ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Πρόεδρος Νότιας Κορέας: Θα καταστρέψουμε το Βορρά πέρα από κάθε δυνατότητα ανάκαμψης!

Η Νότια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους Hyunmoo-2, μόλις έξι λεπτά μετά την εκτόξευση πυραύλων της Βόρειας Κορέας, ενώ το βλήμα του Βορρά πετούσε ακόμη

Η Νότια Κορέα εξαγριώθηκε από την πρόσφατη εκτόξευση πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ, με τον πρόεδρο Μουν Τζε-ιν να προειδοποιεί ότι περαιτέρω προκλήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πλήρη καταστροφή. Εκτός αυτού, απέκλεισε τη δυνατότητα να ανοίξει διάλογο με τον «πολεμοχαρή Βορρά».

«Σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα προχωρήσει σε προκλήσεις εναντίον ημών ή κάποιου εκ των συμμάχων μας, έχουμε τη δύναμη να καταστρέψουμε (το Βορρά) πέρα ​​από οποιαδήποτε δυνατότητα ανάκαμψης», δήλωσε την Παρασκευή, ο ηγέτης της Νότιας Κορέας, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο Μουν, μίλησε έτσι, με αφορμή τη νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, νωρίτερα μέσα στην ημέρα, τοπ οποίο πέρασε μέσα από τον ιαπωνικό εναέριο χώρο και βυθίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου 2.000 χλμ ανατολικά της Ιαπωνίας. Η Σεούλ συγκάλεσε αμέσως συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), όπου ο Μουν καταδίκασε την ενέργεια, λέγοντας ότι ο Βορράς είχε παραβιάσει και πάλι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Ηνωμένων Εθνών και «αποτελεί σοβαρή πρόκληση για την ειρήνη και τη σταθερότητα της Κορεατικής Χερσονήσου και της παγκόσμιας κοινότητας», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ruptly του RT.

«Εγώ καταδικάζω αυστηρά και εκφράζω θυμό σε αυτή τη σειρά προκλήσεων από το Βορρά», φέρεται να είπε ο Μουν σύμφωνα με το Yonhap.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας επίσης δήλωσε ότι ο διάλογος μεταξύ του Νότου και του Βορρά είναι αδύνατος σε αυτή την περίοδο και ζήτησε μεγαλύτερη πίεση στο Βορρά. «Ο διάλογος είναι αδύνατος σε μια τέτοια κατάσταση» είπε ο Μουν.

«Οι διεθνείς κυρώσεις και πιέσεις θα καταστούν αυστηρότερες, ώστε να αναγκάσουν τη Βόρεια Κορέα να επιλέξει να προχωρήσει προς την κατεύθυνση ενός πραγματικού διαλόγου».

Επίσης, η Νότια Κορέα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για νέους τύπους απειλών από το Βορρά, συμπεριλαμβανομένων των βιολογικών και κύμματα ηλεκτρομαγνητικών παλμών (που έχουν τη δυνατότητα να αχρηστεύσουν τις ηλεκτρονικές συσκευές σε αρκετά μεγάλη απόσταση), ανέφερε ο προεδρικός εκπρόσωπος Παρκ Σου-χιουν, σύμφωνα με το Yonhap.

Ενώ η Σεούλ εξακολουθεί να θέλει να χρησιμοποιήσει διπλωματικά μέσα για την επίλυση της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο και να πιέσει την Πιονγιάνγκ να σταματήσει τα πυρηνικά και τα πυραυλικά προγράμματα, προωθεί επίσης συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας. Ο πρόεδρος Μουν ζήτησε την έγκαιρη αναθεώρηση της συμφωνίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επιτρέποντας την ανάπτυξη βαρύτερων πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους της Νότιας Κορέας.

Ο Μουν ενημερώθηκε εκ των προτέρων και διέταξε στρατιωτικές ασκήσεις μετά την εκτόξευση του βλήματος από τον Βορρά. Η Νότια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους Hyunmoo-2, μόλις έξι λεπτά μετά την εκτόξευση πυραύλων της Βόρειας Κορέας, ενώ το βλήμα του Βορρά πετούσε ακόμη, σύμφωνα με το Yonhap.

Ένας από τους πυραύλους απέτυχε «σε αρχικό στάδιο» και ο άλλος πέταξε περίπου 250 χιλιόμετρα και “έπληξε με ακρίβεια” έναν προσομοιωμένο στόχο στην Ανατολική Θάλασσα (όπως οι Κορέες προτιμούν να ονομάζουν τη Θάλασσα της Ιαπωνίας), δήλωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας.

 

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.