ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων: ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΡΙΟΙ ΚΙ ΟΧΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ

Ρόδος,  11/10 /2016

Αριθμ. Πρωτ. :    122 /2016  

 

 

Προς: Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος

κ. Αλέξη Τσίπρα

 

                                                          Koιν.: κ. κ. Πολιτικούς αρχηγούς

 

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ακόμη μια συρρικνωμένη  τουριστική περίοδος φτάνει στο τέλος της. Tα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Η ανασφάλεια κυριαρχεί στις τάξεις των μικρομεσαίων επιχειρηματιών καθώς δεν έχουν καν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα έσοδα για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους.
Για ακόμα μια χρονιά ο λογαριασμός «δεν βγαίνει».
Είναι κοινό μυστικό στις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες ότι η εικόνα περί αύξησης του τουριστικού προϊόντος και του τουριστικού εισοδήματος είναι επίπλαστη. Για μια ακόμα χρονιά η σχέση του αριθμού των επισκεπτών (τουρίστες) με τα έσοδα του κλάδου είναι αντιστρόφως ανάλογη.

 

Τεράστιο το ζήτημα της υπερφορολόγησης και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, αλλά δεν είναι αυτό το μοναδικό πρόβλημα που μαστίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες.

Δυστυχώς, είναι πλέον ξεκάθαρο οτι ο καταιγισμός πληροφοριών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τα επίπεδα της τουριστικής κίνησης από μεριάς Υπουργείου αλλά και των μεγάλων tour operators, έχει ως κύριο στόχο την εξυπηρέτηση των τουριστικών ομίλων τύπου all-inclusive, και σαφώς όχι την εν γένει ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και την ευημερία των κατοίκων των τουριστικών περιοχών και της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολο της.
Η γιγάντωση τουριστικών ομίλων λαμβάνει χώρα σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κλείνουν κατά χιλιάδες. Η συνακόλουθη απώλεια θέσεων εργασίας είναι τεράστια. Ο πλούτος περνάει στα χέρια λίγων. Η τοπική οικονομία φθίνει με γοργούς ρυθμούς.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ελληνικά νησιά είναι από τους πλέον ασφαλείς  προορισμούς, με αρίστης ποιότητας παροχές υπηρεσιών, μοναδική ποιοτική μεσογειακή κουζίνα, καθαρές θάλασσες και βέβαια πόσιμο νερό. Και όλα αυτά σε αντίθεση με τις περιοχές που πρωτοεφαρμόστηκε το all-inclusive για λόγους προφανώς ασφάλειας και υγιεινής.

 

Είναι πλέον ξεκάθαρο στην ομοσπονδία μας και σε όλους τους μικρούς επιχειρηματίες ότι συλλογικός μας στόχος πρέπει να είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα, όπως ακριβώς αρμόζει  στα μοναδικά νησιά μας.
Κύριε πρωθυπουργέ, καλούμε την Κυβέρνηση και εσάς προσωπικά να εφαρμόσετε τις διεθνής συμβάσεις που ορίζουν το τουριστικό προϊόν αρχικά ως μέσο ανάπτυξης για το σύνολο των κατοίκων τουριστικών προορισμών και επίσης ως μέσο ανταλλαγής πολιτισμικών πληροφοριών.
Σας καλούμε – σε πιο άμεσο και πρακτικό επίπεδο – να κάνετε πράξη την δέσμευση σας και να θεσμοθετήσετε κανόνες για περιορισμό του συστήματος all-inclusive, γιατί όπως και εσείς ο ίδιος δηλώσατε δεν είναι τίποτα άλλο από «μνημονιακό» μοντέλο κατευθυνόμενου μαζικού τουρισμού που προωθείται από μεγάλους ομίλους  προς όφελος τους.
Είμαστε βέβαιοι ότι η ποιότητα και όχι η ποσότητα είναι η κινητήριος δύναμη για να ανακτήσουμε την χαμένη αίγλη και έσοδα για την ευημερία του τόπου μας.

Κύριε Τσίπρα, κάντε πράξη την δέσμευση σας !

 

 

Για την Ο.Ε.Β.Ε. Νομού Δωδεκανήσου:

 

                Ο Πρόεδρος                                                Ο Γραμματέας

 

Νικόλαος Τσούλλος                                     Γεώργιος Πάγκαλης

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.