ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Παρέμβαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για διάσωση πλατάνου στον Ταξιάρχη

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού κ. Γιάννης Φλεβάρης και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας κ. Πάνος Βενέρης μόλις πληροφορήθηκαν από ενημέρωση πολιτών και από δημοσίευμα στον Τύπο ότι υπάρχει κίνδυνος κοπής του αιωνόβιου πλατάνου που από αμνημονεύτων ετών βρίσκεται στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών, στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, παρενέβησαν άμεσα, μετέβησαν άμεσα στον χώρο και διενήργησαν αυτοψία και στη συνέχεια ενημέρωσαν εγγράφως, προκειμένου να σωθεί ο πλάτανος που κοσμεί της εκκλησία και την περιοχή. Στο Υπηρεσιακό έγγραφο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφέρονται τα παρακάτω:

Περιήλθε σε γνώση μας ότι υπάρχει πρόθεση κοπής του πλάτανου που φύεται στον περίβολο του Ιερού Ναού Ταξιαρχών Νεοχωρίου Ρόδου.

Επειδή τα πλατάνια που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή αποτελούν σημεία ειδικού ενδιαφέροντος που διαμορφώνουν την εικόνα και το μικροκλίμα της περιοχής και επειδή ο συγκεκριμένος πλάτανος είναι πολύ παλαιός και εντάσσεται στο σύστημα αυτό, κάθε επέμβαση πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και επαρκή τεκμηρίωση και βέβαια πάντοτε στα πλαίσια της νομιμότητας.

Έτσι, σύμφωνα με το Ν. 4067/12 αρθ.4 παρ.2, για την κοπή δένδρου που βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως, απαιτείται αντίστοιχη άδεια από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου. Σε αντίθετη περίπτωση είναι παράνομη.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην κοπή του συγκεκριμένου πλάτανου διότι μια τέτοια ενέργεια αλλοιώνει το περιβάλλον και τη φυσιογνωμία της περιοχής. Αν συντρέχουν λόγοι επικινδυνότητας, αυτοί κατ’ αρχήν πρέπει να εντοπισθούν και στη συνέχεια να αντιμετωπισθούν ανάλογα.

 

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.