ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Παράπλευρο πλήγμα στη «μαύρη οικονομία» από την έκδοση 1,13 εκατ. νέων καρτών λόγω capital controls

Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στη χώρα επέφερε μικρές ή μεγάλες ζημίες σε χιλιάδες επιχειρήσεις, συρρικνώνοντας το ΑΕΠ της χώρας με την απορρύθμιση της αγοράς και της οικονομίας.

Υπάρχει ωστόσο και μια θετική προέκταση του φαινομένου, από την οποία θα βγει εμμέσως ωφελημένη, σε βάθος χρόνου, η ελληνική οικονομία.

Πρόκειται για την «έκρηξη» του… πλαστικού χρήματος λόγω της επιβολής των capital controls στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς οι ηλεκτρονικές συναλλαγές λειτουργούν εις βάρος της λεγόμενης… «μαύρης» οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τότε που επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (τέλη Ιουνίου), οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εξέδωσαν περίπου 1,13 εκατομμύρια χρεωστικές κάρτες, ενώ πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, εκδίδονταν κατά μέσο όρο κάτω από 100.000 κάρτες μηνιαίως.

Ειδικότερα, η Alpha Bank εξέδωσε περίπου 220.000 κάρτες τον Ιούλιο, περισσότερες απ’ όσες είχε εκδώσει συνολικά το προηγούμενο έτος, ενώ η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε περισσότερες από 400.000 κάρτες debit τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Ακόμη, από την Eurobank εκδόθηκαν περίπου 170.000 νέες χρεωστικές κάρτες, ενώ ο μέσος μηνιαίος όρος πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς ήταν κάτω των 10.000, υπερδιπλασιάστηκε ο τζίρος/χρήση των χρεωστικών καρτών σε POS, ενώ υπερ-δεκαπλασιάστηκε η έκδοση νέων κωδικών/χρηστών e-Banking, με περισσότερες από 26.000 νέες εγγραφές χρηστών στην υπηρεσία.

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς, κατά τη διάρκεια των εβδομάδων από τα τέλη Ιουνίου 2015 ως σήμερα, προχώρησε σε έκδοση σχεδόν 340.000 νέων χρεωστικών καρτών, ενώ ενέγραψε στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής τραπεζικής winbank περίπου 75.000 νέους χρήστες.

«Η τραπεζική κρίση στην Ελλάδα έχει τουλάχιστον ένα θετικό αποτέλεσμα. Τα έκτακτα μέτρα, που ορισμένοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι μπορεί να ενισχύσουν τη μαύρη αγορά, δείχνουν σημάδια του ακριβώς αντίθετου αποτελέσματος», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα του το Bloomberg.

Σύμφωνα δε με ανακοίνωση της Eurobank, «η συντονισμένη υλοποίηση ενός εκτενούς πακέτου μέτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα μπορούσε να μειώσει τουλάχιστον κατά 25% τη “μαύρη” οικονομία, ενισχύοντας σημαντικά τα δημόσια έσοδα της χώρας».

Το μέγεθος της «μαύρης» οικονομίας στην Ελλάδα εκτιμάται στο 25% του ΑΕΠ – δηλαδή στα 40 δισ. ευρώ. Βάσει εκτιμήσεων, μια μείωση της κατά 5 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αποφέρει αύξηση φορολογικών εσόδων πάνω από 1 ένα δισ. ετησίως (ΦΠΑ, φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων).

Εκτόξευση και στη χρήση eBanking

Συνολικά, στο διάστημα των κεφαλαιακών ελέγχων, πενταπλασιάστηκαν οι νέοι κωδικοί χρήσης ηλεκτρονικής τραπεζικής eBanking (με πάνω από 150.000 νέους χρήστες τον Ιούλιο), ενώ ο τζίρος σε POS (ηλεκτρονικά μηχανάκια) των χρεωστικών καρτών υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι με την αυξημένη χρήση να παρατηρείται στους υφιστάμενους αλλά και στους νέους πελάτες καρτών.

Σημειώνεται ότι η ζήτηση για εγκατάσταση συσκευών POS εκτοξεύτηκε, ακόμα και από λιγότερο παραδοσιακούς κλάδους, όπως μικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες επαγγελματίες (π.χ. φαρμακοποιοί, γιατροί, οδοντιατρικές κλινικές). Εκτιμάται ότι στα επόμενα δύο χρόνια η εγκατεστημένη βάση συσκευών POS στη χώρα θα φτάσει περίπου τις 400.000 (υπερδιπλασιασμός από τη σημερινή βάση των 150.000).

www.koolnews.gr

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.