ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Μουσείο ενθαρρύνει φιλότεχνους να… ανακουφισθούν στη χρυσή λεκάνη τουαλέτας του

Το νέο έκθεμα του Γκούγκενχαϊμ είναι μια απολύτως λειτουργική λεκάνη από μασίφ χρυσάφι με τίτλο «Αμερική», που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας

Αν αναρωτιόσασταν πάντα πώς θα ήταν να… κάνετε την ανάγκη σας σαν βασιλιάδες, το διάσημο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης δίνει από σήμερα την ευκαιρία στους επισκέπτες του να «ανακουφιστούν» στο νέο του έκθεμα, μια ολόχρυση λεκάνη τουαλέτας με τίτλο «Αμερική».

Το καινούργιο δημιούργημα του Maurizio Cattelan, ενός καλλιτέχνη ιταλικής καταγωγής που είναι γνωστός για τα σατιρικά του έργα, είναι φτιαγμένο από μασίφ χρυσάφι 18 καρατίων.«Ό,τι κι αν έχεις φάει προηγουμένως, είτε ένα γεύμα 200 δολαρίων είτε ένα πάμφθηνο χοτ-ντογκ, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο από άποψη τουαλέτας», δήλωσε ο καλλιτέχνης στο New Yorker.

Σύμφωνα με το μουσείο, το πρωτότυπο έργο τέχνης αντιπροσωπεύει «το αμερικανικό όνειρο των ίσων ευκαιριών για όλους».

Η λεκάνη είναι απολύτως λειτουργική και είναι τοποθετημένη σε ένα μικρό unisex αποχωρητήριο στον τέταρτο όροφο. Κάθε επισκέπτης του μουσείου που έχει πληρώσει εισιτήριο έχει δικαίωμα να τη χρησιμοποιήσει, ενώ έξω από την τουαλέτα στέκεται πάντα ένας φρουρός.

Όπως επισημαίνει η Caitlin Dover, επίσημη μπλόγκερ του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ, μπορεί το συγκεκριμένο έργο να είναι… δύσοσμο από τη φύση του, ωστόσο για τους λάτρεις της τέχνης αντιπροσωπεύει μια «πνοή φρέσκου αέρα», αφού διαλύει τους αποπνικτικούς κανόνες που θέλουν να υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις καλλιτεχνικές δημιουργίες και το κοινό.

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.