ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη στη Ρόδο

Η 14η Ιουνίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.

Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε, με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.

Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.

Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη είναι :

  • να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία
  • να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες
  • να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες
  • να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη στις 14 Ιουνίου, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου ‘Άγιος Εφραίμ’ οργανώνει το Σάββατο 13 Ιουνίου 10π.μ. -10μ.μ. και την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015 10π.μ. -10μ.μ.  εκδηλώσεις στον πεζόδρομο του Ακταίου.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΕΑ Ρόδου θα βρίσκονται εκεί για να ενημερώνουν για την εθελοντική αιμοδοσία.  Παράλληλα με την συνεργασία του Εργαστηρίου Ζωγραφικής του ΔΟΠΑΡ τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν να μάθουν τι είναι το αίμα και να παίξουν, ενώ Μουσικά Δρώμενα θα πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις.

Ειδικότερα την Κυριακή 14 Ιουνίου από τις 9 έως την 1:00 θα γίνει και  επί τόπου αιμοδοσία από κλιμάκιο του Σταθμού Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.

Οι εκδηλώσεις γίνονται με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Τμήμα Κοινωνικής Αρωγής

Επίσης τις εκδηλώσεις στηρίζουν ο ΔΟΠΑΡ και η ΔΕΡΜΑΕ.

Μη ξεχνάμε

 Ένας δεν φτάνει. – χρειάζονται πολλοί.
Κάθε σπίτι και ένας Τακτικός Εθελοντής Αιμοδότης.
Όλοι μαζί να δώσουμε λίγο Αίμα ακόμα.
Όλοι μαζί να δώσουμε Ελπίδα στη Ζωή.
Όλοι μαζί να κάνουμε τη Ρόδο– «ΑΥΤΑΡΚΗ ΣΕ ΑΙΜΑ»

Σας περιμένουμε όλους για να τιμήσουμε την “Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη”

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.