ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Η εκπληκτική όαση του Ομάν – Εμφανίζεται εν μια νυκτί και μετά… εξαφανίζεται! [Photos]

Μία φορά τον χρόνο και κυριολεκτικά εν μια νυκτί, η άνυδρη έρημος Σαλαλάχ του Ομάν μετατρέπεται σε ένα εκπληκτικό τροπικό δάσος μετά το πέρασμα του μουσώνα.

Οι μουσώνες διαρκούν τρεις μήνες το χρόνο, από τα τέλη Ιουλίου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου και εκείνη την περίοδο η μέση θερμοκρασία πέφτει από τους 50 βαθμούς στους 20.

Οι ξηρές συνθήκες εννέα μήνες του χρόνου σημαίνουν ότι η Σαλαλάχ δεν έχει μόνιμες λίμνες ή τρεχούμενα ποτάμια αλλά κατά τη διάρκεια των μουσώνων οι καταρράκτες ρέουν πάνω από τα βράχια.

Η όαση βρίσκεται σε μια έκταση 185 χιλιομέτρων – σχεδόν όσο το μήκος της Τζαμάικα- και εν μέσω του μουσώνα φτάνει μέχρι 28 χιλιόμετρα από την ακτή.

Στους ανθισμένους λόφους της Σαλαλάχ ζουν οι νομάδες Τζιμπάλι εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Μιλώντας στο CNN, ο Αντριου Αντερσον, ένας αρχιτέκτονας τοπίου στο Βοτανικό Κήπο του Ομάν, δήλωσε ότι κατά την περίοδο των μουσώνων, η ομίχλη γίνεται μερικές φορές τόσο παχιά που δεν μπορείτε να δείτε μπροστά από το πρόσωπό σας.

«Οι δασωμένες πλαγιές στον γκρεμό είναι ένα πραγματικό παγκόσμιο θαύμα – για εννέα μήνες του έτους, είναι ως επί το πλείστον άγονοι και ξεροί, αλλά κατά τη διάρκεια των μουσώνων, μετατρέπονται σε ένα πλούσιο, πράσινο, υπο-τροπικό δάσος με πλούσια βλάστηση και υγρασία»

Μετά από τρεις μήνες, η γη αναθερμαίνεται και γυρίζει στην ξηρή και αμμώδη κατάστασή της.

 iefimerida.gr
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.