ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ο Ερντογάν μετά τους πραξικοπηματίες, τώρα «διώχνει» πρόσφυγες προς… την Ελλάδα

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στις αρμόδιες αρχές η αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Την Τρίτη, μόνο στη Χίο σημειώθηκαν τρία περιστατικά αφίξεων αφίξεων σε 24 ώρες, συνολικά περίπου 100 ατόμων. Η ροή 50 – 100 ατόμων τη μέρα συνεχίζεται κανονικά και προς τη Λέσβο, φαινόμενο που έγινε ιδιαίτερα έντονο μετά το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν πριν δυο εβδομάδες.

 Μια βάρκα με περίπου 40 μετανάστες και πρόσφυγες, που περισυλλέγονται αυτή τη στιγμή, εντοπίστηκε σήμερα ανοικτά του ακρωτηρίου Κόρακας στη βορειοανατολική Λέσβο.

Άλλοι 26 μετανάστες – πρόσφυγες βγήκαν με φουσκωτή βάρκα στη 1 μετά τα μεσάνυχτα στο λιμάνι της Χίου και 48 τα ξημερώματα στα Γρίδια της Χίου. Αντίθετα, στη Σάμο οι ροές είναι μηδενικές εδώ και πολύ καιρό.

Σήμερα, Τρίτη, στη Λέσβο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας βρίσκονται εγκλωβισμένοι 3495 άτομα. Στη Χίο 2509 και στη Σάμο 1030. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 7034 πρόσφυγες ή μετανάστες. Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που ξεπερνά τις 7000 ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά.

Το γεγονός αποδεικνύει πολύ αργή ροή της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου γεγονός που σύμφωνα με τους φορείς των νησιών δημιουργεί πολύ σοβαρό πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες και στη λειτουργία τους. Πλέον καθημερινά είναι τα δελτία της αστυνομίας σύμφωνα με τα οποία μεταξύ των εγκλωβισμένων προσφύγων και των μεταναστών δημιουργούνται κρούσματα παραβατικότητας αλλά και εγκληματικότητας, όπως περιπτώσεις βιασμών με θύματα γυναίκες πρόσφυγες που ταξιδεύουν μόνες τους.

Οι συνεχείς απειλές του «σουλτάνου»

Να πληρώσει όσα έχουν συμφωνηθεί κάλεσε την Ε.Ε. ο Ερντογάν, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση ARD.

«Η Ε.Ε. υποσχέθηκε τρία δισ. σε βοήθεια, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων από τη Συρία.

«Ρωτήστε τους. Πλήρωσαν; Η Τουρκία ακόμη φιλοξενεί τρία εκατομμύρια ανθρώπους. Τι θα κάνει η Ευρώπη αν αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να φτάσουν στην Ευρώπη;» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν είναι τίμιες» προσέθεσε, ενώ εκτίμησε ότι η Τουρκία έχει ξοδέψει 12 δισ. δολάρια για να βοηθήσει τους πρόσφυγες από την αρχή του πενταετούς πολέμου στη Συρία.

Η Τουρκία συμφώνησε με την Ε.Ε. τον Μάρτιο για το προσφυγικό και τη συγκράτηση των ροών που περνούσαν από τη χώρα με προορισμό την Ευρώπη.

H Koμισιόν προειδοποιεί τον Ερντογάν να τηρήσει τη συμφωνία

Ως «μη αληθείς» χαρακτήρισε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι η ΕΕ δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της ως προς την οικονομική στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία.

Κληθείς να σχολιάσει, κατά την ενημέρωση του Τύπου, στις Βρυξέλλες, τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη μη τήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από την ευρωπαϊκή πλευρά και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε πως «η ΕΕ συνεχίζει να εφαρμόζει την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών της δεσμεύσεων μέσω του Ταμείου Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, και το ίδιο αναμένει από την τουρκική πλευρά, καθώς και τη συνέχιση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

Ειδικότερα, αναφορικά με τη χρηματοδότηση, δήλωσε πως «όποιες αναφορές» σχετικά με τη μη τήρηση από την ΕΕ των χρηματοδοτικών της υποχρεώσεων είναι «αναληθείς» και σημείωσε πως η ΕΕ έχει κινητοποιήσει 3 δισ. ευρώ και από αυτά σχεδόν τα 740 εκατ. ευρώ έχουν ήδη διατεθεί για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία, ενώ η Επιτροπή αναμένεται να υιοθετήσει σύντομα ένα έκτακτο μέτρο για τη διάθεση ενός επιπλέον ποσού, ύψους περίπου 1,4 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα, φτάνοντας συνολικά στα 2,1 δισ. ευρώ.

«Αυτό αποδεικνύει ότι σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και ξεκαθάρισε πως τα χρήματα αυτά δεν προορίζονται για «την Τουρκία και την κυβέρνηση», αλλά για τους «πρόσφυγες» και τις «κοινότητες υποδοχής». «Η χρηματοδότηση αυτή είναι σημαντική για να γίνει η ζωή των προσφύγων ευκολότερη, να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας, να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης και γενικότερα να υπάρχουν καλύτερες υποδομές για τους πρόσφυγες επί τόπου», ανέφερε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας θα συνεχιστεί και ο απαραίτητος έλεγχος από την ΕΕ, έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως η οικονομική αυτή στήριξη θα έχει «αποτελέσματα».

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.