ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Κωστής Γ. Ζωγραφίδης για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Δήλωση του προέδρου για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

 

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Κωστής Γ. Ζωγραφίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

« Με την έναρξη εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και με το αλαλούμ των αλλεπάλληλων εγκυκλίων που μπερδεύει ακόμα περισσότερο το κουβάρι του ασφαλιστικού, φαίνεται καθαρά η προχειρότητα με την οποία έχει αντιμετωπιστεί το σοβαρότατο αυτό θέμα.

Με μαθηματική ακρίβεια αν εφαρμοστεί το νέο αυτό σύστημα θα οδηγήσει σε αφανισμό τους επιστήμονες- ελεύθερους επαγγελματίες  του κλάδου και παράλληλα θα μειώσει τα ποσά που προσδοκά να εισπράξει το κράτος τόσο από ασφαλιστικές εισφορές, όσο και από τους φόρους.

Η διάταξη της παραγράφου 9 του άρθρου 39 του Ν.4387/16 προσπαθεί τάχα να ευνοήσει αυτούς που σήμερα εργάζονται με μπλοκάκι, αλλά έχει ως πρώτο στόχο την πλήρη καταγραφή τους και ως απώτερο την ένταξη τους στο ασφαλιστικό καθεστώς των μισθωτών αφού θα επικαλεστούν ότι υποκρύπτουν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας. Το έργο αυτό , άλλωστε, το είδαμε αρκετές  φορές να εφαρμόζεται .

Με το νέο ασφαλιστικό δηλώνουν ότι σε κάποιους υπάρχει μια οριακή μείωση των εισφορών τους, δεν μας αναφέρουν όμως τίποτα για όλους εκείνους που μέχρι πρότινος δεν είχαν καμία υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών καθώς επίσης και για αυτούς που οι εισφορές τους υπερπολλαπλασιάζονται.

Για τους ξενοδοχοϋπάλληλους κανένας λόγος. Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος νόμος τους μειώνει το εφάπαξ τους περίπου 20% το οποίο θα πάρουν όχι με την συμπλήρωση 20ετίας όπως ίσχυε αλλά όταν και αν λάβουν πλήρη σύνταξη γήρατος.  Μειώση αυτή πλήττει σοβαρά την τοπική οικονομία.

Γι’ αυτό θεωρούμε ότι μόνο με ειλικρινή διαβούλευση των εμπλεκομένων φορέων με το αρμόδιο υπουργείο θα βρεθεί δίκαιη και ισορροπημένη λύση.

Ως Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου , μέχρι το τέλος του μήνα θα προβούμε  καταρχάς σε επιστημονική ενημέρωση των μελών μας τόσο στην Κω, στις 22 Φεβρουαρίου , όσο και στη Ρόδο, στις 25 του ίδιου μήνα.

Επιπλέον θα επικοινωνήσουμε με μέλη μας σε όλα τα Δωδεκάνησα για να εντοπίσουμε το μέγεθος το προβλήματος που τους δημιουργεί, ενώ παράλληλα θα προσεγγίσουμε τα άλλα Επιμελητήρια και επαγγελματικούς συλλόγους, προκειμένου να αναλύσουμε τις επιπτώσεις της εφαρμογής του νόμου, να προτείνουμε ορισμένες βελτιώσεις και να χαράξουμε, αν κριθεί αναγκαίο, κοινή πορεία για το σοβαρότατο αυτό θέμα».

 

Ο πρόεδρος

 

Κωστής Γ. Ζωγραφίδης 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.