ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 66ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας Αμερικής και Καναδά στη Ναύπακτο

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το 66ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας Αμερικής και Καναδά (ΟΣΕΑΚ) το οποίο συνήλθε στη Ναύπακτο.

Το συνέδριο ξεκίνησε την Παρασκευή με την ξενάγηση στη γέφυρα του Ρίου – Αντίρριου και ολοκληρώθηκε την Τρίτη, και κατά κοινή ομολογία ήταν επιτυχημένο τόσο ως προς την συμμετοχή, όσο και ως προς την θεματολογία.

Την Κυριακή διεξήχθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη της ύπατης στοάς της Ομοσπονδίας. Υπατος πρόεδρος επανεξελέγη ο Κωνσταντίνος Κατσάνος, από τη Νέα Ιερσέη, αντιπρόεδρος ο Γιώργος Αποστολόπουλος, από το Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, γραμματέας ο Δημήτρης Παλιούρας από τη Νέα Υόρκη, ταμίας ο Βασίλης Κότσαλος από την Πενσυλβάνια και υπεύθυνος νεολαίας ο Γιώργος Σερέτης από τη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα αναδείχτηκαν και ως κυβερνήτες ο Γιάννης Νικολόπουλος για τη Νέα Υόρκη και ο Δημήτρης Κοζόνης για το Σικάγο.

Η Ομοσπονδία καθώς επίσης και η Ναυπακτιακή Αδελφότητα μετά από τη συνάντηση με τον δήμαρχο της Ναυπάκτου Παναγιώτη Λουκόπουλο αποφάσισαν να προσφέρουν δύο χιλιάδες δολάρια έκαστος για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Ναυπάκτου, το οποίο πρόσφατα μεταφέρθηκε στο κέντρο της πόλης και το οποίο διανέμει τρόφιμα και ρουχισμό στους δημότες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Οι συνεδριάσεις έλαβαν χώρα στο ξενοδοχείο «Ναύπακτος» στο Γρίμποβο της Ναυπάκτου το Σάββατο και την Κυριακή και τα βίντεο που προέβαλαν τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό το οποίο παραχώρησαν στον «Εθνικό Κήρυκα» απέστειλε ο επίσημος φωτογράφος του συνεδρίου – ιδιοκτήτης του «Papstudio» – καθώς επίσης και ο Πολυχρόνης Κολούτσος, από το npress.gr είναι αποκαλυπτικά και αποδεικνύουν την αγάπη των ομογενών για τη γενέτειρα και την υπερηφάνεια για την καταγωγή τους.

Στο συνέδριο παρέστησαν και μίλησαν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και ο δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Παναγιώτης Λουκόπουλος, οι οποίοι έπλεξαν το εγκώμιο των ομογενών και εξήραν την γενναιοδωρία τους.

Ο κ. Λουκόπουλος μιλώντας στο συνέδριο επεσήμανε ότι η Ναύπακτος οφείλει δύο μεγάλα ευχαριστώ στους αποδήμους Ρουμελιώτες και στην Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας Αμερικής και Καναδά. Το πρώτο για την επιλογή τους να διοργανώσουν το συνέδριό τους στην Ναύπακτο και το δεύτερο για την διαχρονική τους προσφορά στη γενέτειρα.

«Οφείλουμε να ευχαριστούμε τους ανθρώπους που μας ευεργετούν. Μακριά από τους Ρουμελιώτες η φράση : ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος», επεσήμανε ο Δήμαρχος και τόνισε ότι μετά τον Εμφύλιο οι ομογενείς βοήθησαν γενναιόδωρα τη Ρούμελη και της έδωσαν την δυνατότητα να ανακάμψει.

Αναφερόμενος στα έργα που φέρουν την σφραγίδα των ομογενών μίλησε για τις πλατείες, τα σχολεία, τους δρόμους, τα υδραγωγεία, τις εκκλησίες και τις βιβλιοθήκες και είπε ότι «έκαναν τα πάντα και ανιδιοτελώς για να βοηθήσουν τον τόπο μας».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Κατσάνος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο αριθμός των συνέδρων και των παρατηρητών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Ο Βασίλης Σερέτης, πρόεδρος της Ναυπακτιακής Αδελφότητας, ο οποίος μαζί με τον Γιώργο Σερέτη πρόεδρο του Συλλόγου Ελευθέριανης ηγούνταν της οργανωτικής επιτροπής μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία του συνεδρίου και μεταξύ άλλων τόνισε: «Η απόφαση που λάβαμε προ δύο ετών στο Κλίβελαντ του Οχάιο για τη διοργάνωση του συνεδρίου στη γενέτειρα ήταν η πλέον σωστή. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι έχουμε 65 συνέδρους, ενώ στα προηγούμενα συνέδρια δεν ξεπερνούσαν τους σαράντα».

«Το επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας το οποίο παρατέθηκε το βράδυ του Σαββάτου στον κήπο του ξενοδοχείου ‘Ξενία’ ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Περιμέναμε 450 άτομα και τελικά προσήλθαν χίλιοι περίπου συμπατριώτες μας από την Αμερική, τον Καναδά την Αθήνα και τις άλλες πόλεις της γενέτειρας», επεσήμανε ο κ. Σερέτης.

Κατά την διάρκεια του δείπνου βραβεύτηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Πέτρος Γαλάτουλας, ο οποίος παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου και απηύθυνε χαιρετισμό.

Το πρωί της Κυριακής ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, κ. Ιερόθεος κατά την διάρκεια της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου τέλεσε Αρτοκλασία υπέρ υγείας των Ρουμελιωτών της Αμερικής και συνεπήρε το εκκλησίασμα με τα φλογερά του λόγια για την γενναιοδωρία και την αγάπη των ομογενών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας διοργάνωσαν «beach party» για τους νέους στην παραλία της Χιλιαδούς.

Τη Δευτέρα οι σύνεδροι επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο και ξεναγήθηκαν στο Γαλαξίδι, στους Δελφούς, στο Δίστομο, στο Καρπενήσι, στην Μονή Προυσσού και στο Θέρμο Τριχωνίδας και όπως επεσήμανε ο κ. Βασίλης Σερέτης έζησαν μοναδικές στιγμές.

Του Δημήτρη Τσάκα, από τον  ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.