ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Παγκόσμια συγκίνηση για τον 13χρονο που διέσχισε μόνος τη Μεσόγειο για να σώσει τον αδελφό του

Πολλές φορές οι λέξεις μοιάζουν φτωχές όταν προσπαθείς να περιγράψεις το μεγαλείο της ψυχής. Έτσι συμβαίνει και σε αυτή την περίπτωση με τον 13χρονο Αιγύπτιο που διέπλευσε τη Μεσόγειο με μια βάρκα, για να σώσει τη ζωή του μικρότερου αδελφού του.

Η ιστορία του Άχμεντ, του παιδιού που μόλις πάτησε το πόδι του στη Λαμπεντούζα αφηγήθηκε ότι επιχείρησε το επικίνδυνο ταξίδι για να βρει στην Ευρώπη έναν γιατρό ικανό να θεραπεύσει τον βαριά άρρωστο αδελφό του, συγκίνησε ολόκληρο τον κόσμο.

 Φτάνοντας στις ιταλικές ακτές, ο μικρός απεύθυνε έκκληση στις αρχές για βοήθεια. Μαζί του είχε μόνο ένα χαρτί: την ιατρική γνωμάτευση που πιστοποιούσε τη σοβαρή ασθένεια του 7χρονου αδελφού του.

Δύο ημέρες αφότου έγινε γνωστή η οδύσσεια του «μικρού ήρωα της Λαμπεντούζα», το νοσοκομείο Καρέτζι της Φλωρεντίας, στην Τοσκάνη, προσφέρθηκε να νοσηλεύσει το άρρωστο παιδί.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, η ιστορία του Άχμεντ κινητοποίησε ακόμη και τον πρώην δήμαρχο της Φλωρεντίας και νυν πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέρο Ρέντσι, ο οποίος ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να βοηθήσουν τα δύο αδέλφια.

Θα στηθεί έτσι μια αερογέφυρα για να μεταφέρει από την Αίγυπτο στην Ιταλία τον 7χρονο και την οικογένειά του. Στο μεταξύ, ο Άχμεντ θα φιλοξενηθεί σε έναν ξενώνα για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, κοντά στη Φλωρεντία.

Από τις αρχές του έτους καταγράφεται αύξηση του αριθμού των ανήλικων, ασυνόδευτων μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία, εκτιμάται μάλιστα ότι ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Από τους περισσότερους από 100.000 μετανάστες που έχουν αποβιβαστεί στις ιταλικές ακτές, τουλάχιστον 13.705 ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Τα παιδιά που ταξιδεύουν μόνα τους, χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον ενήλικο, είναι ηλικίας, κατά μέσο όρο, 16-17 ετών και τα περισσότερα προέρχονται από την Γκάμπια, την Ερυθραία και την Αίγυπτο.

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.