ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Πηγαίνει στη δουλειά με το αεροπλάνο για… οικονομία

Αν κάποιος σας έλεγε ότι είναι πιο φθηνό να μένει στη Βαρκελώνη και να πηγαινοέρχεται καθημερινά, αεροπορικώς, στο Λονδίνο, από το να ενοικιάζει σπίτι στην αγγλική πρωτεύουσα και να πηγαίνει στη δουλειά του με τα ΜΜΜ, το πιθανότερο είναι να τον βγάζατε τρελό. Και όμως, θα κάνατε λάθος, όπως αποδεικνύει ένας Βρετανός.

Ο Sam Cookney, ένας νεαρός Βρετανός, εργάζεται στο Λονδίνο, ως social media manager σε μία εταιρεία. Ωστόσο, ζει στο κέντρο της Βαρκελώνης, 1000 χιλιόμετρα μακριά από το γραφείο του. Πώς τα καταφέρνει; Όχι, δεν δουλεύει από το σπίτι, παρά μόνο μία από τις 5 εργάσιμες μέρες.

Τις άλλες τέσσερις από αυτές, κάθε πρωί, παίρνει ένα τρένο από το σπίτι του μέχρι το αεροδρόμιο El Prat στην ισπανική πόλη, επιβιβάζεται στην πρωινή πτήση με προορισμό το αεροδρόμιο Stansted στο Λονδίνο και από εκεί, φτάνει με το τρένο στη δουλειά του.

Ο λόγος πίσω τη φαινομενικά τρελή διαδρομή δεν είναι άλλος από το οικονομικό της υπόθεσης. Όπως αναφέρει η Courier Mail, παρόλο που πλέον αλλάζει χώρα και τρία διαφορετικά μέσα, για να πάει στη δουλειά του, πληρώνει λιγότερα από όταν έμενε στο Λονδίνο.

Όλα ξεκίνησαν, όπως περιγράφει ο ίδιος, το 2013, όταν κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να ενοικιάζει μόνος του ένα μέρος για να μένει στην ίδια του την πόλη. Κάνοντας τους σχετικούς υπολογισμούς συνειδητοποίησε ποια ήταν η λύση. Και την ανακοίνωσε στο twitter:

“Πολλοί άνθρωποι πίστεψαν ότι έκανα λάθος όταν ανακοίνωσα με θράσος ότι θα ήταν πιο φθηνό να νοικιάσω ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στη Βαρκελώνη και να πετάω καθημερινά στο Λονδίνο, από το να νοικιάσω διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου εδώ”, έγραψε, λίγο μετά, στο blog του.

“Είχαν δίκαιο – στην πραγματικότητα μπορώ να νοικιάσω διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων.”

Πριν τρεις μήνες προχώρησε από τη θεωρία στην πράξη. Και τα μαθηματικά μιλούν από μόνα τους:

  • Η μέση τιμή ενός διαμερίσματος ενός υπνοδωματίου, στο βόρειο Λονδίνο, όταν έφυγε ο Cookney, ήταν 2107 ευρώ. Αν έμενε εκεί θα έπρεπε, επιπλέον, να πληρώνει 105 ευρώ δημοτικά τέλη και 164 ευρώ για την κάρτα μετακίνησης με τα ΜΜΜ. Σύνολο 2376 ευρώ/μήνα.
  • Στη Βαρκελώνη ενοικιάζει ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων για 857 ευρώ. Πληρώνει 25 ευρώ για το τρένο από το σπίτι του στο αεροδρόμιο El Prat και από το αεροδρόμιο Stansted στο γραφείο. Όσο για το αεροπορικό εισιτήριο; Πληρώνει 32 ευρώ (μετ’ επιστροφής). Σύνολο:1795 ευρώ/μήνα.

Το κέρδος του Sam δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο: 581 ευρώ κάθε μήνα. Και όπως λέει ο ίδιος, δεν το μετανιώνει στιγμή. “Είναι φθηνότερα, η παραλία είναι στο κατώφλι μου, απολαμβάνω υπέροχο, φθηνό φαγητό, όλα είναι τόσο ευκολότερα”.

Τα μοναδικά προβλήματα που εντοπίζει ο Sam είναι το γεγονός ότι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων ανεβαίνουν το καλοκαίρι, και ότι η διαδρομή διαρκεί συνολικά 5,5 ώρες, αλλά αυτά δεν είναι αρκετά για να του αλλάξουν γνώμη. Όπως γράφει στο παρακάτω tweet, δεν του έχει λείψει η καθημερινότητα ως μέλος της “γενιάς στο νοίκι”:

Μπορεί η λύση που βρήκε να μην είναι για τον καθένα, αλλά η ιστορία είναι σίγουρα, μοναδική. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τις μεγάλες οικονομικές ανισορροπίες που βιώνουν οι Ευρωπαίοι, ιδιαίτερα τα τελευταία 5 χρόνια.

www.pathfinder.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.