ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή να ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ, αλλά τουλάχιστον έπειτα από έξι μήνες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεκινήσει τη διαδικασία μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ όπου βρίσκεται. Η κίνηση του αμερικανού προέδρου αναμένεται ότι θα προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή και θα διαταράξει την προοπτική ειρήνης. Πάντως, αμέσως μετά έδωσε εντολή για αναβολή της απόφασης για έξι μήνες. 

Κατά την ανακοίνωση της απόφασης, πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, κάτι πρωτοφανές για την παρούσα περίοδο διακυβέρνησης. 

Η Ιερουσαλήμ “είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τη μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ καθώς αναγνωρίζει ότι “η πόλη αυτή είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ”. Σύμφωνα με όσα είπε, το πρόβλημα δεν λύνεται με αποτυχημένες στρατηγικές του παρελθόντος, καθώς υποστήριξε ότι η καθυστέρηση της αναγνώρισης δεν βοήθησε στην επίτευξη ειρήνης.  

Στην ομιλία του, ο αμερικανός πρόεδρος έκανε ιστορική αναδρομή στην ίδρυση του Ισραήλ και την πολιτική των προκατόχων του. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι η Ιερουσαλήμ είναι σήμερα η έφρα της κυβέρνησης του Ισραήλ, όπως και η έδρα του κοινοβουλίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου. 

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ παραμένουν βαθιά δεσμευμένες στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας, που θα αποδεχθούν τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι. 

“Θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω στη σφυρηλάτηση μιας τέτοιας συμφωνίας”, τόνισε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη λύση των δύο κρατών, εάν συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές. 

“Εντός των επόμενων ημερών”, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής. 

“Αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό”

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε “αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό” όλων των εμπλεκομένων. Επίσης, κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν “ηρεμία”ώστε να επικρατήσουν οι μετριοπαθείς έναντι αυτών που κηρύσσουν το μίσος. Πάντως αρνήθηκε ότι με την απόφασή του παίρνει θέση σε θέματα που αφορούν το τελικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων και των “διαφιλονικούμενων συνόρων”. 

“Ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις ΗΠΑ”, κατέληξε. 

Αναβολή της μεταφοράς για έξι μήνες

Αμέσως μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εντολή, με την οποία αναβάλλει τη μεταφορά της πρεσβείας για έξι μήνες. 

Χαμάς: Ο Τραμπ άνοιξε τις “πύλες της κολάσεως”

Άμεση ήταν η αντίδραση της Χαμάς, που διαμήνυσε ότι το με το διάγγελμά του, ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε “τις πύλες της κολάσεως” για τα αμερικανικά συμφέροντα. 

Εναντίον της απόφασης Τραμπ τάχθηκε και η Οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης που ξεκαθαρίζει ότι οι ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου “καταστρέφουν” τη λύση των δύο κρατών.

Νετανιάχου: Ιστορική ημέρα

Ικανοποίηση επικρατεί στο Ισραήλ από την απόφαση του αμερικανού προέδρου. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι κάθε ειρηνευτική συμφωνία μετ ους Παλαιστίνιους πρέπει να περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. 

Αφού έκανε λόγο για ιστορική ημέρα, ο Νετανιάχου προέτρεψε και τις άλλες χώρες να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ, ακολουθώντας την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ διαβεβαίωσε ότι το status quo στους ιερούς τόπους θα παραμείνει ίδιο. 

Γαλλία, Τουρκία και Αίγυπτος εναντίον της απόφασης Τραμπ

Ενάντια στην ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκαν ήδη η Γαλλία, η Αίγυπτος αλλά και η Τουρκία. 

Ο Εμάνουελ Μακρόν  έκανε λόγο για “λυπηρή” απόφαση και ξεκαθάρισε ότι το Παρίσι δεν τη στηρίζει. Σύμφωνα με το γάλλο πρόεδρο, το καθεστώς πρέπει να ρυθμιστεί κατόπιν διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Επίσης, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και αποφυγή βίας προς όλες τις πλευρές 

Για “ανεύθυνη” ενέργεια έκανε λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας που καταδίκασε την αμερικανική απόφαση. Στο ίδιο μήκος κύματος η Αίγυπτος απέρριψε την απόφαση Τραμπ, όπως επισημαίνει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. 

Διαδηλωτές έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη

Αμέσως μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. 

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.