ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Νέα και ειδήσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 

Δωδεκανησιακή ακίνητη περιουσία και ζητήματα αλιείας στην ατζέντα της συνάντησης του Αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαννετίδη με τον βουλευτή Δωδεκανήσου Δ. Γάκη

 

 

Τον βουλευτή Δωδεκανήσου και Πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής κ. Δημήτρη Γάκη δέχθηκε σήμερα, Δευτέρα, στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο αγώνας που ξεκίνησε η Περιφέρεια σχετικά με την διεκδίκηση της  Δωδεκανησιακή ακίνητης περιουσίας, η οποία υφαρπάχθηκε από την ελληνική πολιτεία το 2011, οπότε ψηφίστηκε  ο νόμος  3965/2011 (ΦΕΚ 113 της 18ης Μαΐου 2011) που αφαιρούσε από την αυτοδιοίκηση της Δωδεκανήσου το 75% από τα έσοδα των εκποιήσεων.

Ο κ. Γάκης ζήτησε και ενημερώθηκε από τον κ. Ζαννετίδη για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τόσο σε νομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, ενώ από τον νομικό σύμβουλο της Περιφέρειας κ. Γιώργο Φιλιππάκο, ενημερώθηκε για το σημερινό καθεστώς  όπως έχει διαμορφωθεί, μετά το 2011.

Στην διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκαν τρόποι επαναφοράς των εσόδων από την εκποίηση της δωδεκανησιακής ακίνητης περιουσίας, καθώς και τρόποι κοινοβουλευτικής  παρέμβασης, με τον βουλευτή Δωδεκανήσου να δηλώνει την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή του στους αγώνες της Περιφέρειας και σε κάθε πρωτοβουλία της, που αφορά αυτό το κεφαλαιώδες για την Δωδεκάνησο ζήτημα.

Στην ίδια συνάντηση τέθηκαν και θέματα αλιείας, τα οποία θα αποτελέσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, αντικείμενο ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, μετά από αίτημα του κ. Ζαννετίδη στον πρόεδρο της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οργάνωσε τους τελευταίους μήνες δύο Γενικές Συνελεύσεις για θέματα αλιείας, σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα αντίστοιχα, όπου συμμετείχαν όλοι οι αλιευτικοί σύλλογοι του Νοτίου Αιγαίου. Στην διάρκεια των Γενικών Συνελεύσεων κατεγράφησαν τα προβλήματα του κλάδου και διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ παρουσιάστηκε το πλάνο της Περιφέρειας για την ανάπτυξη της αλιείας.

Επειδή πολλές από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν απαιτούν νομοθετική παρέμβαση, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, με επιστολή του,  ζήτησε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής  κ. Δημήτρη Γάκη την διεξαγωγή μιας ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής, για θέματα αλιείας.

Ο κ. Γάκης έκανε αποδεκτή την πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη και κατά την σημερινή συνάντηση  αποφασίστηκε η συνεδρίαση να γίνει στις 14 Απριλίου, παρόντος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου.

 

 

Αύξηση των πόρων για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ζητά ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, με επιστολή του  προς τον Υπουργό Π. Σκουρλέτη

 

Υποχρηματοδοτείται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία»

 

Την αύξηση των πόρων που διατίθενται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», στο πλαίσιο του νέου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, ζητά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με επιστολή που απέστειλε  στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη.

 

Όπως προκύπτει από τον πίνακα κατανομής των πόρων από το Υπουργείο (επισυνάπτεται), για το Νότιο Αιγαίο προορίζεται το μικρότερο ποσοστό χρηματοδότησης, έναντι των υπολοίπων Περιφερειών της χώρας, μόλις στο 1,8%, ήτοι 4.465.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον που σημειώθηκε για τις δράσεις αυτές, τόσο από Κυκλάδες, όσο και από Δωδεκάνησα,  κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, ήταν εξαιρετικά μεγάλο.

 

Ο κ. Χατζημάρκος  με την επιστολή του προς τον Υπουργό, ζητά αύξηση των πόρων του εν λόγω προγράμματος για το Νότιο Αιγαίο, καθώς προβλέπεται ότι το ενδιαφέρον για ενεργειακές  αναβαθμίσεις κατοικιών στα νησιά μας θα είναι εξίσου μεγάλο και στην νέα προγραμματική περίοδο. Επισημαίνει δε ότι η χρηματοδότηση των δράσεων αυτών μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2014 – 2020 δεν είναι εφικτή, λόγω του εξαιρετικά μικρού προϋπολογισμού του.

 

Επισυνάπτονται

 

 1. Η επιστολή προς τον Υπουργό
 2. Ο πίνακας κατανομών των πόρων του ΕΠ ΑΝΕΚ ανά Περιφέρεια

epistoli
pinakas

 

«Πρόσκληση Συμμετοχής στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην 27η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL 2016, στο Parc des Expositions de Paris-Nord Villepinte, 16-20  Οκτωβρίου 2016»

 

Σας αποστέλλουμε την Ανακοίνωση-Πρόσκληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που αφορά τη συμμετοχή με δικό της περίπτερο στην 27η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL 2016,  που θα πραγματοποιηθεί  16-20  Οκτωβρίου 2016 στο Parc des Expositions de Paris-Nord Villepinte στη Γαλλία.

Παρακαλούμε για την ενημέρωση των παραγωγών της περιοχής αρμοδιότητάς σας, για την έγκαιρη υποβολή της συμμετοχής τους έως την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 στην σχετική φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=7088

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

«Στην 27η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL 2016, στο Parc des Expositions de Paris-Nord Villepinte, 16-20  Οκτωβρίου 2016»

 

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στα πλαίσια πολιτικής της ανάδειξης και προώθησης των τοπικών πιστοποιημένων προϊόντων, πρόκειται να συμμετέχει στην 27η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL 2016,  που θα πραγματοποιηθεί  16-20  Οκτωβρίου 2016 στο Parc des Expositions de Paris-Nord Villepinte στη Γαλλία.

Η Περιφέρεια συμμετέχει στην μεγαλύτερη Διεθνή Εμπορική Έκθεση τροφίμων και ποτών του 2016  σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσδοκώντας την εξωστρέφεια των πιστοποιημένων προϊόντων της. Η συγκεκριμένη Έκθεση έχει υψηλή επισκεψιμότητα, προσελκύοντας εισαγωγείς, διανομείς και αγοραστές από όλο τον κόσμο. Δίνει την ευκαιρία πρόσβασης στη Γαλλική, την Ευρωπαϊκή, αλλά και τη Διεθνή αγορά και συμβάλει στην ανάπτυξη  και ενίσχυση των εξαγωγών και στην στήριξη της αναγνωρισιμότητας των πιστοποιημένων προϊόντων.

Καλούνται όσοι παραγωγοί μεταποιούν ή/και τυποποιούν πιστοποιημένα ΠΟΠ ή/και ΠΓΕ ή με έγκριση H.A.C.C.P. ή ISO  αγροτικά προϊόντα (τρόφιμα & ποτά) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και επιθυμούν να έχουν παρουσία στο περίπτερο που πρόκειται να μισθώσει η Π.Ν.ΑΙ., να το δηλώσουν το αργότερο έως την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 στην σχετική φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα (http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=7088)

Λόγω των περιορισμένων θέσεων που εξασφαλίσαμε, η επιλογή των εκθετών θα γίνει βάση κριτηρίων και ελέγχου των δηλωθέντων στοιχείων. Με ποινή αποκλεισμού συμμετοχής θα απορριφθούν, μετά από έλεγχο, όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πιστοποίησης και όσοι δεν μεταποιούν και τυποποιούν πρωτογενή τοπικά προϊόντα. Επίσης με ποινή αποκλεισμού θα απορρίπτονται από επόμενες Εκθέσεις, όσοι δηλώσουν σε πρώτη φάση συμμετοχή στην Έκθεση και στη συνέχεια ακυρώσουν.

 

Διευκρίνίζεται πως μετά τις 15/4/2016 καμία Δήλωση δεν θα γίνει δεκτή.

 

Για πληροφορίες στα τηλέφωνα 2241360567 κ. Τάνια Ρούσσου-Προϊσταμένη Τμήματος Προβολής και Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων  για την Περιφερειακή Ενότητα Δωδεκανήσου και 2281082380 κ. Ντίνα Βλάχου-Προϊσταμένη Τμήματος Προβολής και Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων για την Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων

 

 

Επιτροπή Ευρωπαϊκών Θεμάτων συνέστησε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος

 

Έργο της Επιτροπής η υποστήριξη της Περιφέρειας κατά την συμμετοχή της στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ευρωπαϊκών πολιτικών

 

 

Στην σύσταση Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων προέβη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με απόφαση που υπέγραψε πριν αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Η σύσταση της Επιτροπής, Πρόεδρος της οποίας είναι ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, απαντά στην ανάγκη  συντονισμού των ενεργειών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε θέματα διαμόρφωσης θέσεων και προτάσεων, κατά τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ευρωπαϊκών πολιτικών.

 

Ειδικότερα, η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Θεμάτων θα είναι αρμόδια:

 

 1. Για τη διαμόρφωση, επεξεργασία, τεκμηρίωση, διατύπωση και υποβολή των θέσεων και των προτάσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατά τη συμμετοχή της Περιφέρειας στα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης ευρωπαϊκών πολιτικών, είτε στα πλαίσια των θεσμικών και συμβουλευτικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε στα πλαίσια άλλων διεθνών οργανισμών με ευρωπαϊκή αναφορά όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe (CPMR), κλπ.

 

 1. Για την παρακολούθηση εφαρμογής των ευρωπαϊκών πολιτικών και γενικότερων εξελίξεων ευρωπαϊκής πολιτικής που αφορούν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

 

 1. Για την ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για θέματα ευρωπαϊκών πολιτικών, ώστε αυτό να λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

 

Ως μέλη του συντονιστικού οργάνου ορίζονται οι:

 

 1. Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ως Πρόεδρος
 2. Σκιαδάς Δημήτρης , ως Αναπληρωτής Πρόεδρος
 3. Πάπιτση Χριστιάννα, ως μέλος
 4. Λαζάνη Χάιντι, ως μέλος
 5. Φτακλάκη Ελευθερία, ως Γραμματέας
 6. Καραμολέγκου Ιουλία, ως μέλος
 7. Τσιρπανλή Γεωργία, ως μέλος
 8. Σορωνιάτης Λοίζος, ως μέλος
 9. Μπιζάς Κωνσταντίνος, ως μέλος

 

 

 

Επισυνάπτεται η απόφαση

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Ν.Α. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ = σελ 1

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Ν.Α. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ = σελ 2 (1)

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.