ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΣΤΙΔΑΣ” [video & pics]

Παρουσία αρκετού κόσμου πραγματοποιήθηκε η ενδιαφέρουσα εκδήλωση “Αρχαία Μνημεία στην περιοχή της Παστίδας Ρόδου από την κ. Ελένη Φαρμακίδου Αρχαιολόγο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου,  η οποία μάλιστα αφιέρωσε την βραδιά στον Πολυχρόνη Σπάρταλη (συνάδελφο της εκ Παστίδας).

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Παστίδας πραγματοποιήθηκε τέτοια εκδήλωση όπου μάθαμε αρκετές σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την ύπαρξη αρχαίων μνημείων στην Παστίδα.

Εκτός από την ενημέρωση που υπήρξε για την ακρόπολη της Ιαλυσού που βρίσκεται στον Λόφο του Φιλερήμου έγινε γνωστή η μεγάλη αρχαιολογική αξία τη Δωρικής Κρήνης η οποία βρίσκεται στον εν λόγω λόφο προς την πλευρά της Παστίδας και είναι και το μοναδικό (μέχρι τώρα) μνημείο της περιοχής.

Ένα σημαντικό μνημείο, ένας πραγματικός θησαυρός ο οποίος όμως μένει ανεκμετάλλευτος λόγω των καθιζήσεων και της διάβρωσης του εδάφους.

Παρά το ότι έχουν γίνει οι σχετικές μελέτες ακόμη δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα για να μπορέσουν να γίνουν οι σχετικές εργασίες διάσωσης και ανάδειξης αυτού του μνημείου.

Η παρουσία αρκετών κατοίκων της Παστίδας που ενδιαφέρονται για την ιστορία του τόπου τους, με τις μαρτυρίες τους μετέφεραν όλου τους παρευρισομένους στις εποχές όπου ανεβαίνοντας από μονοπάτι που ξεκινάει από την Παστίδα έφταναν στην Δωρική Κρήνη και από εκεί και πέρα στον δρόμο προς τον Σταυρό του Φιλερήμου.

Από ένα σημείο και μετά η πρόσβαση αυτή απαγορεύθηκε αφού ελλοχεύει κίνδυνος για την σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών ενώ η όλη εγκατάσταση κληρονομιά των προγόνων μας, βρίσκεται κάτω από ένα υπόστεγο.

Οι παρόντες με επικεφαλή τον Πρόεδρο της Κοινότητας Παστίδας Σάββα Πάττα που ήταν και ο διοργανωτής της ενημέρωσης αυτής μαζί με την Φυσίκα Παρασκευή Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Παστίδας, ζήτησαν από την κ.Φαρμακίδου να μεταφέρει την ανησυχία των κατοίκων καθώς και την απαίτηση τους για την αποκατάσταση του μνημείου και την εξασφάλιση της πρόσβασης από την Παστίδα αλλά και από τον Λόφο.

Ανάμεσα σε άλλους έδωσαν το παρόν εκτός από τους διοργανωτές, η  Αντιδήμαρχος Τουρισμού Διεθνούς προβολής και Αποδήμων Ροδίων Μαρίζα Χατζηλαζάρου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ρόδου Ευγένιος Κασσανής και Στέφανος Δράκος, οι τοπικοί σύμβουλοι Παστίδας Αριάδνη Κασσανή και Χρήστος Φτάρας, ο Διοικητής της Μονάδος κ. Τιμιάδης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παστίδας “Καμάρι” Ιωσήφ Σιαλούπ, ο Πρόεδρος του Αστέρα Παστίδας Σιδηρόπουλος Σάββας, μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίου Νικολάου Παστίδας κ.α.

Δείτε το video:

Η ανακοίνωση της Δημοτικής Κοινότητας Παστίδας:

12742281_680621508746498_3426246646255819547_n

“Η χθεσινή συμμετοχή στην εκδήλωση με θέμα ΑΡΧΑΊΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΣΤΙΔΑ μας υποχρεώνει να ενεργήσουμε άμεσα έτσι ώστε να φανούμε αντάξιοι της περιοχής που ζούμε και υπηρετούμε.

Ευχαριστούμε την κ Φαρμακίδου για την άψογη παρουσίαση ,την οποία αφιέρωσε στον για πολλά χρόνια συνάδελφο και δάσκαλο της ,όπως είπε, τον συμπολίτη μας κ Σπάρταλη Πολυχρόνη.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν από τον Δήμο Ρόδου η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Διεθνούς προβολής & Αποδήμων Ροδίων κ. Χατζηλαζάρου Μαρία ,ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πολιτευτής Δωδεκανήσου κ.Δράκος Στέφανος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ .Κασσανής Ευγένιος , Τοπικοί Σύμβουλοι η πρώην Κοινοτάρχης κ. Κοκκάρη Δέσποινα, οι Πρόεδροι και μέλη των συλλόγων, οι δάσκαλοι του σχολείου μας και πλήθος κόσμου. Άψογη στα καθήκοντα του οικοδεσπότη η διευθύντρια του σχολείου μας κ. Φυσίκα Παρασκευή.”

 

Οι φωτογραφίες:

DSC_0212 DSC_0211 DSC_0234 DSC_0233 DSC_0232 DSC_0231 DSC_0230 DSC_0229 DSC_0228 DSC_0227 DSC_0226 DSC_0225 DSC_0224 DSC_0223 DSC_0222

Η Αρχαιολόγος Ελένη Φαρμακίδου

DSC_0221

Ο Πρόεδρος της Παστίδας Σάββας Πάττας

DSC_0218

DSC_0217

Η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Παστίδας Παρασκευή Φυσίκα

DSC_0216 DSC_0213

Η Δωρική Κρήνη

DSC_0240 DSC_0250 DSC_0245

Η Δωρική Κρήνη όπως είναι σήμερα

DSC_0243 DSC_0241

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.