ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του «θαλάσσιου τουρισμού» στην Πάτμο

Με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης και με την βοήθεια των ειδικών του θεματικού τουρισμού της κρουαζιέρας πραγματοποιήθηκε το σημαντικό συνέδριο του «θαλάσσιου τουρισμού» στην Πάτμο.

Ο Δήμαρχος Πάτμου κ. Γρηγόρης Στόικος εκτός από την θερμή φιλοξενία των εργασιών του συνεδρίου και των συνέδρων συνετέλεσε ώστε να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα.

Η ένωση εφοπλιστών και οι αντίστοιχη Ένωση Σκαφών Τουρισμού Yachting της χώρας μας, είχαν τον λόγο και κατέθεσαν προτάσεις οι οποίες θα αποτυπωθούν και στην συνέντευξη τύπου που θα δώσουν τα στελέχη της Περιφέρειας που συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου. Η καταρτισμένη ομάδα της Περιφέρειας αποτελούμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Φλεβάρη, τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Άγγελο Ανανία, τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Κουνάκη, τον Έπαρχο της Περιφερειακής ενότητας Καλύμνου κ. Ιωάννη Θεμέλαρο και τον Ειδικό Συνεργάτη στο θέμα των υδατοδρομίων κ. Ιωάννη Μπρα κατέληξαν στο εξής βασικό συμπέρασμα. Η κρουαζιέρα και εν γένει ο Θαλάσσιος τουρισμός είναι μια θεματική ενότητα, σημαντική και θεμελιώδης ως προς το τουριστικό μας προϊόν. Ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί πολυδιάστατη οντότητα η οποία για να εδραιωθεί και να αναπτυχθεί χρειάζεται το αυτονόητο, αλλά ζητούμενο ίσως στην Ελλάδα. Την αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία όλων των φορέων. Συνεργασία λοιπόν.

Ο συντονισμός και ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί και το αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί από έναν ευέλικτο και ισχυρό φορέα όπως η Περιφέρεια σε συνεργασία με όλους τους Δήμους που θέλουν να πετύχει αυτό το εγχείρημα και τα Λιμενικά Ταμεία.

Δυστυχώς οι ευκαιρίες δεν θα μας περιμένουν για πάντα. Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία και οι αριθμοί πέρα από τους εξωγενείς και εξωτερικούς παράγοντες όπως η Τουρκία και οι λοιπές χώρες της Ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου και όχι μόνο, που προωθούν τα δικά τους συμφέροντα συνετέλεσαν και συντελούν δικά μας τεράστια στρατηγικά λάθη και αστοχίες στην πτώση και την ύφεση που αντιμετωπίζει ο θαλάσσιος τουρισμός σε μια περίοδο που έπρεπε να γιγαντωθεί και να έχουμε αύξηση του ποιοτικού θαλάσσιου τουρισμού και όχι ελεύθερη πτώση στις προσεγγίσεις. Σημειώνεται ότι τούτο συμβαίνει τη στιγμή που η χώρα και τα λιμάνια μας θεωρούνται ασφαλείς προορισμοί, πράγμα που δεν ισχύει για τρίτες χώρες της Μεσογείου.

Κάποιοι ίσως αδυνατούν να καταλάβουν πως ο κάθε προορισμός δεν λειτουργεί αυτόνομα αλλά μέσα σε μια ολότητα, σε μια συστάδα, σε ένα δίκτυο που μπορεί με το κατάλληλο σχεδιασμό να οδηγήσει σε σταδιακή επανάκαμψη των προσεγγίσεων, του τουριστικού ρεύματος και κατ’ επέκταση της Ελληνικής οικονομίας.

Ο εγωισμός και ο πόλεμος που γίνονται για να διατηρηθούν ίσως κάποιες θέσεις αιρετών ή μη, έρχεται σε αντίθεση με αυτό που ζητά η αγορά και θέλουν οι επιχειρηματίες οι οποίοι στην ουσία χρηματοδοτούνται από πελάτες υψηλής οικονομικής στάθμης όπως αυτή των κρουαζιερόπλοιων και του yachting.

Κάποια στιγμή σαν νησιώτες πρέπει να λειτουργήσουμε ομαδικά να κατεβάσουμε τους εγωισμούς μας και να κοιτάξουμε το κοινό καλό.

Πρέπει να αντιληφθούμε πως το Αιγαίο μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστεί στον θαλάσσιο τουρισμό, αρκεί να συνεργαστούμε. Όλοι οι προορισμοί του θαλάσσιου τουρισμού πρέπει να στηρίξουν το προϊόν αυτό και να συνεργαστούν. Η διαπραγμάτευση, η διεκδίκηση και ο στρατηγικός σχεδιασμός μπορεί να γίνει από έναν φορέα ο οποίος να έχει τη στήριξη όλων. Των Δήμων, των Δημάρχων, των Λιμενικών Ταμείων και της γενικής Κυβέρνησης για έργα υποδομής, λιμενικές εγκαταστάσεις, παροχές και υπηρεσίες. Σήμερα, όπως και χτες το Νότιο Αιγαίο διψά και απαιτεί το αυτονόητο. Λιμενικά έργα, παντού όπου απαιτούνται, καθώς δεν υπάρχουν λιμάνια με τη σύγχρονη έννοια του όρου. Αυτό ζητούν και οι φορείς του θαλάσσιου τουρισμού.

Κατάλληλος φορέας για να αναλάβει αυτόν τον στρατηγικό ρόλο και να επιτύχει το στόχο μπορεί να είναι η Περιφέρειά μας. Η ισχυρή ομάδα που έχει χτίσει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος μπορεί να φέρει εις πέρας αυτό το τεράστιας σημασίας και δύσκολο έργο. Πρέπει η προοπτική και ο σχεδιασμός μας για το αύριο, να ξεπεράσει τις αγκυλώτητες του παρελθόντος και όλα όσα έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία, την ικανότητα και την αντίσταση κάποιων, αρμοδίων ή μη, που δεν θέλουν να συνεργαστούν και να βάλουν το κοινό καλό πάνω από τον εγωισμό τους. Όλοι, Δήμαρχοι, Δήμοι και Λιμενικά Ταμεία πρέπει να συνεργαστούν αποτελεσματικά μεταξύ τους και με την Περιφέρειά μας για το συμφέρον του τόπου μας.

«Η Περιφέρεια δεν ετοιμάζει σχέδια για την ανάπτυξη των νησιών μας με σκοπό να τα βάλει στο συρτάρι και να τα αφήσει εκεί», αυτό τόνισε στο συνέδριο ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης και η ομάδα της Περιφέρειας που μετείχε στις εργασίες του μεταφέροντας τη σχετική δήλωση του Περιφερειάρχη για το θέμα.

Ο κ. Παναγιώτης Κουνάκης που ήταν ο συντονιστής του συνεδρίου, αναφέρθηκε συνολικά στα θέματα του τουρισμού των νησιών μας και την στρατηγική της Περιφέρειας στον τουρισμό.

Ο κ. Άγγελος Ανανίας, παρουσίασε τις αναπτυξιακές προοπτικές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Γιάννης Φλεβάρης έκλεισε τις εργασίες του συνεδρίου με αναφορά στα συμπεράσματα των εργασιών και στις προτάσεις των συνέδρων.

Η γνώση, η τεχνογνωσία υπάρχει, η διάθεση και η ικανότητα υπάρχει. Η συγκατάθεση και βοήθεια από τους ανθρώπους του κλάδου, τους επιχειρηματίες και τους ειδικούς υπάρχει. Το μόνο που μένει είναι η ανταπόκριση όλων των υπολοίπων.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.