ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ
FILE PHOTO: An overhead view of an E-3A Sentry aircraft of the 963rd Airborne Warning and Control Squadron (963rd AWACS) enroute to Eglin Air Force Base, Fla., during the multi-service Exercise Solid Shield ''87. (Photo by USAF)

Ραγδαίες εξελίξεις! Η Μέρκελ στέλνει το στρατό της να υπερασπιστεί τον Ερντογάν…

Η Τουρκία φαίνεται πως αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους “παίχτες” της τρέχουσας περιόδου καθώς, παρά τα αλλεπάλληλα διπλωματικά λάθη και τις διαρκείς προκλήσεις, φαίνεται ότι συνεχίζει να χαίρει της προστασίας του NATO, με τρανή απόδειξη την πρόσφατη κίνηση ΝΑΤΟ – Γερμανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του voicenews.gr, το ΝΑΤΟ σε συνεργασία με την Γερμανία αποφάσισαν να στείλουν στην Τουρκία μια σειρά από ιπτάμενα ραντάρ τύπου AWACS, επανδρωμένα από Γερμανούς στρατιώτες, με σκοπό την προστασία του τουρκικού εναέριου χώρου.

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες τα εν λόγο ραντάρ πρόκειται από δω και στο εξής να αποτελέσουν μέρος της νατοϊκής βάσης του Γκαϊλενκίρχεν, κοντά στο Άαχεν, στο αεροδρόμιο του Ικονίου.

Ο επίσημος λόγος για την μεταφορά του άνωθεν εξοπλισμού στην Τουρκία περιγράφεται στο εσωτερικό μιας δισέλιδης επιστολής των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, με αποδέκτες τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Η Τουρκία είναι η συμμαχική χώρα που συνεχίζει να πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από την κρίση στη Συρία και ως εκ τούτου θα πρέπει να ενισχυθούν οι πτήσεις αναγνωριστικών αεροσκαφών AWACS του ΝATO για την επιτήρηση του τουρκικού εναέριου χώρου».

Όπως ήταν αναμενόμενο η ξαφνική “ανακοίνωση” προς το βουλευτικό σώμα δεν πέρασε απαρατήρητη, με πολλά μέλη της αντιπολίτευσης να διαμαρτύρονται για την ξαφνική αυτή απόφαση, την οποία χαρακτήρισαν ως «ανεύθυνη» και «επικίνδυνη», λόγο των «συνεχιζόμενων προκλήσεων του προέδρου Ερντογάν στα τουρκοσυριακά σύνορα», ενώ υπήρξαν και πολλά ερωτηματικά σχετικά με την χρονική περίοδο κατά την οποία αποφασίστηκε η αποστολή των AWACS.

Σε απάντηση των άνωθεν αντιδράσεων, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν υπήρχε λόγος για προηγούμενη εντολή από το κοινοβούλιο, αφού δεν αποτελεί νέα στρατιωτική αποστολή, βαφτίζοντας την μεταφορά των AWACKS ως “συνέχεια και ολοκλήρωση” της γερμανικής αποστολής των πυραύλων Patriot στην Τουρκία, ή οποία ξεκίνησε το 2013.

voicenews.gr/

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.