ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Πού είναι σήμερα το κοριτσάκι που κάηκε από ναπάλμ στο Βιετνάμ – Μια συγκλονιστική ιστορία [εικόνες]

Είναι γνωστή με το όνομα Kim Phuc και έμεινε χαραγμένη στην παγκόσμια μνήμη όταν γυμνή, έτρεχε ουρλιάζοντας από τον πόνο, καμμένη στο σώμα μετά από βόμβα ναπάλμ στον Πόλεμο του Βιετνάμ.

Η Kim Phúc γεννήθηκε το 1963 σε ένα χωριό του Βιετνάμ που δέχτηκε επίθεση στις 8 Ιουνίου 1972. Το κορίτσι κάηκε ζωντανό από τις βόμβες που έριξε ο στρατός του Νότιου Βιετνάμ. Της έδωσε κάποιες πρώτες βοήθειες και την μετέφερε στο νοσοκομείο ο φωτογράφος του  Associated Press που της είχε τραβήξει και την ιστορική φωτογραφία.


Το κοριτσάκι υπέστη 17 χειρουργικές επεμβάσεις για να επιζήσει και έμεινε στο νοσοκομείο 14 μήνες. Η Kim Phuc σώθηκε και ο φωτογράφος Nick Ut πήρε το βραβείο Pulitzer γι’αυτή τη φωτογραφία και έμεινε για πάντα δίπλα της.
Η κυβέρνηση την έβαλε σε παρακολούθηση και την έστειλε στην Κούβα για να σπουδάσει. Εκεί γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της Bui Huy Toan. Παντρεύτηκαν και στο γαμήλιο ταξίδι στη Μόσχα η νεαρή γυναίκα δραπέτευσε και ζήτησε άσυλο στον Καναδά.

Ζει εκεί με τα δύο παιδιά της και έκανε το Ιδρυμα που φέρει το όνομά της για την ειρήνη στον κόσμο. Τα σημάδια του πολέμου είναι χαραγμένα στο σώμα της, ακόμη και σήμερα.


Από τότε είναι καλεσμένη σε όλο τον κόσμο για ομιλίες και συνεντεύξεις. Στην Ουάσινγκτον, στη διάρκεια μιας ομιλίας για τον Πόλεμο του Βιετνάμ, η  Kim Phúc δήλωσε ότι συγχωρεί τον αξιωματικό που έριξε την ναπάλμ στο χωριό της, συγκινώντας τον πλανήτη. Η ίδια χρηματοδοτεί νοσοκομεία και σχολεία σε όλο τον κόσμο.

 

iefimerida.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.