ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ποιά αγαπημένη ελληνίδα “έφυγε” από τη ζωή – Αυτή ήταν η τελευταία της επιθυμία!

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) πληροφορήθηκαν με βαθιά τους θλίψη το θάνατο της Κλεοπάτρας Πρίφτη, στις 13 Αυγούστου 2015, ύστερα από μακρόχρονη ασθένεια. Σύμφωνα με την τελευταία της επιθυμία, αποτεφρώθηκε και η τέφρα της θα διασκορπιστεί στο Κρητικό Πέλαγος σε ευθετότερο χρόνο.

Γεννήθηκε το 1925 στη Νέα Υόρκη από Κρήτες γονείς. Έζησε από το 1929 έως το 1945 στα Χανιά και στη συνέχεια στην Αθήνα. Ακολούθησε σπουδές στα νομικά, τη μουσική, το τραγούδι και το θέατρο.

Αφιέρωσε τη ζωή της στη συγγραφή πολυάριθμων έργων για την Κρήτη, για την ελληνική ιστορία, για το θέατρο και προπάντων για τον Νίκο Καζαντζάκη.

Στις 30 Μαΐου 1956, σε μια επιστολή του από την Αντίμπ, γράφει ο Καζαντζάκης (τον είχε γνωρίσει προσωπικά στην Αθήνα το 1945): «Με μεγάλη συγκίνηση, με μεγάλη χαρά διάβασα το θερμό γράμμα Σας. Χαίρουμαι που υπάρχουν τέτοιες ψυχές –μεγάλη αμοιβή για όποιον φωνάζει μέσα στην ερημία».

Έδωσε δεκάδες διαλέξεις για το μεγάλο Κρητικό, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέχρι και τη μακρινή Ισλανδία. Υπήρξε δωρήτρια του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη και γραμματέας του διοικητικού του συμβουλίου. Χρημάτισε επί σειρά ετών Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ. Τόσο το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, όσο και η ΔΕΦΝΚ την ανακήρυξαν επίτιμο μέλος τους.

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Ν.Καζαντζάκη και το Δ.Σ. του Μουσείου Ν.Καζαντζάκη απευθούν στους συγγενείς της συλλυπητήρια, ενώ σε εκδήλωση που θα γίνει στις 11 Οκτωβρίου θα αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.