ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΑΔΕΝΑ ΕΙΝΑΙ Η 25η ΜΑΙΟΥ

Η 25η Μαίου είναι η παγκόσμια ημέρα για τον θυρεοειδή και λίγες ημέρες μετά την επιστροφή μου από το καλύτερο Κέντρο Ενδοκρινολογικής Χειρουργικής παγκοσμίως, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πίζας στην Ιταλία, το Cisanello, περιγράφω μερικά δεδομένα για τον καρκίνο του θυρεοειδή.

-Ο καρκίνος του θυρεοειδή είναι ο πιο συχνός ενδοκρινικός καρκίνος, είναι ένας από τους καρκίνους που σημειώνουν μεγάλη αύξηση συχνότητας εμφάνισης, τα τελευταία χρόνια. Εμφανίζεται και στις γυναίκες και στους άνδρες, αλλά και σε όλες τις ηλικίες, από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους. Είναι ο 5ος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες.

-Πολλοί ασθενείς, ιδίως σε αρχικά στάδια, δεν έχουν συμπτώματα. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένας ‘’σιωπηλός και ύπουλος καρκίνος’’. Όσο όμως αναπτύσσεται μπορεί να προκαλέσει ένα ‘’φούσκωμα’’ ή μια διόγκωση στο λαιμό, βραχνάδα ή δυσκολία στην ομιλία, διογκωμένους λεμφαδένες στον τράχηλο, δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή και πόνο στο λαιμό.

-Υπάρχουν διάφοροι τύποι: θηλώδης, θυλακιώδης, μυελοειδής, αναπλαστικός και παραλλαγές. Ο θηλώδης και ο θυλακιώδης είναι καλά- διαφοροποιημένοι τύποι καρκίνου και αποτελούν το 90% από το σύνολο των καρκίνων του θυρεοειδή. Εάν διαγνωστούν έγκαιρα μπορούν συνήθως να θεραπευτούν.

– Η θεραπεία για τον καρκίνο του θυρεοειδή είναι βασικά η χειρουργική αφαίρεση του αδένα, που συμπληρώνεται από θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, εξωτερική ακτινοβολία δέσμης και χημειοθεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς υποβάλλονται σε χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδή και ακολουθούν αγωγή υποκατάστασης με θυρεοειδικές ορμόνες.

Είναι γνωστό και τονίζεται από όλες τις επιστημονικές εταιρείες για τον θυρεοειδή, ότι αυτές οι επεμβάσεις είναι καλό να γίνονται από εξειδικευμένους χειρουργούς, αφού τότε μόνο είναι ασφαλείς για τον ασθενή και η πιθανότητα επιπλοκών είναι πολύ μικρή.

‘’ Άριστη τεχνική από καλά εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο χειρουργό’’ τονίζει η Αμερικανική Εταιρεία Θυρεοειδούς.

Η ποιότητα της χειρουργικής επέμβασης παίζει τεράστιο ρόλο στην πρόγνωση και στην μετέπειτα πορεία και ποιότητα ζωής του ασθενή. Είναι σημαντικό να αφαιρεθεί ‘’όλος’’ ο θυρεοειδής, καθώς και να γίνει λεμφαδενικός καθαρισμός όταν χρειάζεται. Όσο καλύτερη είναι η επέμβαση τόσο λιγότερη ταλαιπωρία έχει ο ασθενής και πολύ λιγότερες πιθανότητες επιπλοκών. Εδώ και χρόνια διενεργούμε την Ελάχιστα Επεμβατική Θυρεοειδεκτομή, μέσω πολύ μικρής τομής(2,5-3cm), χωρίς να κόβουμε τους μύες στο λαιμό με αποτέλεσμα την άμεση και χωρίς πόνο ανάρρωση του ασθενή. Το σημάδι που θα έχει κάποιος στο λαιμό του, μετά την αφαίρεση του θυρεοειδή αδένα, έχει και αυτό τη σημασία του. Ποιος θα ήθελε μια τεράστια ουλή, που θα φαίνεται για μια ζωή σε εμφανές σημείο? Τέτοιο ‘’κόσμημα’’ δεν ταιριάζει σε κανέναν.

-Παράγοντες κινδύνου στην εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδή είναι το οικογενειακό ιστορικό, το φύλο αφού οι γυναίκες προσβάλλονται πιο συχνά σε σχέση με τους άντρες, η ηλικία αφού συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40 χρόνων, χωρίς όμως να αποκλείονται και οι μικρότερες ηλικίες, καθώς επίσης και το ιστορικό έκθεσης σε ακτινοβολία.

Τσιριγωτάκης Σταύρος,

Χειρουργός θυρεοειδούς και ενδοκρινών αδένων.

Τακτικό μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων(ΕΕΧΕΑ)

Τακτικό μέλος Βρετανικής Εταιρείας Χειρουργικής Θυρεοειδούς  (BAETS)

Τακτικό μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)

Τακτικό μέλος Ευρωπαικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ETA)

www.tsirigotakis.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.