ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Νέο Eurogroup την Τετάρτη – «όχι» σε παράταση προγράμματος

«Οχι» στην παράταση του υφιστάμενου προγράματος αποφάνθηκε το Eurogroup. Νέα συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών αν εξετάσουν τις προτάσεις της Ελλάδας, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Ένα ναι και ένα όχι αναμενόταν  να εισπράξει η Αθήνα, μετά τα νέα αιτήματα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Αναλυτικά, η ελληνική πλευρά ζήτησε α) μία ολιγοήμερη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και β) ένα νέο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει τα επόμενα δύο χρόνια και θα χρηματοδοτείται μόνο από τον ESM, όχι από το ΔΝΤ. 

Για το πρώτο αίτημα καλά πηροφορημένη πηγή κοντά στο Eurogroup εξηγεί δεν δόθηκε σύντομη παράταση του προγράμματος, καθώς το πρόγραμμα θεωρείται πλέον λήξαν (δεν προλαβαίνει να παραταθεί περνώντας από κοινοβούλια κτλ.). Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι τελευταία ευκαιρία για μια τέτοια παράταση ήταν το Eurogroup του Σαββάτου. 

«Το ίδιο βράδυ που λήγει το πρόγραμμα, το Eurogroup είναι πρακτικά αναρμόδιο για την παράκαμψη της διαδικασίας και την ανανέωση του προγράμματος», είπε αξιωματούχος. 

Για το δεύτερο αίτημα της ελληνικής πλευράς που αφορά σε τρίτο πρόγραμμα, οι αξιωματούοι σημειώνουν ότι το Eurogroup κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει τη διαδικασία εξέτασης της αίτησης.

Η διαδικασία αυτή, σαν πρώτο βήμα έχει την εξέταση του κατά πόσο η Ελλάδα χρειάζεται αλλά και προκρίνεται για το πρόγραμμα (elegibility).  Αν οι υπουργοί συμφωνήσουν στο ότι η Ελλάδα χρειάζεται τρίτο πρόγραμμα, τότε η απόφαση αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί απο κοινοβούλια, όπως το γερμανικό. 

Ακολούθως, και μετά την επικύρωση από τα κοινοβούλια, θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις. 

Νωρίτερα αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είπαν στην «Κ» ότι εκλαμβάνουν ως κίνηση ελιγμού από την Αθήνα την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για ένα διετές πρόγραμμα χρηματοδοτημένο μόνο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) με ταυτόχρονη διευθέτηση του χρέους. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους η νέα ελληνική πρόταση δεν ικανοποιεί δύο βασικούς όρους που έθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ κατά τη χθεσινή τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα:

1. Αποδοχή της τελευταίας πρότασης των θεσμών που δόθηκε στην δημοσιότητα την Κυριακή.

2. Την στήριξη του ‘ΝΑΙ’ στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

kathimerini.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.