότοι στο αεροσκάφος ήταν σε επαφή με τον πύργο ελέγχου στο Σάντσβαλ», σε απόσταση μεγαλύτερη των 150 χιλιομέτρων, εξήγησε η διευθύντρια επικοινωνίας της υπηρεσίας, Ελίζαμεθ Λίντγκρεν, στη δημόσια ραδιοφωνία SR.

Σύμφωνα με τη LFV, στο αεροδρόμιο που ελέγχεται εξ αποστάσεως, κάμερες και αισθητήρες συγκεντρώνουν τις πληροφορίες και τις διαβιβάζουν σε πραγματικό χρόνο στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, κάτι που στην πράξη δεν αλλάζει σε τίποτε την εργασία τους.

«Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η ενάερια κυκλοφορία διευθύνεται με τον ίδιο τρόπο με έναν παραδοσιακό πύργο ελέγχου». διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η LFV.

«Όλα έγιναν με ασφάλεια», δήλωσε χαμογελώντας η ειδική απεσταλμένη της δημόσιας ραδιοφωνίας SR η οποία, μαζί με περίπου πενήντα ανθρώπους, ήταν σε αυτή την πρώτη πτήση και απάντησε σε ερωτήσεις αμέσως μετά την προσγείωση του αεροπλάνου.

«Είχα γαντζωθεί από το μπράτσο του καθίσματος αλλά δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Εξάλλου, αν κατάλαβα καλά, για τον πιλότο, δεν άλλαζε τίποτα», πρόσθεσε.

Τα δύο αεροδρόμια επιλέχθηκαν «για γεωγραφικούς λόγους», διευκρίνισε η κ. Λίντγκρεν. Η τεχνολογία αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα αεροδρόμια στη Σουηδία.

newsbeast.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.