ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Πέφτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και οκτώ μήνες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές υπό το φόβο ότι η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών μετά την διακοπή των διαπραγματεύσεων και την προκήρυξη δημοψηφίσματος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 2%, στις 388 μονάδες καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η χώρα μας πλησιάζει πιο κοντά σε ένα Grexit μετά την επιβολή capital controls και τραπεζικής αργίας. Ουσιαστικά έτσι διαγράφει τα κέρδη 2,9% που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με την προοπτική μίας συμφωνίας Ελλάδας – πιστωτών.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις παρατηρούνται στο Παρίσι, τη Φρανκφούρτη, το Μιλάνο και τη Λισαβόνα με τους δείκτες CAC 40, DAX, FTSE MIB και PSI 20 αντίστοιχα να σημειώνουν απώλειες άνω του 3%.

Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι έφτασε να υποχωρεί έως 4,73%, ενώ τώρα βρίσκεται στις 4.908 μονάδες με απώλειες 2,98%

Ο δείκτης DAX έφτασε να υποχωρεί έως 4,61%, όμως τώρα βρίσκεται στις 11.112 μονάδες με πτώση 3,34%

Γιατί «κρατάει» το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου ανακάμπτει, μετά την ισχυρή υποχώρησή του στις ασιατικές αγορές. Σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,33% και διαμορφώνεται στα 1,1113 δολάρια. Στο άνοιγμα των αγορών είχε υποχωρήσει έως και στα 1,0956,σε χαμηλό μήνα. Το ευρώ βρίσκεται στα 136,555 γεν, στο 0,7073 με τη στερλίνα και στο 1,0407 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,31% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 122,890 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5712 με τη στερλίνα και στο 0,9367 με το ελβετικό φράγκο.

Οι δε χρηματιστηριακές αγορές παρά την αρχική βουτιά του -4% ισορρροπούν σε μια πτώση 3%. Ο λόγος για τον οποίο δεν καταρρέει το ευρώ είναι απλός, όπως εξηγεί Έλληνας μέτοχος fund που είχε δραστηριοποίηση στην Ελλάδα. “ Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι διαθέτει στα χέρια του την ποσοτική χαλάρωση και μπορεί να αγοράσει έως και 1 τρισ. Ευρώ ακόμη και σε μια περίπτωση εξόδου της Ελλάδος απο το ευρώ. Επίσης το 1 τρισ. ευρώ μπορεί να γίνει κάλλιστα 2 -3 δισ. ευρώ ”. Γι αυτό άλλωστε, υπήρχαν οι δηλώσεις ότι , η Ευρώπη ηταν προετοιμασμένη απέναντι σε ένα αρνητικό σενάριο.”. Απο την άλλη πλευρά, η πτώση των χρηματιστηριακών αγορών δεν είναι κάτι το αφύσικο. Οι αγορές των ΗΠΑ, Ευρώπης, Ασίας, Κίνας έφθασαν στα υψηλά τους σημεία και όλοι οι παράγοντες είχαν συνδέσει το ελληνικό ζήτημα με την πορεία των χρηματιστηρίων.  

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συζητήσει την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων με τον αμερικανό υπουργό Λιου. Μ  άλλα λόγια, οι αγορές ήταν έτοιμες και ανέμεναν μια κατάσταση χάους. Είχαν διαλέξει την Ελλάδα, ως αφορμή πτώσης των ξένων αγορών. Και επειδή ήταν προετοιμασμένοι κάποιοι τζόγαραν και τζογάρουν, είτε στο ευρώ, είτε στα χρηματιστήρια. Πάντως, η πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, και κυρίως, οι πιέσεις θα υποδείξουν μια συμφωνία ή την επανέναρξη μιας συμφωνίας.

Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζουν οι τραπεζικές μετοχές

Βαριές απώλειες καταγράφουν αρκετές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, με αφορμή την επιβολή capital controls στην Ελλάδα και τη δραματική εξέλιξη που διαγράφεται πλέον για την ελληνική υπόθεση και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Πιο βαρύ και άμεσο το πλήγμα για τις ιταλικές τράπεζες, αρκετές από τις οποίες, όπως η UniCredit και Intesa Sanpaolo, αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις διαπραγματεύσεις τους, καθώς έφτασαν να καταγράφουν πτώση έως και 10% μετά το άνοιγμα της ιταλικής αγοράς.

Επί του πρακτέου οι φόβοι για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ωθούν πολλούς επενδυτές να πουλήσουν μετοχές της ευρωπεριφέρειας με τις τραπεζικές μετοχές πρώτες στην επιλογή τους.

Κατά μέσο όρο μεσούσης της συνεδρίασης στην Ιταλία οι τιμές των τραπεζικών μετοχών διαπραγματεύονται στο -6% με -8% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.

Βαριές απώλειες καταγράφουν και οι μετοχές πολλών άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, με τις ισπανικές Santander, Banco Popular και BBVA, τις γαλλικές BNP Paribas και Societe Generale, την πορτογαλική Banco Comercial Portugues και τη γερμανική Deutsche Bank να κάνουν «βουτιά» άνω του 6%.

Άνοδος 30% στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Εκτοξεύεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με άνοδο που ξεπερνά το 30%, δίνοντας εικόνα κυριολοκετικής κατάρρευσης, μετά την απόφαση Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα εγείροντας ανησυχίες για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Οι επενδυτές τιμολογούν έτσι τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, αλλά και ενός Grexit.

Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται στο 14,54%, από 10,8% την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 33,74%. Η απόδοση του 3ετούς τίτλου εκτοξεύεται στο 33,0% με άνοδο 56,62%.

Σε αντίθετη τροχιά η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, που υποχωρεί κατά 16,099% στο 0,772%, καθώς και το γαλλικό 10ετές που υποχωρεί 6,5% στο 1,209%.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται και τα ομόλογα, ιδιαίτερα της Ισπανίας και της Ιταλίας, καθώς εκτιμάται ότι ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης από μια ελληνική κρίση ή και έξοδο της χώρας από το ευρώ. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύεται κατά 6,6% στο 2,294%, του 10ετούς πορτογαλικούσημειώνει άνοδο 8,55% στο 2,947%, ενώ το ισπανικό ομόλογο καταγράφει άνοδο 6,67% στο 2,255%.

“Σφυροκόπημα” στις μετοχές των μεγάλων tour operators. Οι τίτλοι των TUI και Thomas Cook υποχωρούν 7% και 8% αντίστοιχα. 

Οι μετοχές των PSA Peugeot Citroen και BMW AG υποχωρούν πάνω από 5%.

Νωρίτερα σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές με τις μετοχές του MSCI, εκτός Ιαπωνίας, να χάνουν 3% και να βρίσκονται πλέον σε χαμηλά 5 μηνών. Το ευρώ αντιμετωπίζει ισχυρές απώλειες σχεδόν 2%, ενώ νωρίτερα έπεσε και κάτω από το 1,10 έναντι του δολαρίου.

Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν 7%, με τις απώλειες των τελευταίων δύο εβδομάδων να φτάνουν το 25%, παρά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από την αρχή της παγκόσμιας κρίσης το 2008, αλλά και να προχωρήσει στο τέταρτο πακέτο χαλάρωσης από τον περασμένο Νοέμβριο. Ο δείκτης Shanghai Composite καταγράφει απώλειες 5,62% ενώ ο δείκτης Senzen υποχωρεί άνω του 7%.

“Προκαλεί έκπληξη ότι η Τράπεζα της Κίνας μειώνει τα επιτόκια και το ποσό αποθεματιών που υποχρεούνται να κρατούν οι κινεζικές τράπεζες ταυτόχρονα. Αυτό δείχνει ότι οι κινεζικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού”, αναφέρει αναλυτής της Saxo Capital Markets. “Η Ασία κινείται πτωτικά αντιδρώντας σε αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη και την Ελλάδα”.

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε το ευρώ κατά το άνοιγμα της αγοράς της Νέας Ζηλανδίας, υποχωρώντας έως και 2%, σε χαμηλό ενός μήνα, στα 1,0955. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή περιορίζει μερικώς τις απώλειες στα 1,1022 δολάρια.

Ισχυρότερες οι πιέσεις έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, που ενισχύεται συνήθως σε περιόδους αναταράξεων των αγορών, ως ασφαλές καταφύγιο. Το ευρώ χάνει 2,34% στα 135,09 γιεν, ενώ έφτανε να αγοράζει και 133,78 γιεν νωρίτερα.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Νikkei χάνει 2,87% στις 20.112,83 μονάδες και ο ευρύτερος Topix υποχωρεί 2,53%. Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Κοspi καταγράφει απώλειες 1,65%, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι μετοχές στην Αυστραλία, με το δείκτης ASX 200 να υποχωρεί 2,31%.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα futures των βασικότερων ευρωπαϊκών δεικτών.

Τo future του DAX λήξης Σεπτεμβρίου χάνουν 5,2% στις 10.942 μονάδες, το Future του CAC 40 λήξης Ιουλίου, υποχωρεί 5,43% και του Euro Stoxx 50 κινείται 5,30% χαμηλότερα.

“Η αγορά δεν ήταν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο να συμβεί το Σαββατοκύριακο και η περιορισμένη ρευστότητα θα έχει επιπτώσεις τόσο στην αγορά μετοχών όσο και αυτή των ομολόγων” αναφέρει ο Nick Lawson της Deutsche Bank.

pentozali hrimatistiria

protothema.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.