ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Οι αστρονόμοι απαθανάτισαν τον «αόρατο» κομήτη

Εντοπίστηκε από ένα ρώσο ερασιτέχνη αστρονόμο στην Κριμαία, στις 11 Σεπτεμβρίου.

Επιστήμονες στο παρατηρητήριο Slooh, του Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών κατάφεραν να απαθανατίσουν τον «αόρατο» κομήτη C/2016 R3, τον οποίον εντόπισε ο ερασιτέχνης αστρονόμο Γκενάντι Μπορίσοφ στην Κριμαία.  
«Δεν γνωρίζουμε αν θα επιζήσει από μια προσέγγιση με τον Ήλιο, αλλά αν τα καταφέρει, θα παραμείνει ως ένα από τα ουράνια σώματα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθηθούν», αν «αποφασίσουμε κάτι τέτοιο», τονίζουν οι επιστήμονες.

Στις 12 Οκτωβρίου, το ουράνιο σώμα θα προσεγγίσει πάρα πολύ τον Ήλιο: θα βρεθεί ακριβώς στη μέση της απόστασης που χωρίζει τη Γη από τον Ήλιο. Στη συνέχεια θα αρχίσει να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Ο Μπορίσοφ εντόπισε τον C/2016 R3 με ένα τηλεσκόπιο τύπου Margo που έχει εγκαταστήσει στην περιοχή Nauchny, στη Κριμαία. Πάντως, οι επιστήμονες τονίζουν ότι υπάρχουν υποψίες πως το ουράνιο σώμα είναι ο κομήτης C/1915 R1, που ανακαλύφθηκε το 1915 και δεν είχε εντοπιστεί έκτοτε.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι θα λύσουν το αίνιγμα αυτό όταν καταφέρουν να φωτογραφίσουν τον κομήτη τη στιγμή που θα περνά κοντά από τον Ήλιο.

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.