ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Wind-Victus: Ενημέρωση και τελευταίες ανακοινώσεις

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONEWINDVICTUS

Αρ. Απόφασης Ειρηνοδικείου: 541/2014 – Αρ. Πρωτοκόλλου: 50/2015

 

Το 3ο Μνημόνιο φέρνει βαριά αντεργατικά μέτρα – Οι διοικήσεις εντείνουν την επίθεσή τους

Απάντηση με ενωτικό–αγωνιστικό σχέδιο, για την ανασυγκρότηση του συνδικαλισμού

 

Οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα σειρά μεγάλων επιθέσεων, καθώς αρχίζει η εφαρμογή του 3ου Μνημονίου (με «προαπαιτούμενα», «εφαρμοστικούς» νόμους και πολυνομοσχέδια που αποφασίζονται με συνοπτικές διαδικασίες). Η φορολογία αυξάνεται δραματικά: από τον ΦΠΑ σε είδη βασικής ανάγκης, τον ΕΝΦΙΑ, την αυξημένη φορολόγηση των μισθών, των αγροτών κ.λπ. Οι δαπάνες για τις συντάξεις μπαίνουν σε τροχιά συνεχούς μείωσης, τα όρια ηλικίας αυξάνονται διαρκώς, με αποτέλεσμα το ασφαλιστικό σύστημα να οδηγείται πρακτικά στην εξαφάνιση. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας γενικεύεται. Η ρύθμιση των 100 δόσεων χειροτερεύει για τους οφειλέτες. Διευκολύνονται οι κατασχέσεις (ακόμα και ηλεκτρονικά, χωρίς άλλες διαδικασίες) σπιτιών, μισθών, συντάξεων, κάθε εισοδήματος και περιουσίας – από κόσμο που δεν μπορεί να πληρώσει τα όλο και μεγαλύτερα βάρη, προς όφελος των τραπεζιτών και funds. Αργά ή γρήγορα έρχεται και κούρεμα των καταθέσεων, όπως όλα δείχνουν.

Όσα χρήματα συγκεντρώνει έτσι το κράτος, δεν πάνε σε μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία – αλλά στην αποπληρωμή των δανειστών. Ενός χρέους που όχι μόνο δεν δημιουργήσαμε εμείς οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αλλά που απ’ αυτό κερδίζουν τραπεζίτες και κερδοσκόποι, ρημάζοντας κάθε δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας. Έτσι όχι μόνο δεν υπάρχει σταθερότητα και ανάπτυξη, αλλά η ύφεση βαθαίνει διαρκώς, η ανεργία, η φτώχεια, η εξαθλίωση γιγαντώνονται. Και μόνη κερδισμένη, μια χούφτα μεγάλων επιχειρηματιών και πλουσίων.

 

Το 3ο Μνημόνιο φέρνει κατάργηση των απεργιών και του συνδικαλισμού

 

Ειδικότερα για τους εργαζόμενους, τα εξής πολύ επικίνδυνα μέτρα έχουν συμφωνηθεί με τους «εταίρους» της Ευρωζώνης και θα επιχειρήσει να περάσει η κυβέρνηση: (α) Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων (που θα εκτινάξει την ανεργία και τους εργοδοτικούς εκβιασμούς). (β) Χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία (βάζοντας άπιαστες προϋποθέσεις για το πότε θεωρείται νόμιμη). (γ) Αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου (περιορίζοντας ριζικά την ελευθερία και το πεδίο δράσης των σωματείων, ακόμα και τη δυνατότητα ίδρυσής τους, αν δεν είναι πλήρως εξαρτημένα απ’ τους εργοδότες). Αυτά είναι μπροστά μας – και κανέναν δεν πρέπει να αποκοιμίσουν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θα διαπραγματευτεί για να προστατεύσει συλλογικές συμβάσεις κ.λπ. Θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε δουλοπάροικους. Να μην έχουμε καμία ελευθερία οργάνωσης και διεκδίκησης, καμία δύναμη απέναντι στους εργοδότες.

Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου όλοι οι εργαζόμενοι να οργανώσουμε μια σκληρή αντίσταση στο 3ο Μνημόνιο (και όσα μέτρα συνεχίζουν απ’ τα προηγούμενα). Σε κάθε χώρο δουλειάς ή σωματείο, πρέπει να συνδέσουμε την πάλη μας για τα άμεσα, καθημερινά προβλήματα με την αντιμετώπιση αυτής της λαίλαπας, την προετοιμασία πιο γενικευμένων αγώνων. Γιατί δεν μπορούν να κρατηθούν π.χ. σε μια επιχείρηση αξιοπρεπείς μισθοί, συμβάσεις, θέσεις εργασίας, αν παντού εξαπλώνεται αυτή η αντεργατική κατρακύλα.

 

Οι διοικήσεις σε Vodafone, Wind, Victus, εκμεταλλευόμενες την κατάσταση, εφαρμόζουν τα δικά τους «Μνημόνια διαρκείας». Δεν ανανεώνουν τις συλλογικές συμβάσεις. Απαιτούν μειώσεις σε επιδόματα και μισθούς. Συνεχίζουν τις απολύσεις και τη μείωση προσωπικού, ανεβάζοντας διαρκώς την εντατικοποίηση της εργασίας. Θέλουν βήμα βήμα ν’ αντικαταστήσουν σχεδόν όλο το «παλιό» προσωπικό με «νέα ταλέντα», δηλαδή χαμηλότερα αμειβόμενους συναδέλφους, με σχέσεις εργασίας όλο πιο ελαστικές και διαλυμένες (ενοικιαζόμενοι, μπλοκάκια κ.λπ.). Για να το πετύχουν, χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις «αξιολογήσεις» και τα «μπόνους», βάζοντάς μας σε διαρκές αλληλοφάγωμα, για το ποιος είναι ο πιο «καλός» και «άξιος» – ώστε να κερδίζουν πάνω στη δική μας διαίρεση.

 

Πρέπει να ξεπεράσουμε τα φαινόμενα εκφυλισμού του συνδικαλισμού

 

Πρόσφατα, από τη Victus αποχώρησε ο πρόεδρος του «επιχειρησιακού σωματείου» (για «προσωπικούς λόγους», όπως είπε). To υπόλοιπο ΔΣ του, δεν βρήκε τίποτα περίεργο ή αξιόμεμπτο σ’ αυτή την αποχώρηση ενός εκλεγμένου συνδικαλιστή. Ξέρουμε όμως (από την εμπειρία χρόνων) ότι συνήθως δεν είναι «αθώα» καμία «οικειοθελής αποχώρηση». Πρόκειται για τον ίδιο πρόεδρο που πριν λίγο καιρό έβαζε την υπογραφή του σε μειώσεις στους βασικούς μισθούς, όπως επεδίωκαν οι διοικήσεις στη Victus (και όχι μόνο), χωρίς την παραμικρή προσπάθεια κινητοποίησης των εργαζομένων. Που πρωτοστάτησε στη δημιουργία «χωριστών σωματείων ανά εταιρία» (όπως ακριβώς επεδίωκαν εξαρχής οι Vodafone και Wind). Και που βέβαια, τόσο καιρό, δεν είχε κουβέντα να πει ή μια ανακοίνωση να βγάλει για τα Μνημόνια, τους αγώνες των εργαζομένων, ούτε καν για την Πρωτομαγιά ή άλλα άμεσα προβλήματα των εργαζομένων.

Πριν λίγους μήνες, από το ίδιο «επιχειρησιακό σωματείο», πάλι ο τότε πρόεδρος (μαζί και εκλεγμένοι στο ΔΣ) εγκατέλειπαν χωρίς καμία προσπάθεια αντίστασης τη θέση εργασίας τους, μεταφερόμενοι σε εργολάβο. Αυτό είναι το παράδειγμα που θέλουμε για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας; Και μάλιστα από εκλεγμένους συνδικαλιστές; Τι διαφέρει από την κατάντια της επίσημης ΓΣΕΕ; Τι μήνυμα παίρνουν έτσι οι διοικήσεις;

Έχουμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε και ένα νέο πρόβλημα: έναν συνδικαλισμό χωρίς καμία σχέση με τους αγώνες, αφημένο να πηγαίνει όπου τον πάνε τα σχέδια των διοικήσεων. Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης δεν περιορίζονται στη Victus. Εξαπλώνονται σε Vodafone και Wind (που χρηματοδοτούν και διοικούν ουσιαστικά και τη Victus): όταν βλέπουν πως τέτοιο συνδικαλισμό αντιμετωπίζουν, επόμενο είναι να αποθρασύνονται. Γι’ αυτό έχουν μεγάλες ευθύνες και όλοι οι συνδικαλιστές σε Vodafone και Wind, που αποσιωπούν αυτή την κατάσταση (με το πρόσχημα των «ανεξάρτητων εταιριών»), ενώ την γνωρίζουν πάρα, πάρα πολύ καλά.

 

Συνάδελφοι,

 

Η αντιμετώπιση όλων των παραπάνω δεν είναι απλή. Ειδικά μέσα στις σκληρές συνθήκες που διαμορφώνονται με το 3ο Μνημόνιο. Δεν μπορεί να γίνει με «μια από τα ίδια», δηλαδή απλά την επανάληψη όσων προσπαθειών και αγώνων έχουν γίνει μέχρι τώρα ή την ανακήρυξη κάποιας κινητοποίησης ανά διαστήματα. Χρειάζεται ένα σχέδιο ανασυγκρότησης των δυνάμεών μας: για να μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις που καλλιεργούν διαρκώς οι διοικήσεις, τα εμπόδια που μας έχουν βάλει με το κομμάτιασμα σε εταιρίες εργολαβικές, «ανεξάρτητες», ενοικιαζόμενους, τις νέες πιέσεις που θα ασκηθούν με το 3ο Μνημόνιο κ.λπ. Γι’ αυτό σας καλούμε να ενισχύσετε το Ενιαίο Σωματείο, που παλεύει για ένα τέτοιο αποτελεσματικό σχέδιο, για να πάρουν οι οι αγώνες τη δύναμη που σήμερα χρειάζονται.

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

site www.eniaioswmateio.gr[email protected]

«Μπόνους» και «Επιλογή των Καλών Εργαζομένων» σημαίνουν:

Ανταγωνισμό και Διαίρεση των Εργαζομένων  Υπονόμευση Μισθών και Θέσεων Εργασίας

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

 

Συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα, έχουμε από τις διοικήσεις την ανακοίνωση «αλλαγών» ή «νέων σχημάτων» στην καταβολή «μπόνους» σε διάφορα τμήματα και διευθύνσεις. Ενδεικτικά:

  • Στο CFN (Δίκτυο Κορμού και Σταθερής) της Wind, έχει ανακοινωθεί ότι: Αρχικά, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα προτείνουν–ψηφίσουν τους συναδέλφους που θεωρούν ότι «καλύτερα ανταποκρίνονται» σε μια σειρά κριτηρίων της διοίκησης. Στη συνέχεια, διοίκηση και προϊστάμενοι θα ξεχωρίσουν δύο απ’ τους «επίλεκτους», για να τους ανταμείψουν με κουπόνια (διατακτικές).
  • Σε τμήματα της Εξυπηρέτησης Πελατών της Vodafone [αφού η διοίκηση κατάργησε το παλιότερο ετήσιο χρηματικό μπόνους, που το ύψος του ανά εργαζόμενο το αποφάσιζε μόνη της], θα επιλέγεται ανά 3μηνο ένας συγκεκριμένος αριθμός συναδέλφων, απ’ τους οποίους οι «καλύτεροι στην επίτευξη στόχων» θα παίρνουν κάποιο χρηματικό ποσό, ενώ οι υπόλοιποι κουπόνια.

Η πολιτική των «μπόνους» και κουπονιών δεν χρησιμοποιείται καθόλου αθώα από τις διοικήσεις. Αντίθετα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για όλους τους εργαζόμενους – γιατί:

  1. Καλλιεργεί την αντίληψη ότι ένα μέρος της αμοιβής μας είναι «δωρεά» της εταιρίας, που το δίνει αν και όταν θέλει, καθώς συνδέεται με την «απόδοση», με «έκτακτες παροχές» κ.λπ.
  2. Στρώνει το έδαφος για να παγιωθεί η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων (που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε απολύσεις και μειώσεις μισθών, όπως γίνεται ήδη). Καλλιεργεί την αντίληψη ότι μόνο σε βάρος του διπλανού συναδέλφου μας μπορούμε κάπως να βελτιώσουμε τη θέση μας – και όχι να υπάρξουν αξιοπρεπείς λύσεις για όλους.
  3. Καλλιεργεί τον ανταγωνισμό και τη διαίρεση των εργαζομένων. Κάθε φορά, για να ξεχωρίσει δήθεν αυτός που είναι «καλύτερος» ή «άξιος»: για να πάρει μπόνους, να έχει σταθερή ή… λιγότερο ελαστική δουλειά – ή απλά να… δουλεύει για να μπορεί να ζήσει! Και μετατρέπει τον καθένα μας σ’ ένα είδος επιστάτη του διπλανού του.
  4. Ακόμη χειρότερα, αυτό το κομμάτι του μισθού που αντικαθίσταται με το μπόνους καταβάλλεται όλο και περισσότερο με κουπόνια αντί για μετρητά, αφαιρώντας από τον εργαζόμενο τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσει όπως επιθυμεί.

Οι διοικήσεις προσπαθούν έτσι: α) Να φράξουν τον δρόμο σε κάθε συζήτηση, ενότητα και συλλογική διεκδίκηση για αξιοπρεπείς μισθούς και συλλογικές συμβάσεις. Που σήμερα είναι απόλυτα απαραίτητα για όλους μας. β) Να σπάσουν τη δυνατότητα αντίστασής μας σε απολύσεις και μειώσεις μισθών. Προσπαθούν και μ’ αυτό τον τρόπο, να εφαρμόσουν τα Μνημόνια στην πράξη, σε βάρος μας. Αν σήμερα δεχτούμε να «ψηφίζουμε» ο ένας τον άλλο για το ποιος είναι «καλύτερος»… Αν κοιτάμε μήπως βελτιώσουμε το εισόδημά μας «σπρώχνοντας» τον διπλανό μας… Τότε πως θα μπορέσουμε να ορθώσουμε όλοι μαζί ένα αποτελεσματικό μέτωπο υπεράσπισης των θέσεων εργασίας (και όλων των δικαιωμάτων μας), με ενότητα και κοινό αγώνα;

Tα παραπάνω συμπληρώνουν τα χτυπήματα εναντίον μας (απολύσεις, ελαστικοποίηση εκατοντάδων θέσεων εργασίας, μείωση ονομαστικών αλλά και πραγματικών μισθών κ.ο.κ.). Eίναι απαραίτητο ν’ αντισταθούμε έμπρακτα σ’ αυτή τη διαιρετική πολιτική. Να αναδείξουμε ότι δεν δεχόμαστε τον διαχωρισμό σε «καλούς» και «κακούς» εργαζόμενους – ιδιαίτερα απ’ τους ίδιους που κερδίζουν πολλά εκατομμύρια απ’ τη δική μας εργασία. Αυτό σημαίνει και υπεράσπιση της εργασιακής και ανθρώπινης αξιοπρέπειάς μας: γιατί είμαστε εμείς που με την κοινή δουλειά και συνεργασία μας (όχι με το αλληλοφάγωμά μας) κινούμε αυτές τις εταιρίες, παράγουμε το αποτέλεσμά τους. Αυτό θα είναι μια ουσιαστική κίνηση για την ενδυνάμωση της ενότητας και του αγώνα μας, που είναι η μόνη πραγματική εγγύηση για πραγματικές λύσεις, αποτελεσματική διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων, υπεράσπιση των μισθών και θέσεων εργασίας. Προτείνουμε λοιπόν σε όλους τους συναδέλφους:

  • Κανείς να μη δέχεται να συμμετάσχει σε διαδικασίες «αξιολόγησης», «επιλογής» κ.λπ. άλλων συναδέλφων. Πολύ περισσότερο αν πρόκειται έτσι να «ξεδιαλεχτεί» ο πιο «άξιος», σε διαδικασίες όπου όλα είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της εργοδοσίας και που θέλουν να νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας.
  • Όπου δίνονται μπόνους (κουπόνια ή χρήματα), οι ίδιοι οι συνάδελφοι (του τμήματος ή της διεύθυνσης), μετά από συζήτηση μεταξύ τους, να τα μοιράζονται ισότιμα. Χαιρετίζουμε τις ενέργειες συναδέλφων που το έχουν ήδη κάνει στο τμήμα τους (ή άλλων που έδωσαν τα λεφτά αυτά στο σωματείο, ως ενίσχυση). Και ακόμα, τους συναδέλφους που, για να υποστηρίξουν έμπρακτα την στάση αλληλεγγύης και συλλογικής υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, δεν έχουν συμμετάσχει σε διαδικασίες ατομικής αξιολόγησης, με προσωπικό κόστος να μην πάρουν οι ίδιοι κανένα μπόνους.

Το μέλλον των εργαζομένων βρίσκεται στην ενότητα, την αλληλεγγύη, τον αγώνα –

όχι στα «δώρα» των διοικήσεων, στη ζούγκλα «όλοι εναντίον όλων». 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 

Άμεση πληρωμή του δώρου Χριστουγέννων του συναδέλφου Αγγελούση

Να τηρείται η εργατική νομοθεσία

Το Νοέμβρη του 2014 ο συνάδελφος Νάσος Αγγελούσης εργαζόμενος επί εφτά χρόνια στο τηλεφωνικό κέντρο του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών, ζήτησε να μετατραπεί η σύμβασή του από 8ωρη σε 5ωρη. Ο προϊστάμενος του τμήματος σε συνεννόηση με το HR καθοδήγησαν τον συνάδελφο να υπογράψει την σύμβαση πριν την 11η Δεκεμβρίου.

Αυτό έγινε σκοπίμως, έτσι ώστε μεταφράζοντας αυθαίρετα το νόμο για τον υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων σε περίπτωση μετατροπής σύμβασης εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερική, να καταβληθεί στο συνάδελφο το δώρο Χριστουγέννων, όχι υπολογίζοντας αναλογικά το χρόνο που δούλεψε ως 8ωρος και 5ωρος αντίστοιχα, αλλά εξ’ ολοκλήρου ως 5ωρος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο συνάδελφος να πάρει ένα μικρό μέρος του δώρου που δικαιούνταν! Να σημειώσουμε πως ο τότε προϊστάμενος του Τμήματος είχε εγγυηθεί προφορικά στο συνάδελφο πως το δώρο θα καταβληθεί αναλογικά.

Ο συνάδελφος μαζί με το Σωματείο κατήγγειλε το περιστατικό στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία τον δικαίωσε και ζήτησε από την εργοδοσία την άμεση πληρωμή του υπολοίπου του δώρου. Η διοίκηση όμως αγνόησε  την απόφαση απαντώντας κυνικά πως «δεν είναι δεσμευτική»! Στη συνέχεια το Σωματείο μας, απευθύνθηκε και στο Υπουργείο Εργασίας το οποίο επιβεβαίωσε πως η πληρωμή του δώρου σε περίπτωση μετατροπής της σύμβασης εργασίας, από πλήρη σε μερική, πληρώνεται αναλογικά. Η διοίκηση της Vodafone όμως αγνόησε επιδεικτικά μέχρι και αυτό, αρνούμενη να προχωρήσει στην καταβολή του υπολοίπου του δώρου.

Μία πολυεθνική εταιρεία σαν τη Vodafone που θησαυρίζει από την εργασία των εργαζομένων της, που δίνει παχυλούς μισθούς στα μεγαλοστελέχη της και δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίζει το «κοινωνικό» της πρόσωπο συμμετέχοντας σε «φιλανθρωπίες», εφαρμόζει το μνημονιακό μεσαίωνα, μη διστάζοντας να καταπατά τόσο απροκάλυπτα ακόμη και τη στοιχειωδέστερη εργατική νομοθεσία. Mη πληρώνοντας ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων, αγνοώντας επιδεικτικά Επιθεωρήσεις και Υπουργεία Εργασίας, όποτε φυσικά τη βολεύει. Ντροπή!

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της διοίκησης της Vodafone. Την καλούμε να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας και του Υπουργείου Εργασίας και να προχωρήσει στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, καταβάλλοντας άμεσα το υπόλοιπο του δώρο στο συνάδελφο.

 

·         Το Διοικητικό Συμβούλιο

        

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.