ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στη Wind: ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

Αρ. Πρωτ. 06/2017                                                                                                                                                                                                                                        Αθήνα, 08/2/2017
 
ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ ‘ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ’
 
To Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στη Wind εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στην απολυμένη συνάδελφο του βιβλιοπωλείου ”Πρωτοπορία”, Α. Σ. που υπέστη βλαπτική-εκδικητική μεταβολή των όρων της συμβάσεως εργασίας της και η οποία έχει προσφύγει με αγωγή στα αρμόδια δικαστήρια, απαιτώντας την προβλεπόμενη από το νόμο αποζημίωση απόλυσης.
Η συνάδελφος δούλευε 13 χρόνια στο βιβλιοπωλείο, στη λιανική πώληση. Ήταν ενεργό μέλος του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής και για αρκετά χρόνια μέλος του Δ.Σ. Στις 18/1/2016, λίγο καιρό μετά την λήξη της προστασίας που παρέχει ο νόμος σε όσους συμμετέχουν σε συνδικαλιστικά όργανα, η εργοδοσία προχώρησε σε βλαπτική-εκδικητική μεταβολή, με στόχο την ηθική, σωματική και ψυχολογική της εξόντωση και την εξώθησή της σε οικειοθελή αποχώρηση. Ξαφνικά η εργαζόμενη έγινε ”αόρατη” για εργαζομένους και πελάτες, απομονωμένη, αφού τοποθετήθηκε σε πόστο που δεν έχει καμία σχέση με την ειδικότητα που ορίζει η σύμβασή της, όρθια χωρίς σκαμπό για οκτώ ώρες καθημερινά (επιδείνωση προβλημάτων υγείας) πάνω από έναν πάγκο.
Η εργαζόμενη προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας, σε τριμερή συνάντηση, ωστόσο η εργοδοσία συνέχισε να αδιαφορεί, να την απαξιώνει, να την ειρωνεύεται, να κάνει σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια σε βάρος της. Αρχές Μαΐου η εργαζόμενη προχώρησε σε επίδοση εξωδίκου, αιτούμενη την επαναφορά στη θέση εργασίας της πωλήτριας, στο φυσικό βιβλιοπωλείο, διαφορετικά, όπως ορίζει η εργατική νομοθεσία, κάθε βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας σε βάρος του μισθωτού θεωρείται καταγγελία της σύμβασης από μέρος του εργοδότη, ο οποίος υποχρεούται να καταβάλει την προβλεπόμενη αποζημίωση απολύσεως. Η εργοδοσία δεν ικανοποίησε το αίτημα και ταυτόχρονα  αρνήθηκε να καταβάλει την αποζημίωση. Αρχές Ιουνίου  η εργαζόμενη κατέθεσε και αγωγή εναντίον της επιχείρησης ”Πρωτοπορία Α.Ε.”
Η αγωγή εκδικάζεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017.
 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΘΕΙ  Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΤΗΣ «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ».
 
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.
 
 
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
 
 
 
——————————————————————————————————————
 
ΑΠ 7/2017
16/2/2017
 
ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤOΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ E.K. ΠΟΥ ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ACS
 
  Στις 28 Δεκέμβρη, η εργοδοσία της ACS Ζωγράφου, μέσω του υπεύθυνου  του καταστήματος, απέλυσε για δεύτερη φορά το μέλος της ΑΠΕΤΤ συνάδελφο Ευθύμη Καρκανιά με σαθρές αιτιολογίες.
  Ο συνάδελφος δούλευε από το 2006 στην εταιρία ACS στο ίδιο κατάστημα, σωστός σε όλα τα εργασιακά του καθήκοντα, αλλά είχε και ¨αρνητικά¨: όλα αυτά τα 10 χρόνια συμμετείχε σε κάθε απεργία και ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση.
  Να αναφέρουμε πως και η πρώτη απόλυση που είχε γίνει το 2009 ήταν ντυμένη με μια σαθρή αιτιολογία όπως και η τωρινή, η οποία έπεσε στην επιθεώρηση εργασίας, σε δικαστήριο ασφαλιστικών μέτρων, στο πρωτοδικείο και στο εφετείο αλλά η επιστροφή του και το κέρδος σε θεσμικό επίπεδο λειτουργίας και υποχρεώσεων των δήθεν franchise και των εταιριών ταχυμεταφοράς  έγινε μέσα από ένα πλατύ κύμα αλληλεγγύης, αφού η εταιρεία δεν υλοποιούσε τις παραπάνω αποφάσεις των θεσμικών οργάνων.
  Αξίζει να αναφερθούμε στην απόφαση που, πέρα από τα δεδουλευμένα και την επιστροφή του συναδέλφου στην εργασία του, ξεκαθαρίζει το τοπίο στην λειτουργία των καταστημάτων των εταιριών της Ταχυμεταφοράς-Ταχυδρόμησης, την υπαλληλική ιδιότητα των ταχυδιανομέων, τις εργασιακές σχέσεις, όπως και τον μισθό που θα πρέπει να είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν στην εταιρία που κατέχει την Γενική Άδεια. Μια κατάσταση που συχνά πυκνά  οι δήθεν πράκτορες των εταιριών αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες  σκόπιμα αγνοούν και δεν εφαρμόζουν.  
   Η απόλυση του συναδέλφου ήρθε λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος με γελοίες προφορικές αιτιολογήσεις και με επιχρυσωμένες δικαιολογίες σε μια περίοδο που τα εργασιακά δικαιώματα μέρα με την μέρα προσπαθούν να τα κάνουν ανύπαρκτα το  κράτος και τα αφεντικά. 
  Επειδή τέτοιες πρακτικές δεν μας πτοούν, καταγγέλλουμε την απόλυση του συναδέλφου Ευθύμη Καρκανιά ως ρεβανσιστική, παράνομη και καταχρηστική  και διατρανώνουμε σε αυτούς που πήραν την απόφασή για την  απόλυση του πως δεν θα τους περάσει, όπως και αυτής του 2009.
Το ραντεβού στην επιθεώρηση είναι στις 22/02/17, στις 09.30π.μ., στο τμήμα ΣΕΠΕ Αθηνών, στη διεύθυνση Πατησίων 37.
Απαιτούμε την άμεση επιστροφή του συναδέλφου Ευθύμη Καρκανιά στην εργασία του με τον ίδιο μισθό & με τα ίδια δικαιώματα.
 
Στηρίζουμε με την παρουσία μας στο ΣΕΠΕ (Πατησίων 37) την Τετάρτη 22/2, ώρα 9.30π.μ.
 
 
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ
 
Το Δ.Σ
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.