ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ο Γιάννης Φλεβάρης στους Λειψούς

Ένα από τα πιο σεπτά προσκυνήματα του Ορθόδοξου Κόσμου… Η Παναγία του Χάρου στους Λειψούς. Στα χέρια δεν κρατάει το Θείο βρέφος αλλά τον Εσταυρωμένο Χριστό. Τα ξερά κρίνα που οι πιστοί άφησαν καιρό πριν πάνω στην εικόνα ανθίζουν ξανά. Μία από τις μεγαλύτερες γιορτές σ’ ολόκληρο το Αιγαίο γίνεται την γιορτή της Παναγίας στους Λειψούς στις 22 Αυγούστου και το νησιώτικο γλέντι ξεκινάει το βράδυ μετά τον Εσπερινό και τελειώνει κυριολεκτικά το πρωί και αφού ο ήλιος έχει ανεβεί στον ουρανό, γύρω στις 10 π.μ.. Είναι κάτι που πρέπει ο καθένας να το ζήσει αφού επισκεφτεί το πανέμορφο νησί που από μόνο του είναι ένα πολυνησιακό σύμπλεγμα με 30 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες γύρω του.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης εκπροσώπησε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, πραγματοποιώντας διήμερη επίσκεψη κατά την οποία είχε συνεργασία με τον Δήμαρχο Λειψών κ. Φώτη Μάγγο και τη Δημοτική Αρχή. Ο κ. Φλεβάρης ανέφερε ότι οι Λειψοί είναι ένας θησαυρός στα νερά του Αιγαίου. Πατώντας σε ένα πλούσιο παρελθόν βαδίζουν σταθερά σε ένα μέλλον που μπορεί να προσφέρει πολλά στους ανθρώπους του, στον τόπο και στην πατρίδα μας. Ο Δήμαρχος κ. Μάγγος τόνισε ότι το νησί και ο Δήμος έχουν σχέδιο, όνειρα και στρατηγική ανάπτυξης. Με άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σχεδιάζουν και πραγματοποιούν δράσεις που κάνουν τους Λειψούς να ξεχωρίζουν όχι μόνο στη Δωδεκάνησο και το Νότιο Αιγαίο, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι από πλευράς περιβάλλοντος, οι Λειψοί κατέκτησαν μια σημαντική πρωτιά, αφού η Ελληνική εταιρεία αξιοποίησης ανακύκλωσης κατέταξε τους Λειψούς στην κορυφή των Δήμων με κριτήριο το ποσοστό ανακύκλωσης ανά κάτοικο και την καθαρότητα του υλικού. Αυτό δείχνει ισχυρή περιβαλλοντική συνείδηση και σχεδιασμό. Ο κ. Φλεβάρης με τον Έπαρχο κ. Θεμέλαρο και τον Δήμαρχο κ. Μάγγο είδαν τις εφαρμογές που με την μορφή application και χάρτες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτυπώνουν 30χλμ. διαδρομών για ορεινή ποδηλασία και αναρρίχηση. Ο κ. Μάγγος επίσης ανέφερε ότι σε λίγες μέρες το νησί θα διαθέτει δωρεάν χρήση Internet και Wi-Fi από άκρη σ’ άκρη. Οι δραστηριότητες του Δήμου Λειψών με τη στήριξη της Περιφέρειας δείχνουν πως μπορεί να τα καταφέρει ένας μικρός νησιωτικός Δήμος να καταφέρει τόσα πολλά.

Στα σχέδια του Δήμου είναι να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για λιμενικά έργα υποδομής και αγκυροβόλιο σκαφών αναψυχής καθώς αυτό αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό προσέλκυσης επισκεπτών και ενίσχυσης του τουρισμού. Αν το αεροδρόμιο της γειτονικής Λέρου επεκταθεί και αποκτήσει δυνατότητα προσγείωσης μεγάλων αεροσκαφών, το νησί των Λειψών θα ωφεληθεί άμεσα με τη δυνατότητα άμεσης μετακίνησης των επισκεπτών δια θαλάσσης.

Ο κ. Φλεβάρης τόνισε στους Λειψιώτες ότι ο μικρός παράδεισος του νησιού τους μπορεί να μεγαλώσει αν Αυτοδιοίκηση, Κυβέρνηση και αρμόδιοι φορείς στηρίξουν τη νησιωτικότητα. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ πρέπει να παραμείνουν μειωμένοι για τους Λειψούς και τα μικρά νησιά και να επανέλθουν για τα μεγαλύτερα εκεί που βρισκόταν πριν. Τα μικρά νησιά μας δεν μπορεί να θεωρούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έκταση μιας πλούσιας Περιφέρειας της Ευρώπης, αλλά άμεσα να ενταχθούν στον στόχο 1 που προβλέπει χρηματοδότηση και υποστήριξη. Οι Λειψοί, το νησί της Καλυψώς και της Παναγίας είναι ξεχωριστό και μας περιμένει να το επισκεφτούμε.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.