ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ο στιγμιαίος καφές προκαλεί πόνο στο στομάχι: μύθος ή αλήθεια

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί το πιο δημοφιλές ρόφημα και έχει συνδεθεί με την τόνωση. Ωστόσο, πολλές φορές, ο καφές κατηγορείται λόγω των διεγερτικών ιδιοτήτων της καφεΐνης και πολλοί τον αποφεύγουν, ιδίως όταν έχουν πρόβλημα με το στομάχι τους.

Εντούτοις, δεν υπάρχει καμία αναφορά βιβλιογραφικά που να στηρίζει την παραπάνω υπόθεση. Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη έρευνες που έχουν γίνει και αφορούν την επίδραση του καφέ στη γαστρική κινητικότητα, δεν σημειώθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ αυτής και της κατανάλωσης καφέ από υγιείς ενήλικες. Αντίστοιχα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν και όταν μελετήθηκε η πρόκληση δυσπεψίας σε υγιείς ανθρώπους.  

Σημαντικό είναι όμως αν κάποιος υποφέρει από τα παραπάνω ή από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, να ακολουθεί τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού, σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων. 

Εξάλλου, ο στιγμιαίος καφέ έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη (80mg/ανά μερίδα), συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη (π.χ. ο καφές φίλτρου περιέχει τουλάχιστον 130mg καφεΐνης):

Περιεκτικότητα διαφόρων ειδών καφέ σε καφεΐνη
Είδος Καφέ Τυπική μερίδα κατανάλωσης (σε ml) Περιεκτικότητα σε καφεΐνη (σε mg)
Εσπρέσο 30 30-40
Ελληνικός καφές 30 40
Καφές φίλτρου 200 115 – 175
Στιγμιαίος καφές 180 65 – 100
Ντεκαφεΐνέ στιγμιαίος καφές 180 1,8 – 2,7

Συνεπώς, η περιεκτικότητα του στιγμιαίου καφέ σε καφεΐνη δεν δικαιολογεί κάποια γαστρική επιβάρυνση. Είναι καλό να επισημανθεί ότι η ασφαλής πρόσληψη καφεΐνης αντιστοιχεί στα 400 mg/ημέρα για τους ενήλικες, κάτι που αντιστοιχεί σε 3-4 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ. 

Μπορούμε, λοιπόν, να απολαμβάνουμε καθημερινά τον αγαπημένο μας στιγμιαίο καφέ ζεστό ή κρύο, στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

www.pathfinder.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.