ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Οι αγρότες περνούν στην επόμενη πίστα – Κλείνουν τα πάντα για 24 ώρες

Τον 24ωρο αποκλεισμό εθνικών οδών, αεροδρομίων, τελωνείων και λιμανιών της χώρας από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου αποφάσισαν οι αγρότες στην πολύωρη συνάντηση που είχε η Πανελλήνια Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων στην Κατερίνη. Στη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε έξι ώρες μετά, συμμετείχαν εκπρόσωποι από 62 μπλόκα της χώρας.

Στο πλευρό των αγροτών συντάσσεται και η Ομοσπονδία Φορτηγών (ΟΦΑΕ), που ξεκίνησε την Πέμπτη απεργία διαρκείας. Οι αυτοκινητιστές θα παρατάσσουν κατά τόπους τα οχήματά τους μαζί με τα τρακτέρ και τα γεωργικά μηχανήματα ενισχύοντας τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση των αγροτών συμφώνησαν ομόφωνα να συνεχίσουν απαρέγκλιτα την αρχική προσπάθεια «για πλήρη ενοποίηση και ενιαίας κατεύθυνσης του αγώνα όλων των μπλόκων», ενώ συστάθηκε επιτροπή, που θα παραστεί στη συνάντηση της Νίκαιας, την προσεχή Κυριακή, καθώς και όπου αλλού χρειαστεί.

Την Πέμπτη τα περισσότερα μπλόκα έμειναν ανοιχτά όπως αυτό των Τεμπών, αλλά και το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία μετά τον τετραήμερο αποκλεισμό του.

Αυτό συνέβη όμως λόγω της συμμετοχής τους στις συγκεντρώσεις της Πέμπτης.

Από σήμερα το… ωράριο των μπλόκων επανέρχεται και οι δρόμοι θα συνεχίσουν να κλείνουν.

Έτσι, τα μπλόκα θα είναι σε ισχύ επ’ αόριστον σε Κερδύλλια, Νησέλι, Χρυσούπολη, Νίκαια και Ισθμό, ενώ παραμένουν κλειστά επ’ αόριστο και τα τελωνεία σε Κήπους και Προμαχώνα, με τους αγρότες να επιτρέπουν μόνο σε ελάχιστα φορτηγά να περνούν καθημερινά μόνο και μόνο για να μην υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ σήμερα, Παρασκευή δεν θα κλείσει η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Το μπλόκο στα Τέμπη θα κλείσει σήμερα για 12 ώρες από 10 το πρωί ως 10 το βράδυ, ενώ στις Μικροθήβες θα κλείσει από τις 12 ως τις 6 το απόγευμα.

Τα υπόλοιπα μπλόκα θα συνεχίσουν τον αποκλεισμό από 12 ως 2 το μεσημέρι και από 6 ως 9 το απόγευμα

Οι αγρότες εξετάζουν και την προοπτική πολυήμερου αποκλεισμού στα διόδια των Μαλγάρων.

Αντιδράσεις βουλγαρικού ΥΠΕΞ για τα μπλόκα στα σύνορα

Την επίσημη αντίδραση της Σόφιας προκάλεσε το κλείσιμο των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από τους αγρότες με μπλόκα στους μεθοριακούς σταθμούς του Προμαχώνα, της Εξοχής, Νυμφαίας και Ορμενίου.Με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ζητάει την αρωγή της για την επίλυση του προβλήματος «το γρηγορότερο δυνατό».

Στην επιστολή κατηγορείται η Ελλάδα ότι «απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, σε ό,τι αφορά τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην ΕΕ, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών μεταξύ κρατών μελών».

Εξάλλου το βουλγάρικο ΥΠΕΞ εξέδωσε οδηγία προς τους πολίτες της χώρας που ταξιδεύουν στην Ελλάδα να αποφεύγουν τις οδικές αρτηρίες, όπου λειτουργούν μπλόκα αγροτών.

www.koolnews.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.