ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΒΑΤΕΡΛΟ ΣΤΙΣ… ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Πάμε ολοταχώς για capital control – Δηλαδή άτακτη χρεοκοπία

Χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους της Ελληνικής πλευράς να αποχωρούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Με την αποχώρηση των κ.κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτου και Παππά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες διακόπηκαν αιφνιδίως, λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες.

Οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, «παραμένει σημαντική διάσταση απόψεων», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σκηνικό ρήξης με απρόβλεπτες συνέπειες - Θα τραβήξει την... πρίζα ο Ντράγκι την Τετάρτη; - Τρόμος για capital control

Η συνάντηση διήρκησε μόνο 45 λεπτά. Πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα διεξαγωγής έκτακτου EuroWorking Group τη Δευτέρα, αλλά και ότι στο Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου δεν θα συζητηθεί καν το θέμα της Ελλάδας, καθώς δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις συνομιλίες.

Η Κομισιόν διαμηνύει πως πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει απόφαση στο Eurogroup της Πέμπτης και τίθεται ως νέο χρονικό περιθώριο η 30η Ιουνίου.

Αποχωρήσαμε γιατί οι δανειστές δεν ηταν έτοιμοι για διαπραγμάτευση, αναφέρει το Μαξίμου. Οι Δραγασάκης, Παππάς και Τσακαλώτος αποχώρησαν από τη διαπραγμάτευση, μετά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις στον ΦΠΑ με επιπλέον μέτρα 3,6 δις.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί τεράστια αβεβαιότητα με δεδομένο ότι δεν υπήρξε κάποια συμφωνία η οποία θα μπορούσε να επικυρωθεί την Πέμπτη. Ο φόβος όλων πλέον είναι τι θα συμβεί με την εκροή καταθέσεων, πώς θα αντιδράσει το χρηματιστήριο αλλά και ποια θα είναι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αν την Τετάρτη ο Ντράγκι «τραβήξει» την πρίζα της ρευστότητας αυξάνοντας το κούρεμα των collateral ή κόβοντας τον ELA, θα ανοίξει ο δρόμος για περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, ένα σενάριο που με διάφορους τρόπους είχαν αφήσει να διαρρεύσει οι εταίροι ενώ πίεζαν και τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Βεβαίως, όλα αυτά θα μπορούσαν να ανατραπούν εφόσον επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δύο πλευρές. Αλλωστε, υπάρχουν οι πιο ψύχραιμες φωνές που δίνουν νέα προθεσμία για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει η παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Μέχρι τότε όμως η Ελλάδα έχει να πληρώσει ουκ ολίγα, κυρίως μισθούς και συντάξεις αλλά και τη δόση του 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Κατ’ άλλους, ωστόσο, που συνιστούν ψυχραιμία, το τέλος θα είναι η Τετάρτη λόγω της συνεδρίασης της ΕΚΤ. Μέχρι τότε υπάρχει περιθώριο μιας τελικής προσπάθειας για έντιμο συμβιβασμό. Αλλιώς οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες…

Δραγασάκης: Δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά των θεσμών

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που μετέχει στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων χωρίς αποτέλεσμα πως η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πληρη φάκελο προτάσεων.

«Η Ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ.

Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.

Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.»

imerisia.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.