ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Νέα και ειδήσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 

Ο Περιφερειάρχης καλεί τους δημάρχους του Νοτίου Αιγαίου να επισπεύσουν την εκπόνηση Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων

 

Η μη ανταπόκρισή τους, τινάζει στον αέρα την εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου και μπλοκάρει,  λόγω μη άρσης της αντίστοιχης αιρεσιμότητας, τις σχετικές δαπάνες  του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020

 

Κατεπείγουσα επιστολή με αποδέκτες τους δημάρχους του Νοτίου Αιγαίου, απέστειλε  ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στους οποίους επισημαίνει ότι η μη ανταπόκρισή τους στην υποχρέωση σύνταξης και έγκρισης Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, όχι μόνο τινάζει στον αέρα την διαδικασία εκπόνησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), αλλά ταυτόχρονα μπλοκάρει, λόγω μη άρσης της αντίστοιχης αιρεσιμότητας, τις σχετικές δαπάνες  του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020  για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

 

Ο κ. Χατζημάρκος στην επιστολή του εκφράζει την ανησυχία του για τις συνέπειες της μη συμμόρφωσης των δημάρχων στις κοινοτικές οδηγίες όσον αφορά το μείζον θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων, για το οποίο η χώρα έχει καταδικαστεί με υπέρογκα πρόστιμα. Ειδικότερα, από το σύνολο των 34 Δήμων, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, μόνο τρεις (3) ανταποκρίθηκαν, υποβάλλοντας Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ο πίνακας επισυνάπτεται).

 

Σημειώνεται ότι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, έθεσε ως βασική προτεραιότητα το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων στα νησιά, παρότι η εκπόνηση ΠΕΣΔΑ δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αλλά του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ). Παρά ταύτα, και προκειμένου να λυθεί το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα, η Περιφέρεια ανέλαβε ενεργό ρόλο και συνήψε σύμβαση με εξωτερικό σύμβουλο – συνεργάτη για την υποστήριξη της Περιφέρειας και του ΦοΔΣΑ κατά την διαδικασία αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ.

 

Επιπλέον, με αλλεπάλληλα έγγραφά της προς του δημάρχους των νησιών, η Περιφέρεια, όλο το προηγούμενο διάστημα, είχε επισημάνει  την αναγκαιότητα σύνταξης και έγκρισης από κάθε Δήμο, Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, για την επιτυχή ολοκλήρωση της επικαιροποίησης του ΠΕΣΔΑ, η έγκριση του οποίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την έναρξη και υλοποίηση κατηγορίας δράσεων του νέου ΕΣΠΑ.

 

Επειδή, ως σήμερα ελάχιστοι Δήμοι έχουν ανταποκριθεί, ο Περιφερειάρχης επανέρχεται με νέα επιστολή του, ζητώντας να προβούν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την διευθέτηση αυτής της εκκρεμότητας (Η επιστολή επισυνάπτεται).

 

Σημειωτέον ότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν δύο ενημερωτικές συναντήσεις, σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, όπου  έγινε ενημέρωση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τους μελετητές για το πλαίσιο που διαμορφώνει το ΕΣΔΑ, για την διαδικασία επικαιροποίησης του ΠΕΣΔΑ. Διαπιστώθηκαν  σημαντικές καθυστερήσεις στην εκπόνηση από πλευράς των δήμων τον Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, οι οποίες επιβάλουν την επιτάχυνση της όλης διαδικασίας ανά νησί, καθώς τα περισσότερα νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα είτε πλήρους έλλειψης υποδομών, είτε  κορεσμού των υφισταμένων υποδομών τους.

 

Ο Περιφερειάρχης  μίλησε για χαμένες ευκαιρίες δεκαετιών, μετά από τον πακτωλό κοινοτικών κονδυλίων που εισέρευσαν στη χώρα, χωρίς ωστόσο να δοθεί λύση στο μείζον πρόβλημα της  διαχείρισης των αποβλήτων, με αποτέλεσμα την επιβολή υπέρογκων προστίμων στην χώρα μας από πλευρά της ΕΕ, παράλληλα με δεσμευτικές ημερομηνίες για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015. Ωστόσο, η ανυπαρξία τοπικών σχεδίων για την διαχείριση των αποβλήτων καθιστούν το στόχο αυτό επί της ουσίας ανέφικτο.

 

Η στήριξη της Κω προτεραιότητα για την Περιφέρεια

Νοτίου Αιγαίου

 

 

Συνεργασία της Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Μ. Παπαβασιλείου με την Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Κ. Σβύνου

 

 

Συνάντηση εργασίας με την Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κ. Κωνσταντίνα Σβύνου είχε η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Μαριέτα Παπαβασιλείου, το πρωί της Τρίτης, στο γραφείο της στην Περιφέρεια.

 

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Κωνσταντίνος Πλατανίστας, μέλος του ΔΣ της ΕΞΚ,  έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς των νησιών, για την υλοποίηση των ειδικών δράσεων που έχει αποφασίσει η Περιφέρεια, προκειμένου, μέχρι το τέλος του έτους, να έχουν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις.

Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο γενικότερο στρατηγικό σχέδιο που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον InSETE και την Marketing Greece, το οποίο, στην τελική του μορφή, μετά και τις προτάσεις των φορέων, θα παρουσιαστεί, πανελλαδικά, τον προσεχή Ιανουάριο.

 

Η συνεργασία της Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού με την Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, δείχνει την προτεραιότητα που δίνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην αντιμετώπιση των σοβαρών επιπτώσεων που είχε στο νησί της Κω ο τρόπος διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος. Η εικόνα του νησιού έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα διεθνώς, με επακόλουθο την μείωση των κρατήσεων σε ποσοστό που μέχρι στιγμής αγγίζει το 40% έναντι της περυσινής τουριστικής περιόδου.

Η κ. Παπαβασιλείου, στην διάρκεια της συνάντησης, είπε πως η Κως αποτελεί προτεραιότητα για την Διεύθυνση Τουρισμού και ότι υπάρχει ειδικό πλάνο δράσης  στην Στρατηγική Μελέτη της Marketing Greece, με σκοπό να αρχίσει άμεσα η αναστροφή της αρνητικής εικόνας, πριν η εικόνα αυτή εμπεδωθεί στην διεθνή κοινή γνώμη.

 

Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε, το αμέσως επόμενο διάστημα να γίνουν κινήσεις προς τρεις κατευθύνσεις: Να ξεκινήσουν επαφές με τους tour operators του εξωτερικού, να δοθεί έμφαση στην Κω μέσα από την μελέτη της Marketing Greece και να υπάρξουν ειδικές επιπλέον δράσεις προβολής και στήριξης του προορισμού της Κω, μέσα από την συνεργασία της Περιφέρειας με το CNN, το BBC και τον TripAdvisor. papavasileiou_svynou_15122015

 

Συνέντευξη του Προέδρου του Φυτωρίου κ. Μπαριανάκη  .¨

.  O εντεταλμένος Περιφερειακός σύμβουλος και Πρόεδρος του Περιφερειακού φυτωρίου και σφαγείων Ρόδου κ.  Μιχάλης Μπαριανάκης  πλαισιωμένος από τον εντεταλμένο Περιφερειακό σύμβουλο και μέλος του Δ.Σ. του φυτωρίου κ. Χρήστο Ευστρατίου και τον κ. Ιωάννη Μηνά μέλος του Δ.Σ. του Φυτωρίου παραχώρησε  συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Ο κ. Μπαριανάκης αναφέρθηκε στην  καθυστέρηση που παρουσιάζει η δημιουργία του Βοτανικού κήπου στις εγκαταστάσεις του φυτωρίου λόγω διαδικαστικών θεμάτων, πρόσθεσε πως η τεχνοοικονομική μελέτη θα παραδοθεί κανονικά από τις Τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και θα δρομολογηθεί η κατασκευή εφόσον λυθούν τα τεχνικά θέματα.

Με μεγάλη του χαρά ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το Περιφερειακό Φυτώριο σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου αφού πρώτα έγιναν οι απαραίτητες επαφές με τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο θα αναβιώσουν από κοινού το πάρκο του Ροδινιού . Το όνειρο όλων των Ροδιτών να ξαναδούν  και να ξαναζήσουν το Ροδίνι όπως στα χρόνια της δεκαετίας του ’70 θα γίνει πραγματικότητα.

Το έργο θα υλοποιηθεί δια μέσου  Προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου και αφού έχουν συνταχθεί οι απαραίτητες μελέτες  θα είναι εύκολο να υλοποιηθούν μέσω της χρηματοδότησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Η διαχείριση του Πάρκου θα γίνει από κοινού από Εταιρεία του Δήμου Ρόδου και από το Περιφερειακό φυτώριο Ν. Αιγαίου.

Για τις λεπτομέρειες και το χρόνο υλοποίησης του έργου που τοποθετείται στην προσεχή τετραετία  θα δώσουν κοινή  συνέντευξη τύπου  ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Τέλος  ο κ. Μπαριανάκης ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους και ευχήθηκε σε όλον τον κόσμο καλές γιορτές και ένα δημιουργικό και ειρηνικό 2016.

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.