ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Πανηγυρίζει το ψευδοκράτος με υπερπτήσεις πάνω από τη Λευκωσία

Πανηγυρικές εκδηλώσεις στα κατεχόμενα για τα 32 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους πραγματοποίησαν οι τουρκοκύπριοι, με στρατιωτική παρέλαση και προκλητικές υπερπτήσεις στον κυπριακό εναέριο χώρο της Λευκωσίας. 

«Η Tουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου (ψευδοκράτος) θα είναι ένα από τα δύο ισότιμα μέρη μιας ομοσπονδιακής δημοκρατίας στην Κύπρο», τόνισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε χαιρετισμό του στις εκδηλώσεις στα κατεχόμενα.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επέδειξε πολλές φορές καλή θέληση στο θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως στην κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων στα οδοφράγματα και την πρόσβαση σε 30 σημεία που χαρακτηρίζονται ως στρατιωτικές ζώνες από την Τουρκία για εκταφές οστών. Την ίδια ώρα, επέκρινε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν έδειξε καλή θέληση στο θέμα της τηλεφωνικής σύνδεσης με τα κατεχόμενα.


Επιπλέν, σημείωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται, ώστε οι Τουρκοκύπριοι να λάβουν τη θέση που τους αξίζει στο διεθνές δίκαιο, ενώ θα συνεχίσει με υπομονή της διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτος ιστορικός αναχρονισμός από το ψευδοκράτος

Η μονομερής ανακήρυξη της παράνομης αποσχιστικής οντότητας πριν από 32 χρόνια αποτέλεσε κατάφωρη παραβίαση και περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης. Η τουρκική στρατιωτική εισβολή, η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή από τον τουρκικό στρατό και ο εποικισμός τμήματος του εδάφους ενός κυρίαρχου κράτους, της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστούν απαράδεκτο ιστορικό αναχρονισμό.

Η διεθνής κοινότητα, με τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας (541/83 και 550/84), έχει επαναβεβαιώσει τον σεβασμό της στην εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταδικάζοντας ως νομικά άκυρη την ανακήρυξη της αποσχιστικής οντότητας και καλώντας όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν, και να μην την διευκολύνουν ή βοηθήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Η Ελλάδα ουδέποτε θα αποδεχθεί και θα αναγνωρίσει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής και θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την επανένωση της Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ιδιότητας της Κύπρου ως Κράτους-Μέλους της ΕΕ. Η εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής και βιώσιμης λύσης αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να μπορέσουν όλοι οι Κύπριοι να ζήσουν σε περιβάλλον ελευθερίας, δημοκρατίας και σταθερότητας.

www.usay.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.