ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Νέα και Ειδήσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Τo link της Συνέντευξης του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου στο CNN,

για την μεταναστευτική κρίση στα νησιά μας

¨Επίσκεψη του Προέδρου του Φυτωρίου κ. Μπαριανάκη  στην Σύμη.¨

     Επίσκεψη πραγματοποίησε ο εντεταλμένος Περιφερειακός σύμβουλος και Πρόεδρος του Περιφερειακού φυτωρίου Ν. Αιγαίου κ.  Μιχάλης Μπαριανάκης στο νησί της Σύμης όπου είχε συνάντηση με την Εθελοντική Ομάδα Αιμοδοτών Σύμης και ειδικότερα  με το πρόεδρο της Κ. Πανορμίτη Μοσχιού.

Συζητήθηκαν εκ νέου οι βάσεις για τη συνέχιση της μεταξύ τους πετυχημένης συνεργασίας. Από κοινού αποφασίστηκε , μετά και  τη μελέτη από τον υπεύθυνο του φυτωρίου  η δενδροφύτευση με ξηροθερμικά φυτά ανθεκτικά στις δύσκολες  συνθήκες  του νησιού όπως το  Γιαλό και Πέδι . Ειπώθηκε και από τις δύο πλευρές ότι η δενδροφύτευση θα προχωρήσει εφόσον περιοριστεί το πρόβλημα που δημιουργείται με την  ανεξέλεγκτη βόσκηση .

Επίσης θα γίνει ενημέρωση στα σχολεία του νησιού από τον τεχνολόγο γεωπόνο κ.Νίκο Ρένεση για το πράσινο , την περιβαλλοντική διαχείριση  καθώς και σε νέες δράσεις βελτίωσης της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος και της αειφόρου  ανάπτυξης του νησιού , φυσικά μετά από κοινή συναίνεση του Προϊστάμενου της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Βασιδειάδη και του Προϊστάμενου της Δευτεροβάθμιος εκπαίδευσης Κ.Παπαδομαρκάκη .

Έγινε πρόταση για δωρεά 400- 500 καλλωπιστικά φυτά που θα τους διατεθούν δωρεάν από το φυτώριο για να μοιραστούν στους κατοίκους του νησιού και να φυτευτούν σε πάρκα και αυλές για ένα πιο όμορφο και περισσότερο πράσινο αστικό περιβάλλον.

11816996_939932292735710_4085740026517648525_n

Έργα συντήρησης της Επαρχιακής Οδού Λάερμα – Θάρρι – Άγιος Ισίδωρος, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ύψους 265.216 ευρώ

 

Στο πλαίσιο του προγραμματισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για παρεμβάσεις που θα καταστήσουν το οδικό δίκτυο των νησιών ασφαλέστερο και πιο λειτουργικό, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε εργολαβική σύμβαση για την «Συντήρηση Επαρχιακής Οδού Λάερμα – Θάρρι και Λάερμα – Άγιος Ισίδωρος» έναντι συνολικού ποσού 265.216,73 ευρώ.

Σύμφωνα με την μελέτη του έργου, προβλέπονται οι παρακάτω εργασίες:

 

Για την επαρχιακή οδό  Λάερµα  – Θάρρι, συνολικού µήκους  3.80.:

 

– καθαρισµός και µόρφωση τάφρου  σε µήκος 800µ.

– κατασκευή  επενδεδυµένης τάφρου  από σκυρόδεµα σε µήκος 800µ.

–   ασφαλτική    στρώση  σε µήκος 750µ.

– τοποθέτηση σιδηρών  κιγκλιδωµάτων  15µ.  µήκους και στις δύο πλευρές της οδού.

 

Για την επαρχιακή οδό Άγ. Ισίδωρος – Λάερµα:

 

– καθαρισµός  και µόρφωση τάφρου   σε  µήκος  900µ. (από την  είσοδο  του οικισµού Λαέρµων  προς Αγ. Ισίδωρο µήκους 450µ. και στις δύο πλευρές της οδού)

–   ασφαλτική    στρώση  σε µήκος 450µ.

– κατασκευή  επενδεδυµένης τάφρου  από σκυρόδεµα σε µήκος 100µ.

–  κατασκευή   τοιχίου  αντιστήριξης  µήκους   15,00µ.  και  ύψους  2,00µ.  από οπλισµένο σκυρόδεµα

– κατασκευή  σωληνωτών αγωγών  συνολικού µήκους  135µ. από  τσιµεντοσωλήνες  µε  τα  αντίστοιχα φρεάτιά τους.

–  κατασκευή   ερείσµατος  µήκους   150µ.  

–  τσιµεντόστρωση   κάθετης   οδού   από  οπλισµένο   σκυρόδεµα  

σε  µήκος  20µ.

 

Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  έτους 2014.

Ο ανάδοχος υποχρεούται να ολοκληρώσει το έργο σε διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερολογιακών ημερών από την υπογραφή της σύμβασης.

 

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου της Τέχνης και του Πολιτισμού

 

Πλούσιο σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ενός  ευρέως φάσματος, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, σε Αθήνα, Σίφνο, Ρόδο, Πάτμο.

 

 

Ένα πολιτιστικό τριήμερο πλούσιο σε εικόνες, χρώματα, αρώματα και γεύσεις του Νοτίου Αιγαίου ήταν αυτό που πέρασε, με την Περιφέρεια να οργανώνει, να προωθεί και να στηρίζει ένα μωσαϊκό δράσεων Τέχνης και Πολιτισμού, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό το μήνυμα ότι η Τέχνη και ο Πολιτισμός είναι η μεγαλύτερη δύναμη που διαθέτει αυτός το τόπος.

 

Από το Φεστιβάλ Γαστρονομίας στη Σίφνο ως τη θεατρική παράσταση στην Πάτμο, από τους μικρούς παραμυθάδες στο Golden Hall στην Αθήνα, μέχρι την έκθεση του διεθνούς φήμης Έλληνα Γλύπτη Νίκου Φλώρου στο Καστέλο και την πρώτη εκδήλωση TED στην Ρόδο, το Νότιο Αιγαίο, μέσα από τις δράσεις της Περιφέρειας, τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, μετατράπηκε σε ένα τόπο συνάντησης ανθρώπων κάθε ηλικίας. Ανθρώπων  που υπηρετούν και δημιουργούν  Πολιτισμό, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, με τις δικές του ιδέες και αξίες, από την δική του οπτική γωνία, που ενώνουν την ιστορία και την παράδοση με την καινοτομία και ανοίγουν καινούργιους δημιουργικούς δρόμους που ξεπερνούν τα σύνορα και φέρνουν το Νότιο Αιγαίο ξανά στο επίκεντρο του διεθνούς αλλά και του εγχώριου ενδιαφέροντος.

 

Οι εκδηλώσεις που έγιναν τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου με την διοργάνωση και την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι οι εξής:

 

Αφιέρωμα στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (Ελ Γκρέκο) – Ρόδος

 

Η μεγάλη έκθεση του διεθνώς αναγνωρισμένου γλύπτη Νίκου Φλώρου, προπομπός του Έτους Ελληνορωσικής φιλίας 2016,  φιλοξενείται από το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου και για ένα μήνα, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, με πρωτοβουλία και διοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Πρόκειται  για πέντε ανάγλυφους πίνακες αφιερωμένους στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο,  για την συμπλήρωση των 400 χρόνων από τον θάνατό του, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η Ρόδος αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό της πορείας της Έκθεσης από την Αγία Πετρούπολη στο Τολέδο, στο Κρατικό Μουσείο «Ελ Γκρέκο»,  στις αρχές Νοεμβρίου, όπου ο Περιφερειάρχης έχει κληθεί να τελέσει τα εγκαίνια.  Είναι το δεύτερο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που οργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που ήδη έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον με δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ, παράλληλα με την έκθεση «Ρόδος, ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής», που μεταφέρθηκε από το Μουσείο του Λούβρου  στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου και θα φιλοξενείται εκεί μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου. Τα δύο κορυφαία γεγονότα πολιτισμού για το 2015, ανεβάζουν κατακόρυφα τον πήχυ στον τομέα των πολιτιστικών εκδηλώσεων διεθνούς εμβέλειας και κάνουν πράξη την βασική στόχευση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου για  εξωστρέφεια και στον πολιτισμό.

 

Η Κάρμεν Ρουγγέρη και οι  μαθητές -συγγραφείς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου διηγούνται… – Αθήνα

Με σκοπό να αναδείξει τους μελλοντικούς συγγραφείς, και στο πλαίσιο της δράσης Discover South Aegean, στο Golden Hall,  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρουσίασε το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου  μια μοναδική συλλογική δουλειά, ένα παραμύθι γραμμένο από τα παιδιά του Αιγαίου,  «που στο βαθύ μπλε της θάλασσας και το χρυσό του ήλιου, ακουμπούν το δικό τους όνειρο».    Τα παραμύθια διηγήθηκε  με ζεστή φωνή, χρωματισμένη από συναίσθημα και αγάπη για τα παιδιά, η  Κάρμεν Ρουγγέρη πλαισιωμένη από την πολυτάλαντη θεατρική της ομάδα, σε μια λαμπρή εκδήλωση που απέσπασε πανελλήνιο ενδιαφέρον και κέρδισε όλους όσους αγαπούν τα παιδιά και το παιδικό βιβλίο.  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον ξεχωριστό πολυχώρο του Golden Hall στην Αθήνα, όπου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διατηρεί την έκθεση «Discover South Aegean» με ελεύθερη είσοδο για την πανελλήνια και διεθνή προβολή των νησιών μας από τις 20 Μαΐου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2015.  Ο διαγωνισμός , μια ιδέα του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Φλεβάρη, διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Διεύθυνση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και το τμήμα Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου.

 

 9ο  Φεστιβάλ κυκλαδίτικης γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» – Σίφνος

 

 Η μεγάλη γιορτή γεύσεων και παραδοσιακών προϊόντων έγινε  το τριήμερο 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου στο κυκλαδίτικο νησί , με εξαιρετική  επιτυχία. Μια  συνδιοργάνωση του πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σίφνου με τη συνεργασία τοπικών φορέων και Συλλόγων, σε μια προσπάθεια προβολής των προϊόντων και της μοναδικής παράδοσης των Κυκλάδων στη γαστρονομία και στον πολιτισμό. Στη φετινή διοργάνωση που πλαισιώθηκε από πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, συμμετείχε αντιπροσωπεία από την Ολλανδία, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην τόσο σημαντική για τις Κυκλάδες διοργάνωση. Φέτος, συμμετείχαν  με αντιπροσωπείες μαγείρων, οργανοπαικτών και χορευτών η Αμοργός, η Άνδρος, η Ίος, η Κέα, η Κίμωλος, η Κύθνος, η Μήλος, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Σέριφος, η Σίκινος, η Σύρος, η Σχοινούσα και η Φολέγανδρος, ενώ φιλοξενούμενο νησί από τα Δωδεκάνησα ήταν  η Ρόδος. Επίσης στο γαστρονομικό φεστιβάλ συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τη Σαλαμίνα, τη Σάμο, τη Θήβα, το Ναύπλιο καθώς και ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Ιωνίας «Η Σινώπη», η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων και η Ελληνική Ακαδημία Αρχιμαγείρων και Γαστρονομίας.

 

Οι Πειρατές του Αιγαίου – Πάτμος

 

Οι Πειρατές του Αιγαίου «κατέλαβαν» την Πάτμο! Το βράδυ της Κυριακής 6 Σεπτεμβρίου,  στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Σκάλας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Πάτμου παρουσίασε την παράσταση «Οι πειρατές του Αιγαίου».
Μία διαδραστική παράσταση για μικρούς και μεγάλους  με αληθινές ιστορίες και παραμύθια από το παρελθόν, γεμάτες συγκίνηση, χαρά αλλά και ηρωικές στιγμές των απλών ανθρώπων, εναντίον των σκληρών, πονηρών αλλά και αδίστακτων πειρατών.

 

 

 

TEDxRhodes 2015 – Ρόδος

Το TEDxRhodes 2015 είναι μια τοπικά διοργανωμένη εμπειρία TED από τους μόνιμους αλλά και τους διεθνείς κατοίκους και επισκέπτες του νησιού της Ρόδου. Μια «τοπικόσμια» ή «παντοπική» πρωτοβουλία σε έναν κατεξοχήν κοσμοπολίτικο τόπο που σκοπό έχει να μπολιάσει και να εμπλουτίσει διεπιστημονικές ιδέες με επίκεντρο τον άνθρωπο, φέροντας το μήνυμα ότι η ζωή βιώνεται από κοινού με τον δίπλα, τον απέναντι. Στα πλαίσια λοιπόν του TED και βασισμένα στις αρχές και στα πρότυπα του είναι οι εκδηλώσεις TEDx, οι οποίες είναι τοπικές και αυτόνομα οργανωμένες εκδηλώσεις που επιτρέπουν στις κατά τόπους κοινωνίες να συγκλίνουν γύρω από δημιουργικές ανησυχίες των κατοίκων τους, γιορτάζοντας αξιόλογες καινοτόμες ιδέες και την ανάδειξή τους σε παγκόσμιο επίπεδο! Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται πλέον και το πρώτο TEDxRhodes, που ξεκίνησε το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, στον Προμαχώνα του  Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου.

tedx-2-21

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.