ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ο Πολιτισμός στην Κρητηνία, δεν τελειώνει ποτέ!!! Λαμπαδηφορίες στην Κρητηνία!!!!

Ο Πολιτισμός στην Κρητηνία, δεν τελειώνει ποτέ!!! Λαμπαδηφορίες στην Κρητηνία!!!!

Η ιστορία και οι παραδόσεις του τόπου μας είναι κληρονομιά μας

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου στις 18:00 ξεκινούν οι φετινές ΛΑΜΠΑΔΗΦΟΡΙΕΣ 2016. Το έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο στο απομακρυσμένο χωριό της Κρητηνίας, έρχεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και συμβολίζει το τέλος του Ζυγού και την αναγέννηση της ζωής. Από λαογραφικής σημασίας, το έθιμο είναι ιδιαίτερο γιατί δεν συναντιέται πλέον παρά σε ελάχιστες περιοχές στην Ελλάδα.

Μετά από μια Κυριακή επιτυχημένων αποκριάτικων εκδηλώσεων στο όμορφο χωριό της Κρητηνίας, αναβιώνει την επόμενη Κυριακή στο χωριό το έθιμο των Λαμπαδηφοριών.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητηνίας «Η Κάστελλος» αναβιώνει την παραμονή της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου το έθιμο των λαμπαδηφοριών. . Την Πέμπτη 24 Μαρτίου και ώρα 18.00 στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του χωριού, θα ξεκινήσει η εορταστική εκδήλωση , με τον πανηγυρικό εσπερινό.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τραγούδια και

ποιήματα από τα παιδιά του δημοτικού σχολείου και παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό μπαλέτο του συλλόγου. Η εκδήλωση θα κλείσει με τους κατοίκους του χωριού και τους επισκέπτες να κάνουν το γύρο του χωριού με αναμμένες δάδες υπό τη συνοδεία της Φιλαρμονικής.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα υπάρχει για τον κόσμο όπως κάθε χρόνο μπουφές με νηστίσιμα εδέσματα.

Από τη Ρόδο θα ξεκινήσει πούλμαν για δωρεάν μεταφορά του κόσμου στην Κρητηνία, την Κυριακή στις 17.00 από το Εμπορικό Κέντρο Μήδεια. Δηλώστε συμμετοχή στα παρακάτω τηλέφωνα: 6977378378 & 6949745887

Η Λαμπαδηφορία είναι ένα παλιό έθιμο που το βιώσαμε από τους παππούδες μας κι αυτοί από τους δικούς τους παππούδες .

Έχει τις ρίζες του βαθιά στα χρόνια τις τουρκοκρατίας . Συμβολίζει την αποτίναξη του Ζυγού και την αναγέννηση της ζωής. Στις μέρες μας, την 24 του Μάρτη παραμονή του Ευαγγελισμού παιδιά και μεγάλοι κάτοικοι του χωριού μας, όλοι μαζί προσπαθούμε να αναβιώσουμε το έθιμο φτιάχνοντας με τον ίδιο τρόπο τα φαναράκια περιφερόμενοι στους δρόμους του υπέροχου χωριού μας. Πέρα από αυτό όμως γυρίζοντας στην πλατεία του χωριού, εμείς προσθέσαμε την

παρουσίαση παραδοσιακών χορών από διάφορους χορευτικούς συλλόγους. Έτσι δίνουμε την ευκαιρία στους νεότερους μαζί με την αναβίωση του εθίμου να αγαπήσουν και τους παραδοσιακούς μας χορούς κι έτσι κι αυτοί με την σειρά τους να συνεχίσουν το έργο μας. Η ιστορία και οι παραδόσεις του τόπου μας είναι κληρονομιά μας και θέλουμε και εμείς να την αφήσουμε κληρονομιά στα παιδιά μας, βάζοντας τη δική μας πινελιά στη ζωγραφιά της παράδοσης.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.