ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΝΟΔΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: «Ίδρυση Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού στη Χίο…Οι αδικίες εις βάρος της Δωδεκανήσου συνεχίζονται»

 

Η μεγάλη αδικία που συντελέστηκε εις βάρος της Ρόδου, με την ίδρυση Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού στη Χίο, έχει την υπογραφή της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα.

Είναι προϊόν μιας ακόμα άθλιας μεθόδευσης.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Όλοι οι φορείς της Ρόδου ανέλαβαν πρωτοβουλία το φθινόπωρο του 2014,εν όψει κατάθεσης νομοσχεδίου στη Βουλή από τον τότε Υπουργό Παιδείας, κ. Λοβέρδο, για να δημιουργηθεί τμήμα διοίκησης τουρισμού με έδρα τη Ρόδο.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση τμημάτων διοίκησης τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο.

Ταυτόχρονα, προχώρησε στην κατάθεση σχετικής τροπολογίας με την οποία ιδρύονταν αγγλόφωνα τμήματα τουριστικών σπουδών με έδρα τη Ρόδο, τα οποία θα απευθύνονταν σε αλλοδαπούς φοιτητές με δίδακτρα.

Η προκήρυξη εκλογών , λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν επέτρεψε να εκδοθούν τα σχετικά προεδρικά διατάγματα αλλά και οι υπουργικές αποφάσεις για τη λειτουργία του τμήματος διοίκησης τουρισμού αλλά και του αγγλόφωνου τμήματος τουριστικών σπουδών, με έδρα τη Ρόδο.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, αμέσως μόλις ήρθε στην εξουσία, έβαλε ως στόχο να ακυρώσει αυτή την προοπτική. Παρέπεμψε στις καλένδες το θέμα των προεδρικών διαταγμάτων και των υπουργικών αποφάσεων, με στόχο να ματαιώσει την ίδρυση αυτών των τμημάτων με έδρα τη Ρόδο.

Λειτούργησε με μια ακραία καθεστωτική αντίληψη, που δεν αναγνωρίζει τη συνέχεια του Κράτους. Συμπεριφέρθηκε για μία ακόμα φορά εχθρικά απέναντι στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα.

Η απόφαση του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την ίδρυση τμήματος διοίκησης τουρισμού στη Χίο αντί για τη Ρόδο, ήταν η επισφράγιση αυτής της μεθόδευσης.

Υπάρχει σαφές ζήτημα όμως και για τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου που δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται τη δυναμική που έχει η Ρόδος, την απόλυτη ταύτιση του νησιού μας με τον τουρισμό. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν η ίδια η σύγκλητος είχε πάρει ομόφωνη απόφαση πριν από δύο χρόνια για την ίδρυση τμήματος διοίκησης τουρισμού με έδρα τη Ρόδο.

Κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που προσπερνά τη Ρόδο δεν έχει μέλλον. Θα συρρικνωθεί.

Γιατί η Ρόδος μπορεί να γίνει το κέντρο της τουριστικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης στον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Αν το δημόσιο πανεπιστήμιο απεμπολήσει αυτή την προοπτική, υπάρχουν άλλοι που θα την αξιοποιήσουν με τη δυνατότητα που θα παρέχει η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Το παράδειγμα της Κύπρου είναι ενδεικτικό.                                    

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.