ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ο Φιντέλ Κάστρο υπενθυμίζει στις ΗΠΑ το χρέος προς την Κούβα

O ιστορικός ηγέτης της Κούβας, ο Φιντέλ Κάστρο υπενθύμισε τα «πολλά εκατομμύρια δολάρια» που οι ΗΠΑ οφείλουν, σύμφωνα με τον ίδιο, στην χώρα του ως αποζημίωση για το εμπάργκο που επέβαλε η Ουάσινγκτον στην χώρα από το 1962.

Αυτό αναφέρει κείμενο που δημοσιεύτηκε στον Τύπο σήμερα, ανήμερα των 89ων γενεθλίων του πατέρα της κουβανικής επανάστασης, που έχει αποσυρθεί από την εξουσία από το 2006 για λόγους υγείας.

Ο Φιντέλ Κάστρο επισήμανε ότι «ένα χρέος που ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια οφείλεται στην Κούβα ως αποζημίωση, όπως κατήγγειλε η χώρα μας με αναμφισβήτητα επιχειρήματα και στοιχεία κατά τη διάρκεια όλων των παρεμβάσεών της ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών».

Οι δηλώσεις αυτές δίνονται στη δημοσιότητα την παραμονή της ιστορικής επίσκεψης στηνΚούβα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, του πρώτου επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από το 1945, με στόχο την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου.

Στο κείμενό του, το πρώτο που δημοσιεύεται από την 8η Μαΐου, ο Κάστρο διαβεβαίωνει:

Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να μαχόμαστε για την ειρήνη και την ευημερία όλων των ανθρώπινων όντων (…) τα ίδια ακριβώς δικαιώματα που διακηρύξαμε όταν ξεκινήσαμε τον αγώνα μας, όπως και εκείνα που πηγάζουν από τα όνειρά μας.

Η Κούβα γιορτάζει τα 89α γενέθλια του πρώην προέδρου και στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων έχει επισκεφθεί την κομμουνιστική νήσο ο πρόεδρος της Βολιβίας ΈβοΜοράλες.

newpost.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.