ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΠΑΝΕΛ.ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖ.VODAFONE–WIND–VICTUS: Αγώνας ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές – Όχι άλλοι θάνατοι μεταναστών – προσφύγων στα σύνορα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONEWINDVICTUS
Αρ. Απόφασης Ειρηνοδικείου: 541/2014 – Αρ. Πρωτοκόλλου: 56/2015

 

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Ενάντια σε παλιά και νέα Μνημόνια,

σε απολύσεις, μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων

Διαδήλωση στη ΔΕΘ, Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου

 

Συνάδελφοι,

 

Άλλο ένα μνημόνιο μας επιβάλλεται και πρέπει να το αντιπαλέψουμε. Ταυτόχρονα, η ακαριαία μεταμόρφωση της κυβέρνησης σε εξυπηρετητή των μνημονίων μας φέρνει ξανά σε κάλπες. Η κατάσταση πιθανόν φαίνεται ίδια με προηγούμενες φορές που ψηφιστήκαν μνημόνια. Όμως υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές, που είναι ανάγκη να αναφέρουμε και να σκεφτούμε.

 

Το 3ο Μνημόνιο καταστρέφει ολοκληρωτικά τους εργαζόμενους και την κοινωνία

 

Το Μνημόνιο 3 ψηφίστηκε και στηρίχθηκε από όλο το παλαιό- και νέο-μνημονιακό πολιτικό προσωπικό, φτάνοντας στην προσπάθεια των μνημονιακών δυνάμεων να το παρουσιάσουν ως μονόδρομο («δεν υπάρχει εναλλακτική»). Ακούσαμε πως είναι πιο «ελαφρύ» από τα προηγούμενα, ακόμα και πως μπορεί να εφαρμοστεί ένα παράλληλο πρόγραμμα ανακούφισης μας από τις επιπτώσεις του! Όμως η νέα αυτή εκτρωματική συμφωνία δείχνει ακριβώς το αντίθετο! Αναφέρουμε ορισμένα βασικά σημεία:

 

  1. Το νέο Μνημόνιο υπεγράφη με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), το δίκαιο του οποίου υπερβαίνει ακόμα και το αποικιοκρατικό αγγλικό δίκαιο των προηγούμενων 2 Μνημονίων! Ενδεικτικά, στο καταστατικό σύστασης του ESM ρητά αναφέρεται πως το ΔΣ και ο διευθύνων σύμβουλός του έχουν απόλυτη εξουσία έναντι των κρατών μελών που οφείλουν να συμμορφώνονται “άνευ όρων και αμετάκλητα”. Η Τρόικα θα ασκεί ασφυκτική εποπτεία και θα αποφασίζει για τα πάντα, σαν να είμαστε αποικία.

 

  1. Η ίδρυση του νέου ΤΑΙΠΕΔ με 50 δις ευρώ δημόσια περιουσία προς πώληση, με ταυτόχρονη «πλήρη ανεξαρτητοποίηση» του. Πλήρης ιδιωτικοποίηση, κυριολεκτικά ξεπούλημα των πάντων! Από λιμάνια, αεροδρόμια, κτήρια, σιδηροδρόμους, μέχρι ΔΕΗ, νερό (ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ), νησιά και βουνά. Τα λεφτά θα πηγαίνουν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για την αποπληρωμή του ληστρικού χρέους στους τοκογλύφους – και θα χαρίζονται σε μεγαλοεπιχειρηματίες για «επενδύσεις».

 

  1. Νέες μειώσεις σε συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και πλήρη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές αλλά και στις κύριες συντάξεις. Γενικά, οι συντάξεις πάνε ταχύτατα προς τα 200 ευρώ και η κοινωνική ασφάλιση προς πλήρη εξαφάνιση

 

  1. Πλήρης απορρύθμιση (αυτό εννοούν «μεταρρύθμιση») στα εργασιακά. Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, «εκσυγχρονισμός»/αποτελείωμα των συλλογικών συμβάσεων, αναπροσαρμογή προς τα κάτω του κατώτατου μισθού, ποινικοποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων και του συνδικαλισμού.

 

  1. Νέα ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, δηλ. δεκάδες ακόμα δις ευρώ για τη «διάσωσή» τους. Εν μέσω capital control, οι Τράπεζες θα λάβουν νέα επιχορήγηση για να μπορέσουν να συγχωνευθούν, ενώ δεν παρέχεται καμία εγγύηση για μη κούρεμα καταθέσεων. Το αντίθετο μάλλον, είναι σχεδόν σίγουρη στο μέλλον, αφού έχει αποφασιστεί και ενσωματωθεί στις αποφάσεις της Ευρωζώνης (το λεγόμενο bail in).

 

  1. Αλλαγές σε όλο τον φορολογικό κώδικα μισθωτών και επαγγελματιών. Από τον ΦΠΑ και την εισφορά αλληλεγγύης, μέχρι την επιβολή φόρου στους αγρότες, η φορολογία κυριολεκτικά πετάει στα ύψη για όλο το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας.

 

  1. Κατάργηση ουσιαστικά των κάπως ευνοϊκότερων ρυθμίσεων, όπως οι 100 δόσεις, το ακατάσχετο για χρέη στην εφορία, η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Έρχεται κύμα κατασχέσεων και εξώσεων, αρπαγής σπιτιών και καταθέσεων απ’ τους τραπεζίτες.

 

  1. Διατήρηση ΕΝΦΙΑ (και με ακριβώς ίδιες αντικειμενικές αξίες).

 

  1. Μέτρα που διαλύουν την υγεία και την εκπαίδευση, μετατρέποντάς τις σε εμπόρευμα.

 

Αυτά είναι μόνο ένα ψήγμα από τα μέτρα που έρχονται με το 3ο Μνημόνιο. Όλα τα παραπάνω θα είναι υπό εξέταση και θα ξαναγράφονται διαρκώς, θα υπάρχει η – γνωστή σε όλους μας– τριμηνιαία αξιολόγηση και πλέον η αναπροσαρμογή (σε περίπτωση «αποκλίσεων») θα γίνεται αυτόματα, με νέα βάρβαρα μέτρα και χωρίς την ανάγκη “εγκρίσεων” από την Βουλή! Αυτή είναι η μνημονιακή δημοκρατία όπου θέλουν να ζήσουμε.

Ανάγκη ενότητας, οργάνωσης, αγώνα

Η ανάγκη αντίστασης από τους εργαζόμενους καθίσταται πλέον επιτακτική. Οι επιπτώσεις του 3ου Μνημονίου προβλέπονται καταλυτικές και καταστροφικές, στη φορολογία, την απόδοση δικαιοσύνης, στο βιοτικό μας επίπεδο, των ίδιων και των οικογενειών μας. Σε μια οικονομία και κοινωνία εξουθενωμένη από την κρίση, τα Μνημόνια και τα capital controls, το 3ο Μνημόνιο θα φέρει ένα κύμα λουκέτων, ανεργίας, φτώχειας και εξαθλίωσης.

 

Δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε, όσο κι αν επιδιώκουν να μας γονατίσουν μετά τις εκλογές με κάποια κυβέρνηση «ισχυρή» ή «εθνικής ενότητας», που θέλουν να στήσουν. Το μαζικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου (με ποσοστά κοντά 70% στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα) δείχνει ότι η κοινωνία δεν θέλει να υποταχθεί σ’ αυτή την καταστροφή των μνημονίων, ότι οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη να τα ανατρέψουμε, αν ενωθούμε και αγωνιστούμε αποφασιστικά.

 

Οι εταιρείες που δουλεύουμε (Vodafone, Wind, Victus) έχουν δώσει σαφή δείγματα για το που θα πάνε την κατάσταση. Οποιαδήποτε μεταβολή στην υπερκερδοφορία τους, θα την φορτώσουν στην πλάτη μας. Είτε γιατί πραγματικά θα πιέζονται και οι μέτοχοι θα ζητάνε τα ίδια και παραπάνω κέρδη – είτε γιατί θα βρουν την ευκαιρία, μέσα σ’ ένα κλίμα ανασφάλειας και εκβιασμών, να εξαπολύσουν νέα σειρά επιθέσεων εναντίον μας. Είτε με μειώσεις στους μισθούς, είτε με απολύσεις (έχουν βρει και το κόλπο των τάχα «οικειοθελών παραιτήσεων»), είτε με outsourcing ολόκληρων τμημάτων, αλλά σε κάθε περίπτωση με όπλα τους τα Μνημόνια, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Δεν πρέπει σαν εργαζόμενοι να επιτρέψουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα Μνημόνια (που άλλωστε τα θέλουν και τα προωθούν και τα δικά μας αφεντικά) να τα πετάξουν στις πλάτες όλων εμάς που ζούμε απ’ τη δουλειά μας.

 

Συνάδελφοι,

 

Σας καλούμε όλους να συμμετάσχουμε στην πρώτη μετά το καλοκαίρι προσπάθεια, για να ξεκινήσουμε ένα κύμα αντίστασης στην πολιτική των Μνημονίων, συμμετέχοντας στην πορεία στην ΔΕΘ. Η συμμετοχή μας δεν είναι αβάντα στη δωσιλογική ηγεσία των γραφειοκρατών της ΓΣΕΕ (που έφτασε στο έσχατο ξεφτιλίκι να καλέσει σε ψήφο στο ΝΑΙ στο δημοψήφισμα), αλλά συμπράττοντας με εκατοντάδες σωματεία και συλλογικότητες που αντιστέκονται στην κατακρεούργηση των δικαιωμάτων μας.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

site www.eniaioswmateio.gr [email protected]

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONEWINDVICTUS
Αρ. Απόφασης Ειρηνοδικείου: 541/2014 – Αρ. Πρωτοκόλλου: 57/2015

 

Όχι άλλοι θάνατοι μεταναστών προσφύγων στα σύνορα

 

Αξιοπρεπείς δομές υποδοχής – Έμπρακτη αλληλεγγύη τώρα

Τις τελευταίες μέρες, τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν, προσπαθώντας να φτάσουν στην Κω. Ανάμεσά τους 5 παιδιά και 1 γυναίκα. Λίγες μέρες πριν, έχασε τη ζωή του από πυροβόλο ανδρών της FRONTEX ένα 17χρονο προσφυγόπουλο και δεκάδες πέθαιναν κλεισμένοι σε φορτηγό ψυγείο στην Αυστρία.

 

Τα άψυχα κορμιά που ξεβράστηκαν στις ακτές του Αιγαίου δείχνουν τις εγκληματικές ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με επεμβάσεις και πολέμους, έχει διαλύσει ολόκληρες περιοχές, έχει ξεριζώσει απ’ τον τόπο τους χιλιάδες και χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες. Γι’ αυτούς, η «πολιτισμένη Ευρώπη» όχι μόνο δεν δίνει τα απαραίτητα κονδύλια για μια ανθρώπινη υποδοχή και ανακούφισή τους, αλλά εφαρμόζει μια σκληρή, ρατσιστική πολιτική. Με τη συνθήκη «Δουβλίνο 2», έχει κάνει τον ευρωπαϊκό Νότο αποθήκη ψυχών και τη Μεσόγειο υγρό τάφο – και μόνη «λύση» βλέπει στην ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση των συνόρων, την ακόμα πιο σκληρή καταστολή. Οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι συνυπεύθυνες, γιατί αποδέχονται αυτή την κατάσταση, εφαρμόζοντας μια αδιέξοδη πολιτική, υποστηρίζοντας όλες τις πολεμικές «σταυροφορίες» σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική κ.ά.

 

Το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί μόνο με την κοινωνική αλληλεγγύη, βασισμένη όχι στα κροκοδείλια δάκρια των ΜΜΕ και των υψηλά ιστάμενων, αλλά στην ενότητα των εργαζομένων και καταπιεσμένων όλου του κόσμου. Το εργατικό κίνημα δεν μπορεί, δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια του στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας. Να υψώσουμε τη φωνή μας απαιτώντας να μπει τέλος σ’ αυτό το ατέλειωτο ανθρώπινο δράμα, να δοθούν άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια και να φτιαχτούν επαρκείς υποδομές για την ανθρώπινη υποδοχή των μεταναστών.

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

www.eniaioswmateio.gr [email protected]

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.