ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Μπελίζ: Πως ο «μαύρος χρυσός» αλλάζει τη μοίρα ενός μικροσκοπικού έθνους [εικόνες]

Με έκταση 22.966 τ.χλμ. και πληθυσμό πάνω από 360.000 κατοίκους η Μπελίζ είναι μια μικροσκοπική ανεξάρτητη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, που βρίσκεται στις βορειοδυτικές ακτές της Καραϊβικής και σύντομα αναμένεται να γίνει και πλούσια χάρη στις τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αέριου στο έδαφος της.

Σύμφωνα με τον «Guardian» η κυβέρνηση του κρατιδίου εξετάζει νέες ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στις εταιρίες να κάνουν γεωτρήσεις στο 99% των χωρικών υδάτων της χώρας, μια κίνηση που έχει θέσει σε συναγερμό τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που μιλούν για ενδεχόμενη καταστροφή του δεύτερου μεγαλύτερου κοραλλιογενή ύφαλου στον κόσμο.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτρέψει στις εταιρείες να κάνουν γεωτρήσεις κοντά στη Μεγάλη Μπλε Τρύπα, μια εκπληκτική καταβόθρα που ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 1996.

Η καταβόθρα βάθους 124 μέτρων και μήκους 300 μέτρων είναι ορατή από το διάστημα, και θεωρήθηκε από τον Jacques Cousteau ως ένας από τους δέκα κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο.

iefimerida.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.