ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο Λιβάνου – Ισραήλ

Άγνωστο γιατί η αποστολή του Ισραήλ επιχείρησε να επιβιβαστεί στο λεωφορείο που μετέφερε την αποστολή του Λιβάνου στην τελετή έναρξης – Οι Λιβανέζοι αρνήθηκαν, οι Ισραηλινοί αντέδρασαν, αλλά τελικά μετακινήθηκαν με άλλο όχημα

Χθες έγινε γνωστό ότι οι επικεφαλείς της Ουκρανικής αποστολής συνέστησαν (sic) στους αθλητές τους να μην μιλούν στους Ρώσους δημοσιογράφους, μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν όταν σε βίντεο ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού Ουκρανοί αθλητές εξέφρασαν την συμπάθεια τους στους  Ρώσους συναθλητές τους που αποκλείστηκαν λόγω του γνωστού σκανδάλου ντόπινγκ.

Σήμερα το Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) έφερε στην επιφάνεια μια ακόμη ιστορία, που επιβεβαιώνει ότι το περίφημο Ολυμπιακό πνεύμα έχει πάει περίπατο προ πολλού και οι πολιτικές διαφωνίες είναι αυτές που κυριαρχούν.

Όπως είναι γνωστό Λίβανος και Ισραήλ εδώ και χρόνια δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις και «τεχνικά» είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με αυτά που έγιναν πριν αναχωρήσουν οι αποστολές από το Ολυμπιακό Χωριό για την τελετή έναρξης.

Η ομάδα του Λιβάνου επιβιβάστηκε στο λεωφορείο που θα την μετέφερε στο Μαρακανά, ωστόσο στο ίδιο λεωφορείο επιχείρησαν να ανέβουν και τα μέλη της αποστολής του Ισραήλ, με τον επικεφαλής του Λιβάνου Σαλίμ Αλ Χατζ να απαιτεί να κλείσει η πόρτα.

Οι Βραζιλιάνοι διοργανωτές ζήτησαν από τους Ισραηλινούς να επιβιβαστούν σε άλλο λεωφορείο, με τους τελευταίους να αντιδρούν αρχικά, θέτοντας θέματα ασφαλείς και πρωτοκόλλου, αλλά στο τέλος υπαναχώρησαν και μετακινήθηκαν με άλλο όχημα.

«Πως επέτρεψαν να συμβεί αυτό λίγες ώρες πριν την έναρξη των Αγώνων; Είναι το ακριβώς αντίθετο από το πνεύμα του Ολυμπισμού και είμαι πραγματικά αναστατωμένος», έγραψε στο Facebook o επικεφαλής της Ισραηλινής αποστολής Ούντι Γκαλ.

Αυτόπτης μάρτυρας του συμβάντος ήταν ο Βραζιλιάνος τζουντόκα Νασίφ Ελίας, αλλά πολιτογραφημένος από το 2013 Λιβανέζος (μάλιστα ήταν ο σημαιοφόρος του Λιβάνου) ο οποίος μιλώντας στα Βραζιλιάνικα ΜΜΕ προσπάθησε να υποβαθμίσει το συμβάν.

«Δεν υπήρξε κάποια συζήτηση η διαμάχη… Σε όλες τις άλλες διοργανώσεις οι αρμόδιοι γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν και οι αποστολές των Αράβων ποτέ δεν συνταξιδεύουν με αυτή του Ισραήλ».

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.