ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Όχι πρόστιμα στα νησιά χωρίς ΚΤΕΟ – Επίσκεψη του Προέδρου του Φυτωρίου κ. Μπαριανάκη στην Χάλκη

Να μην επιβληθούν πρόστιμα για εκπρόθεσμους ελέγχους στα νησιά που δεν διαθέτουν ΚΤΕΟ, ζητά ο Περιφερειάρχης από το Υπ. Οικονομίας

Να μην επιβληθούν τα πρόστιμα των 150,00 ευρώ για τους εκπρόθεσμους ελέγχους ΚΤΕΟ στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπου δεν λειτουργούν Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων ,  ζητά ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με έγγραφό  του προς το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Σημειώνεται ότι για τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου  όπου δεν λειτουργεί ΚΤΕΟ, εκδίδεται απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ετήσιας ισχύος, για την παράταση της ημερομηνίας υποχρέωσης για τεχνικό έλεγχο οχημάτων και δικύκλων. Για το έτος 2015 έχουν εκδοθεί οι αριθ. 859/7-1-2015 και 6736/30-1-2015 αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Στο έγγραφό του ο κ. Χατζημάρκος επικαλείται τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λόγω των οποίων θα πρέπει να υπάρξει ειδική  πρόβλεψη των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας, καθώς και του Υπουργείου Οικονομικών,  για  τα νησιά που έχουν ήδη εξαιρεθεί από την εφαρμογή του ν. 4336/2015, με τις δύο προαναφερθείσες  αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, προκειμένου να αποφευχθούν λανθασμένες βεβαιώσεις προστίμων.

Ο Περιφερειάρχης, στο έγγραφό του προς το Υπουργείο Οικονομίας, επικαλείται επίσης και την οδηγία 2014/45/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014, στην παράγραφο 14 της οποίας αναφέρεται ότι «οχήματα τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε απομακρυσμένα εδάφη των κρατών μελών, ιδίως σε μικρά νησιά με λιγότερους από 5.000 κατοίκους ή σε αραιοκατοικημένες περιοχές με πυκνότητα πληθυσμού κάτω των πέντε προσώπων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, κινούνται υπό περιστάσεις που μπορεί να απαιτούν ειδικό καθεστώς τεχνικού ελέγχου. Κατά συνέπεια, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξουσιοδοτηθούν να εξαιρούν τα εν λόγω οχήματα από την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας».

 

¨Επίσκεψη του Προέδρου του Φυτωρίου κ. Μπαριανάκη  στην Χάλκη.¨

     Το νησί της Χάλκης επισκέφτηκε  ο εντεταλμένος Περιφερειακός σύμβουλος και Πρόεδρος του Περιφερειακού φυτωρίου Ν. Αιγαίου κ.  Μιχάλης Μπαριανάκης όπου είχε συνάντηση με τo δήμαρχο  του νησιού κ. Μιχάλη Πατρό .Ενημερώθηκε εφ΄όλης της ύλης για τα προβλήματα του νησιού , ενώ του έγινε γνωστό ότι δεν υπάρχει πλέον έλλειψη νερού μετά από την πρωτοβουλία του δήμαρχου για τοποθέτηση συγκροτημάτων αφαλάτωσης θαλασσινού νερού και εξοικονόμηση  600 m3  την ημέρα.

Από κοινού αποφασίστηκε η δενδροφύτευση των δρόμων και των παραλιών με 500 φυτά που θα τους διατεθούν δωρεάν από το φυτώριο αφού πρώτα γίνει μελέτη από τον υπεύθυνο του φυτωρίου κ. Νίκο Ρένεση για την καταλληλότητα και ανθεκτικότητα των φυτών στις ξηροθερμικές συνθήκες του νησιού. Επίσης θα δοθούν δωρεάν στο Δήμο ,μετά και τη επίλυση του προβλήματος του νερού από τον Δήμαρχο και 200 καλλωπιστικά φυτά για να μοιραστούν στους κατοίκους του νησιού για να φυτευθούν σε πάρκα και αυλές για ένα πιο όμορφο και περισσότερο πράσινο αστικό περιβάλλον.

Επίσης αναφέρθηκε ότι τα παιδιά των σχολείων από την νέα σχολική χρονιά  μπορούν να οργανώσουν επίσκεψη  στο φυτώριο με σκοπό την ξενάγηση και την ενημέρωση τους σε θέματα περιβάλλοντος και γεωργίας . Θα έχουν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν από το φυτώριο να ξεναγηθούν στους χώρους του θερμοκηπίου , να ενημερωθούν για τους τρόπους παραγωγής των φυτών και να παρακολουθήσουν τον τρόπο δημιουργίας νεαρών φυταρίων  πεύκων ,κυπαρισσιών αρωματικών και καλλωπιστικών που χρησιμοποιούνται στις δεντροφυτεύσεις της Περιφέρειας .

 Ο κ. Μπαριανάκης συζήτησε  με το δήμαρχο για οικονομικά θέματα που αφορούν το νησί και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Άμεσα ο κ Μπαριανάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Αντιπεριφερειάρχη  Περιφερειακής Πολιτικής και Πρωτογενή τομέα κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη για τον  προγραμματισμό και την υλοποίηση τους.

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.