ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ
Ντολμαδάκια με γέμιση από ρύζι, κεράσια και αρωματικά με σάλτσα γιαουρτιού

Ντολμαδάκια με γέμιση από ρύζι, κεράσια και αρωματικά με σάλτσα γιαουρτιού

  • Μερίδες: 5-6
  • Χρόνος προετοιμασίας: 40′
  • Χρόνος μαγειρέματος: 50′
  • Έτοιμο σε: 1:30 ‘

Αυτό το υπέροχο έδεσμα είναι εμπνευσμένο από ένα παρόμοιο πιάτο που δοκίμασα στα νοτιοανατολικά μέρη της Τουρκίας.

ntolmadakia
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Food Styling: Elena Jeffrey

Υλικά

  • 400γρ. αμπελόφυλλα
  • 300γρ. κεράσια χωρίς κουκούτσια (αφαιρούμε τα κουκούτσια προσεκτικά)
  • 1 φλιτζάνι ρύζι τύπου Καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 3-4 φλιτζάνια νερό ζεστό
  • αλάτι
  • Για την σάλτσα γιαουρτιού
  • 400γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2-3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο
  • λίγο αλάτι

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεπλένετε τα αμπελόφυλλα αν είναι από βάζο για να φύγει η αλμύρα και τα στραγγίζετε καλά. Αν είναι φρέσκα τα αμπελόφυλλα τα ζεματάτε για 15 δευτερόλεπτα και τα στραγγίζετε καλά.

Βήμα 2

Παίρνετε τα μισά κεράσια και τα πολτοποιείτε στο μίξερ. Τα αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε την γέμιση: Σοτάρετε στο μισό λάδι τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και προσθέτετε το ρύζι, το κουκουνάρι, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Όταν αρχίζει το ρύζι να κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας προσθέτετε 1/3 φλιτζανιού από τα πολτοποιημένα κεράσια και ½ φλιτζάνι από το νερό. Σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι (περίπου 12 λεπτά). Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό ακόμα κατά την διάρκεια του βρασίματος. Κατεβάζετε από την φωτιά και προσθέτετε στο μίγμα τον άνηθο και τον μαϊντανό. Ανακατεύετε και αφήνετε για λίγο να κρυώσει.

Βήμα 4

Διαλέγετε τα αμπελόφυλλα που είναι σκισμένα ή ακατάλληλα για γέμισμα και στρώνετε λίγα από αυτά στο πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας. Σκορπάτε από πάνω λίγα κλωναράκια μαϊντανού και άνηθου. Έτσι τα ντολμαδάκια δεν κολλάνε στην κατσαρόλα και παίρνουν επιπλέον άρωμα.

Βήμα 5

Στρώνετε ένα αμπελόφυλλο με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω. Βάζετε ένα κουταλάκι από το μίγμα στην άκρη που βρισκόταν το κοτσάνι και το τυλίγετε διπλώνοντας δεξιά κι αριστερά τις άκρες προς τα μέσα στη μέση του τυλίγματος. Δεν πρέπει να είναι τυλιγμένο πολύ σφιχτά. Βάζετε το ντολμαδάκι στην κατσαρόλα αρχίζοντας από τις άκρες. Συνεχίζετε να τυλίγετε και να βάζετε τα ντολμαδάκια σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο και σε όσες στρώσεις χρειάζονται μέχρι να χωρέσουν όλα στη κατσαρόλα.

Βήμα 6

Ρίχνετε από πάνω τον υπόλοιπο πολτό κερασιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ολόκληρα κεράσια. Σκεπάζετε τα ντολμαδάκια με ένα βαρύ πιάτο. Συμπληρώνετε με όσο ζεστό νερό χρειάζεται να σκεπάσει ελαφρά το πιάτο και σιγοβράζετε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 30 περίπου λεπτά, ελέγχοντας το νερό.

Βήμα 7

Κατεβάζετε από τη φωτιά, αφήνετε να κρυώσει λίγο, βγάζετε το πιάτο και τοποθετείτε τα ντολμαδάκια σε πιατέλα. Γαρνίρετε από πάνω και γύρω με τα κεράσια. Ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού ανακατεύοντας το γιαούρτι με το χυμό λεμονιού, το αλάτι και τον άνηθο και σερβίρετε σε μπολ ως συνοδευτικό για τα ντολμαδάκια.

Γεωργία Κοφινά

Είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας-ερευνήτρια γαστρονομίας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμερική… Διαβάστε περισσότερα

 

olivemagazine.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.