ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Μουσικό οδοιπορικό στη Εβραϊκή Μουσική Παράδοση

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου, στα πλαίσια των Ημερών Μνήμης για τον εκτοπισμό των Εβραίων της Ρόδου και της Κω, διοργανώνει την Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, στις 21:00 ένα Αφιέρωμα στο Εβραϊκό Ολοκαύτωμα, ένα μουσικό οδοιπορικό στην εβραϊκή μουσική παράδοση, με τη διάσημη ελληνίδα σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας “Mobile”, υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Ορφανίδη και της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Ρόδου στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ροδίων Εβραίων.

Σοπράνο: Σόνια Θεοδωρίδου

Ορχήστρα Mobile
Μελίνα Κολοτούρου – Πιάνο
Ανδρέας Χανιώτης – Βιολί
Γεωργία Πετμεζά – Τσέλο
Κώστας Σαρδέλης – Κοντραμπάσσο
Μανώλης Χαρατσάρης – Κρουστά
Λεωνίδας Τσακίρης – Κλαρινέτο
Μιχάλης Σουρβίνος – Κιθάρα/Μαντολίνο

Ενορχήστρωση, Μουσική Διεύθυνση – Θεόδωρος Ορφανίδης.

Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου
Μουσική διδασκαλία – Μιχάλης Καλαεντζής

ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ

Η Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου γεννήθηκε στην Βέροια. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο «Μανώλης Καλομοίρης» στην τάξη της Καίτης Παπαλεξοπούλου, απ’ όπου αποφοίτησε με διάκριση καθώς επίσης και με βραβείο «Άριστης και Διακεκριμένης Εκτέλεσης». Της χορηγήθηκε η υποτροφία «Μαρία Κάλλας» η οποία της έδωσε την δυνατότητα να πραγματοποιήσει περαιτέρω σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και αργότερα στο Λονδίνο με την Vera Rosza. Μεταξύ άλλων, έχει ειδικευθεί στο ρεπερτόριο των Γερμανικών Τραγουδιών (Lieder) με την Elisabeth Schwarzkopf.

Έχει εμφανισθεί στα πιο σημαντικά λυρικά θέατρα της Ευρώπης και του κόσμου,και ώς σολίστ έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες και ρεσιτάλ τραγουδιού. Έχει συνεργαστεί με τους διασημότερους μαέστρους και τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, ενώ το κλασικό της ρεπερτόριο συμπεριλαμβάνει μερικούς από τους πιο σημαντικούς ρόλους όπερας.

Έχει κυκλοφορήσει δύο CD με όπερες, την “La Calisto” του Cavalli (Harmonia Mundi) και την “Conrois and his copies” του Περικλή Κούκου. Επίσης τα CD «Η Σόνια Θεοδωρίδου συναντά τον Μάνο Χατζιδάκι» (Σείριος) «Ρεσιτάλ» (Σείριος – Οδός Πανός), Γιάννης Μαρκόπουλος «Αναγέννηση» (Κίνησις), Θάνος Μικρούτσικος “Warna” (Arcardia), Χάρης Περσίδης “Storie d’ Amor” (Eros), ‘’Arie Antiche‘’  (Legend Classics), «Sonia Thedoridou sings Jacques Brel» (Et’cetera), Θανάσης Μωραϊτης  ‘’ Pictures for the sadness of the blonde girls and of Eleni’’ (EMI Classics), Γιάννης Κωνσταντινίδης ‘’30 Songs’’ (The Human Voice), ‘’Songs from the Big Screen” (The Human Voice), Αθανάσιος Σίμογλου “Cavafy – Shades of Love…” (The Human Voice), Μίμης Πλέσσας ’’ Anthology’’ (The Human Voice), Αθανάσιος Σίμογλου “Cavafy II – Return ” (The Human Voice).

Το 2010 ίδρυσε μαζί με τον σύζυγο της Μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη την Οrchestra Mobile, ενώ ένα χρόνο αργότερα την Ηuman Voice, την δική τους δισκογραφική εταιρία.

Τον Ιούνιο του 2014 ανακαίνησε εκ νέου το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα με τον σύζυγο της, όταν μπήκαν μαζί στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου προκειμένου να κάνουν μια σιωπηλή διαμαρτυρία, ανακαινίζοντας εκ νέου το ζήτημα και κερδίζοντας ταυτόχρονα την συμπαράσταση της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κοινότητας.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

Ο Μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης γεννήθηκε στο Herisau της Ελβετίας. Η ενασχόληση του με τη μουσική ξεκίνησε μετά την επιστροφή της οικογένειας του στη Βόρειο Ελλάδα.. Παρακολούθησε μαθήματα Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, Κλασσικού Τραγουδιού και Πιάνου στη Θεσσαλονίκη, και γρήγορα η προικισμένη φύση του εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε ενώ παράλληλα δίδαξε θεωρητικά και Ιστορία της Μουσικής σε Ωδεία.

Το 2005 έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα, πηγαίνοντας στην Ολλανδία, όπου συνεργάστηκε με μουσικά σύνολα ως προσκεκλημένος μαέστρος. Ο Θεόδωρος Ορφανίδης έχει μαθητεύσει και συνεργαστεί με σημαντικούς Μαέστρους, όπως οι: Rene Gulikers, George Hadjinikos, Ulrich Rademacher, Ingo Lenke, και Θεόδωρος Αντωνίου. Ως Μαέστρος έχει προσκληθεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Εχει διευθύνει ορχήστρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ισπανία,Ρωσία, Αυστρία, Ολλανδία, Ιταλία,Ουκρανία και Πολωνία.

Το καλοκαίρι του 2010 ιδρυσε μαζί με τη σύζυγό του, την Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου την Orchestra Mobile , ενώ ένα χρόνο αργότερα την Ηuman Voice, την δική τους δισκογραφική εταιρία. Έχει κυκλοφορήσει δύο CD – Αθανάσιος Σίμογλου “Cavafy – Shades of Love…” (The Human Voice, 2011), Αθανάσιος Σίμογλου “Cavafy II – Return” (The Human Voice, 2012).

Τον Ιούνιο του 2014 ανακαίνησε εκ νέου το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα με την Σόνια Θεοδωρίδου, όταν μπήκαν μαζί στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου προκειμένου να κάνουν μια σιωπηλή διαμαρτυρία,ανακαινίζοντας εκ νέου το ζήτημα και κερδίζοντας ταυτόχρονα την συμπαράσταση της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κοινότητας.

poster_20150722_concert
Οrchestra Mobile

H Orchestra Mobile ιδρύθηκε από τη Σόνια Θεοδωρίδου και το Θεόδωρο Ορφανίδη το 2010. Στόχος της ορχήστρας η προαγωγή της Ελληνικής Λόγιας Μουσικής και το να φέρει κοντά μουσικούς από ολόκληρη την Ευρώπη, συνδέοντας το Τελ Αβίβ με την Αθήνα, το Άμστερνταμ με το Παρίσι, το Λονδίνο με το Βερολίνο και πολλές άλλες πόλεις μεταξύ τους.

Εξαιτίας του συγκεκριμένου ιστού ταλαντούχων μουσικών έχει δημιουργηθεί μια ορχήστρα η οποία είναι πραγματικά ευκίνητη και ευέλικτη, δεν χρειάζεται να ταξιδέψει και είναι πάντα έτοιμη για άμεσες εμφανίσεις! Η πολυφωνία και η παράδοση που φέρει κάθε μουσικός στο Σύνολο, δίνει στην Orchestra Mobile το μοναδικό χαρακτηριστικό της μίξης και της πολυσυλλεκτικής κουλτούρας, δημιουργώντας ταυτόχρονα την πρώτη κινούμενη (Μobile) ορχήστρα της ηπείρου!

Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου

Η Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου ιδρύθηκε το 1962 από την κ. Ξένη Έμνερ-Παπαχαλκίτου, η οποία ήταν και μαέστρος της ως το έτος 1998. Για είκοσι χρόνια, ήταν η μοναδική χορωδία της Ρόδου διαγράφοντας μια λαμπρή καλλιτεχνική τροχιά. Σε αυτό το διάστημα έδωσε εκατοντάδες συναυλίες τόσο στη Ρόδο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Κύπρο, αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις. Από το έτος 2000, την ευθύνη της διεύθυνσης της χορωδίας έχει ο μαέστρος κ. Μιχάλης Καλαεντζής. Υπό την εμπνευσμένη διεύθυνση του και τις συνεχείς προσπάθειες των μελών της, συνεχίζει να επιδεικνύει αξιοσημείωτη καλλιτεχνική παρουσία και έχει συμμετάσχει σε σημαντικές εκδηλώσεις, και φεστιβάλ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.jewishrhodes.org/el

Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιοφωνικοί Σταθμοί: Παλμός FM, Στο Κόκκινο/Ρόδος, Ιστοσελίδες: www.rodosevents.gr, www.allaksogolies.gr,www.blackmonday.gr, www.rhodes.com.gr, www.rodosreport.gr, www.tranzistoraki.gr.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.