ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Πάμπλουτοι χαρίζουν τις περιουσίες τους -Μοιράζουν τα δισεκατομμύριά τους [εικόνες]

Μετοχές, καταθέσεις, ακίνητα, σκάφη, ακόμη και νησιά. Εχουν τα πάντα. Αλλά θέλουν να τα μοιραστούν με τους λιγότερο τυχερούς συνανθρώπους τους.

Ολοένα και περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι δεσμεύονται ότι θα δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους. Πιο πρόσφατα, το δήλωσε ο Τιμ Κουκ. Ο επικεφαλής της Apple ανακοίνωσε ότι από τα 785 εκατομμύρια δολάρια που εκτιμάται ότι αποτελούν την περιουσία του, θα κρατήσει μόνο τα χρήματα που χρειάζονται ώστε να πάει στο κολέγιο ο ανιψιός του και τα υπόλοιπα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Δεκάδες πάμπλουτοι έχουν δεσμευτεί ότι θα κάνουν κάτι ανάλογο, δωρίζοντας ιλιγγιώδη ποσά, χαρίζοντας σχεδόν όλη την περιουσία τους για καλό σκοπό, είτε όσο βρίσκονται εν ζωή, είτε μέσω της διαθήκης του, μέσω του The Giving Pledge. Πρόκειται για μία καμπάνια, μία δέσμευση δωρεάς σε ελεύθερη μετάφραση, την οποία κάνουν ολοένα και περισσότεροι. Η Daily Mail θύμισε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς
Συνιδρυτές αυτής της καμπάνιας. Ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια το 2010 για να ενθαρρύνουν τις πιο πλούσιες οικογένειες να δεσμευθούν ηθικά ότι θα δώσουν τουλάχιστον το 50% της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με το Forbes, η αξία του ιδρυτή της Microsoft ανέβηκε στα 79,2 δισεκατομμύρια φέτος και παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Την ίδια ώρα, είναι εκείνος που κάνει και τις μεγαλύτερες δωρεές. Μαζί με τη σύζυγό του έχουν διαθέσει στο ίδρυμα που φέρει τα ονόματά τους 1,5 δισ. δολάρια πέρυσι και συνολικά έχουν διαθέσει για τέτοιους σκοπούς 29,5 δισεκατομμύρια.

Το 2010, ο Γκέιτς είχε κάνει μία από τις μεγαλύτερες δωρεές όλων των εποχών, όταν διέθεσε 10 δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη και διανομή εμβολίων, ελπίζοντας ότι θα σώσει πάνω από 8 εκατομμύρια παιδιά, στις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη.

Γουόρεν Μπάφετ
Στενός φίλος των Γκέιτς, που μαζί τους ίδρυσε το Giving Pledge. Εχει δεσμευθεί δημόσια ότι σταδιακά θα δωρίσει πάνω από το 99% της περιουσίας του, όσο ζει είτε μετά θάνατον μέσω της διαθήκης του. Με καθαρή αξία 70,6 δισεκατομμύρια, ο 84χρονος μεγιστάνας των επενδύσεων είναι αυτή τη στιγμή ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, σύμφωνα με το Forbes.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Μπάφετ έσπασε το δικό του ρεκόρ δωρεάς, όταν διέθεσε 2,8 δισ. σε μετοχές της εταιρείας του, ανεβάζοντας το ποσό που έχει δώσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς σε όλη του τη ζωή στα 23 δισεκατομμύρια. Από εκείνη τη γενναία δωρεά, τα 2,1 δισ. πήγαν στο ίδρυμα των Γκέιτς και τα υπόλοιπα σε τέσσερις φιλανθρωπικούς σκοπούς στους οποίους έχει αφοσιωθεί η οικογένειά του.

Μαρκ Ζούκερμπεργκ
Ηταν από τους πρώτους που ασπάστηκε το σκοπό του Giving Pledge, κάνοντας τη σχετική δέσμευση όταν ήταν 26 ετών. «Ο κόσμος περιμένει συνήθως ως τα τελευταία της καριέρας του για να δώσει κάτι πίσω. Αλλά γιατί να περιμένεις όταν πρέπει να γίνουν τόσα πολλά;», είπε πει τότε.

Ο ιδρυτής του Facebook έδωσε 75 εκατομμύρια δολάρια για ένα νέο τραυματολογικό κέντρο σε νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο, ενώ είχε διαθέσει 25 εκατομμύρια για την καταπολέμηση του Εμπολα πέρυσι.

Μαζί με τη σύζυγό του, Πρισίλα Τσαν, έχουν δωρίσει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο σε μετοχές του Facebook, σε ίδρυμα της Σίλικον Βάλεϊ.

Σέριλ Σάνμπεργκ
Από εκείνους που ακολούθησαν πρόσφατα το ρεύμα προς το Giving Pledge. Η αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος, γενική διευθύντρια του Facebook δεν έχει ανακοινώσει πού θα διατεθεί η περιουσία της ίδιας και του συζύγου της, CEO μεγάλης τεχνολογικής εταιρείας, αλλά εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθεί σε προγράμματα για γυναίκες. Η καθαρή αξία της Σάντμπεργκ εκτιμάται στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Ελον Μασκ
Εχει ανακοινώσει ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του θα διατεθεί σε προγράμματα που ο ίδιος θεωρεί ότι έχουν κοινωνικό όφελος, ανάμεσά τους η εξερεύνηση του διαστήματος, η ηλιακή ενέργεια και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Θεωρείται ότι η αξία του 43χρονου επιχειρηματία φτάνει στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Μπήκε στο «κλαμπ» του Giving Pledge το 2012, μαζί με τον συνιδρυτή του Home Depot, Αρθουρ Μπλανκ, τον διαχειριστή κεφαλαίων Μάικλ Μόριτζ και τον μεγιστάνα του Μανχάταν Μπιλ Ακμαν.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Μασκ έκανε δωρεά 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε εθελοντικό οργανισμό με σκοπό την εξάλειψη των υπαρξιακών κινδύνων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Μάικλ Μπλούμπεργκ
Ο επιχειρηματίας, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης έχει πλούσια φιλανθρωπική δράση. Ηδη έχει διαθέσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στο Johns Hopkins University, όπου φοίτησε και 100 εκατομμύρια στο ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς, για την καταπολέμηση της ελονοσίας και της πολυομελίτιδας. Η καθαρή του αξία εκτιμάται στα 35 δισεκατομμύρια. Ως ένας από τους πρώτους που ασπάστηκαν το σκοπό του Giving Pledge, το 2010 είχε ανακοινώσει την απόφασή του να μην αφήσει στα δύο του παιδιά την περιουσία του.

iefimerida.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.