ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Πώς θα κερδίσετε στο πέτρα – ψαλίδι – χαρτί

Οι άνθρωποι δεν παίζουν στην τύχη. Ακολουθούν κρυμμένα μοτίβα τα οποία μπορείτε να προβλέψετε και να κερδίσετε.

Πώς θα κερδίσετε στο πέτρα – ψαλίδι – χαρτί

Όπως αποκάλυψε μία μελέτη, οι νικητές ακολουθούν μία συγκεκριμένη τακτική, ενώ οι ηττημένοι τείνουν να αλλάζουν, από «πέτρα – ψαλίδι – χαρτί», σε πέτρα – χαρτί – ψαλίδι.

Προβλέποντας αυτές τις κινήσεις, μπορείτε να κερδίσετε!

Οι στρατηγικές αυτές αποκαλύφθηκαν σε ένα μεγάλο τουρνουά αυτού του παιχνιδιού, σε πανεπιστήμιο της Κίνας.

Επιστήμονες, χώρισαν 360 μαθητές σε δύο ομάδες των έξι ατόμων. Κάθε διαγωνιζόμενος, έπαιξε 300 γύρους «πέτρα – χαρτί – ψαλίδι», εναντίον άλλων μελών της ομάδας του.

Ως κίνητρο, οι νικητές έπαιρναν αμοιβή, ανάλογα με το πόσες φορές νίκησαν.

Η κλασσική θεωρία του παιχνιδιού, προτείνει ότι οι παίκτες θα πρέπει να παίζουν εντελώς τυχαία, προκειμένου να παραμείνουν απρόβλεπτοι. Αυτό το μοτίβο, όπου και οι δύο παίκτες επιλέγουν πέτρα, χαρτί ή ψαλίδι με ίσες πιθανότητες σε κάθε γύρο είναι γνωστή ως ισορροπία Nash.

Αυτή η στρατηγική, ονομάστηκε έτσι από τον πρωτοπόρο στη θεωρία στρατηγικής John Forbes Nash Jr, η οποία ενέπνευσε και την ταινία του Χόλυγουντ «A Beautiful Mind», με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου.

Όντως, στο Κινεζικό τουρνουά οι παίκτες όλων των ομάδων επέλεξαν κάθε δράση τους να διαρκεί το ένα τρίτο του χρόνου τους και παρατηρήθηκε ότι πάντα έκαναν την ίδια επιλογή.

Όταν οι παίκτες κέρδιζαν έναν γύρο, επαναλάμβαναν τη στρατηγική, πέτρα, χαρτί ή ψαλίδι πιο συχνά.

Παιχνίδι ψυχολογίας

Οι ηττημένοι από την άλλη πλευρά, δρούσαν διαφορετικά. Η σειρά που ακολουθούσαν ήταν ότι ξεκινούσαν με πέτρα, στον επόμενο γύρο επέλεγαν χαρτί και μετά ψαλίδι.

Για παράδειγμα, έχοντας χάσει με «πέτρα», ο παίκτης επέλεγε πιο εύκολα να παίξει μετά «χαρτί».

Αυτή η τακτική είναι γνωστή, στα παιχνίδια θεωρίας ως υποθετική ανταπόκριση.

«Το παιχνίδι πέτρα – χαρτί – ψαλίδι, περιλαμβάνει κυκλικά συναισθήματα, τα οποία δεν γίνονται αντιληπτά από την ισορροπία Nash», υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Αυτό που τους ιντριγκάρει είναι η λειτουργία του εγκεφάλου, όταν καλείται να πάρει βασικές αποφάσεις σε περιστασιακές καταστάσεις.

Οι Κινέζοι επιστήμονες σχεδιάζουν τώρα να διερευνήσουν την ψυχολογία πίσω από τις φαινομενικά παράλογες επιλογές που κάνουν οι παίκτες όταν αγωνίζονται. by: bbc.com

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.