ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Πρόγραμμα υποτροφιών σε πρόσφυγες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επιστολή του πρύτανη Θ. Δημόπουλου στην Ένωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων

Την ένταξη φοιτητών και ακαδημαϊκών προσφύγων στο ακαδημαϊκό/επιστημονικό περιβάλλον της Ελλάδας, καθώς και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνει με επιστολή του στην Ένωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (European Universities Association – EUA) ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Θ. Δημόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ στην επιστολή του αναφέρει ότι «ανάμεσα στους πρόσφυγες, όπως έχουμε επανειλημμένα διαπιστώσει, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός πτυχιούχων πανεπιστημίων και φοιτητών. Για τον λόγο αυτό αναζητούμε δυνατότητες να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες που διαθέτουν αυτό το ακαδημαϊκό προφίλ έτσι ώστε να ενταχθούν καλύτερα στη ζωή στην Ελλάδα και ενδεχομένως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για τον σκοπό αυτό θα μπορούσαμε να εξετάσουμε Πρόγραμμα ειδικών ερευνητικών ενισχύσεων/ υποτροφιών σπουδών για όσους ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες προσφύγων. Αυτό θα βοηθούσε τόσο τα άτομα αυτά να ενταχθούν καλύτερα στο νέο τους περιβάλλον, συνεχίζοντας τις ακαδημαϊκές τους δραστηριότητες, όσο και τις χώρες φιλοξενίας στων οποίων την επιστημονική και οικονομική τους ζωή θα εισάγονταν πιο ομαλά οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες».

Ο κ. Δημόπουλος στην επιστολή του κάνει, επίσης, λόγο για την προσπάθεια του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρά τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που διαθέτει, να βελτιώσει την κατάσταση των προσφύγων υπό κάθε έννοια ανθρωπιστικής δράσης. «Έχουμε ήδη ιδρύσει ένα Δίκτυο Αλληλεγγύης για αυτόν τον σκοπό», αναφέρει ο Πρύτανης, «όπου μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας (γιατροί, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και διοικητικά στελέχη) προσφέρουν ως εθελοντές τις υπηρεσίες τους στα «Hot Spots» (Σημεία Συγκέντρωσης) και στα Κέντρα Μετεγκατάστασης».

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.