ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Αμερικανός οικονομολόγος: Πώς πεθαίνει μια χώρα σαν την Ελλάδα από το χρέος

Ανοιχτή… απάντηση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μέσω της γερμανικής εφημερίδα SZ, δίνει ο Αμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Τζέφρι Σακς. Αφορμή, φυσικά, οι τοποθετήσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για την Ελλάδα.

Ο Σακς τιτλοφορεί το άρθρο με εύγλωττο τρόπο: «Θάνατος από το χρέος – Η απάντησή μου στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ». Σε αυτό αναφέρει πως ο ανώτερος οικονομολόγος του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, Λούντγκερ Σούκνεχτ, αναφέρει πως όλες οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να ζουν με αυτά που βγάζουν, να προσαρμόσουν το χρέος τους και να δεχθούν το φάρμακο της Ευρωζώνης όπως έκαναν η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Αυτό πρέπει να κάνει και η Ελλάδα.

«Έχω τεράστιο σεβασμό στον κ. Σούκνεχτ, αλλά χάνει την ιστορική πραγματικότητα. Η πολιτική συνταγή του μπορεί, μερικές φορές, να είναι λάθος. Και είναι λάθος διότι η εξυπηρέτηση του χρέους, σε συνδυασμό με άλλα οικονομικά προβλήματα, μπορούν να οδηγήσουν μια χώρα σε οριακό σημείο. Είναι σοφία να αναγνωρίζει κανείς αυτό το λάθος», αναφέρει ο Σακς.

Χρησιμοποιεί, μάλιστα, το παράδειγμα της κυβέρνησης της Βαϊμάρης, τη δεκαετία του ’20, που οδήγησε τη Γερμανία σε υπερπληθωρισμό και στη συνέχεια σε ύφεση. Οι οικονομικές συνθήκες ήταν αυτές που οδήγησαν στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία τον Ιανουάριο του 1933.

Επίσης, ήταν λάθος πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του ’80 να δεχθούν πακτωλό χρημάτων από τις ΗΠΑ. Η υπερδύναμη συνέχισε να προσποιείται και να τις δανείζει χρήματα για να καλύψουν τα χρέη τους. Το αποτέλεσμα ήταν να εμφανίσουν υψηλό πληθωρισμό και πολιτική αστάθεια. Τελικά, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και σε ελάφρυνση του χρέους.

Άλλο ένα παράδειγμα είναι η Πολωνία του 1989, με τον Σακς να έχει προσωπική γνώση του θέματος καθώς ήταν εκείνη την περίοδο οικονομικός σύμβουλος της χώρας και θεωρούσε πως η G7 έπρεπε να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους της. Κάτι που έγινε με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση οικονομική ανάπτυξη.

Ήταν λάθος που η Ρωσία του 1992, επί Γιέλτσιν, ήταν υποχρεωμένη να εξυπηρετεί πλήρως το χρέος που κληρονόμησε από την πρώην ΕΣΣΔ. Οι ΗΠΑ δεν σήκωναν κουβέντα, με αποτέλεσμα η Ρωσία να πέσει σε μια κατάσταση οικονομικής και πολιτικής αστάθειας με αρκετές εθνικιστικές εξάρσεις.

Ο Σακς, αναφέρει πως είναι σωστή η γενική αρχή ότι οι χώρες πρέπει να εξυπηρετούν τα χρέη τους, αρκεί να μην φτάνουν σε οριακό σημείο. «Αξίζει η Ελλάδα μια ελάφρυνση χρέους; Όχι. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Ελλάδα τα πήγε άσχημα με την οικονομία της. Είναι καλή ιδέα η ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας; Ναι. Η Ελλάδα δανείστηκε πάρα πολλά χρήματα, δεν κατάφερε να πατάξει την ευνοιοκρατία, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά και δεν κατάφερε να προωθήσει μια ανταγωνιστική βιομηχανία. Η εξαγωγική βάση της είναι μικρή, οι τράπεζες της δεν είναι σε καλή κατάσταση και δεν μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα είναι σε ένα σπιράλ θανάτου μέσω της λιτότητας, φυγής κεφαλαίων, διαρροής εγκεφάλων και αυξανόμενης κοινωνικής αναταραχής», αναφέρει ο Σακς.

Μάλιστα, εξισώνει την ελληνική κρίση με αυτή της Γερμανίας την περίοδο 1930-1933, κάτι που φαίνεται από την ανεργία, την κατάσταση των τραπεζών και την μείωση της παραγωγής. Σημειώνει πως η Γερμανία μπορεί να συνεχίσει να αρνιέται τα πάντα, αλλά η Ελλάδα θα αναγκαστεί στο μεταξύ να καταρρεύσει αν αναγκαστεί να περικόψει κι άλλο τις κοινωνικές δαπάνες της για να εξυπηρετήσει το χρέος της. Καμία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να επιβιώσει για περισσότερους από κάποιους μήνες ή το πολύ ένα χρόνο. Αυτή η διαδρομή οδηγεί στην καταστροφή, αναφέρει ο Σακς.

Όσο για τους Γερμανούς φορολογούμενους που λένε ότι η χώρα τους είναι αρκετά γενναιόδωρη με την Ελλάδα, ο Σακς αναφέρει πως πρέπει να καταλάβουν πως είναι γενναιόδωρη με τις τράπεζες και ότι τα δύο πακέτα διάσωσης δεν πήγαν ποτέ στην Ελλάδα και τους πολίτες, αλλά χρησιμοποιήθηκαν σε άλλους σκοπούς. Κάτι που αναμένεται να γίνει και με το τρίτο πακέτο στήριξης.

Ο Σακς αναφέρει πως η Ευρώπη συνεχίζει να προσποιείται και να επεκτείνει το πρόβλημα της Ελλάδας, με τη μόνη διαφορά ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Ουσιαστικά πεθαίνει από το χρέος, καθώς το σύνολο της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής της χώρας καταρρέει. Αυτό που σημειώνει ο Αμερικανός καθηγητής είναι ότι η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να κάνει μια νέα αρχή και να δεχθεί την ελάφρυνση του χρέους που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση.

Και για μην υπάρχει καμία παρανόηση, συμπληρώνει πως η ελάφρυνση πρέπει να συνοδεύεται από σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, οι οποίες όμως θέλουν χρόνο για να αποδώσουν. Επί Σρέντερ η Γερμανία παραβίασε όλα τα κριτήρια του Μάαστριχτ, ως προς αυτό τον τομέα. Η Ελλάδα του 2015 βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, άρα για να πετύχει στο μεταρρυθμιστικό της πλάνο πρέπει να λάβει ελάφρυνση χρέους.

iefimerida.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.