ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Νότια Αφρική: Τρόμος για 94 επιβάτες σε αεροπλάνο που προσγειώθηκε με σπασμένους τροχούς

Απίστευτη τύχη (και έναν εξαιρετικό πιλότο) είχαν οι 94 επιβάτες του Βoeing 737 της Comair το οποίο κατάφερε να προσγειωθεί έχοντας σπασμένο το σύστημα προσγείωσης

Οι φωτογραφίες που έρχονται από το αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ πραγματικά σοκάρουν, καθώς δείχνουν πόσο κοντά στην καταστροφή και τον θάνατο ήρθαν οι επιβαίνοντες ενός Boeing 737 της Comair.

Η συγκεκριμένη πτήση, η οποία γινόταν για λογαριασμό της British Airways είχε ξεκινήσει από το Πορτ Ελίζαμπεθ με 94 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα. Τα πάντα εξελίσσονταν ομαλά, όταν κατά την στιγμή της προσγείωσης, με το που ακούμπησε το σύστημα προσγείωσης στον διάδρομο, έσπασε το αριστερό σκέλος. 

Οι χειριστές του αεροσκάφους αντιλήφθηκαν αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά, και είχαν την πρόνοια να ειδοποιήσουν τους επιβάτες να πάρουν θέσεις για ανώμαλη προσγείωση. Στην συνέχεια το αεροπλάνο κινήθηκε για εκατοντάδες μέτρα με την κοιλιά και το αριστερό φτερό να σέρνονται στην άσφαλτο.

Μία κατάσταση η οποία για όσους γνωρίζουν αποτελεί ό,τι πιο επικίνδυνο μπορεί να τύχει σε αεροπλάνο, καθώς μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεσπάσει πυρκαγιά από σπινθήρα. Ιδίως σε αυτή την περίπτωση, που η προσγείωση έκτακτης ανάγκης έγινε χωρίς προηγουμένως να έχει ειδοποιηθεί το αεροδρόμιο ώστε να έχουν πάρει τα ανάλογα μέτρα (όπως για παράδειγμα τον ειδικό επιβραδυντικό αφρό).

Μόλις μετά από αρκετά αγωνιώδη λεπτά το αεροπλάνο σταμάτησε, το καλά εκπαιδευμένο πλήρωμα κατάφερε να εκκενώσει αμέσως το αεροπλάνο από τους 94 επιβάτες χωρίς κανένας να έχει πάθει τίποτα. Την ίδια ώρα είχαν φθάσει δίπλα στο λαβωμένο 737 οι πυροσβεστικές δυνάμεις του αεροδρομίου, αν και δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

Το περιστατικό αποτελεί ιδιαίτερα σπάνιο για αεροπλάνο (ιδιαίτερα αυτού του τύπου) και σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί πολύ άσχημα, καθώς δεν είχε προβλεφθεί έκτακτη προσγείωση και υπήρχαν αρκετά καύσιμα μέσα στα φτερά του αεροπλάνου. Το περιστατικό ερευνάται από την αεροπορική εταιρία και την κατασκευάστρια του αεροπλάνου, χωρίς ακόμα να υπάρχει κάποια ένδειξη για το τι προκάλεσε αυτό το πολύ σπάνιο ατύχημα.

protothema.gr

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.