ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο Διαγωνισμός Παραδοσιακής Ροδίτικης Κουζίνας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019

 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή, ο διαγωνισμός παραδοσιακής Ροδίτικης κουζίνας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και τo ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς, στη διάρκεια της 52ης Πανελλήνιας Έκθεσης Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν δέκα συντοπίτες μας, που μαγείρεψαν πιάτα της τοπικής γαστρονομικής μας κουλτούρας, εκ των οποίων το πρώτο βραβείο απέσπασαν τα Σαλακενά γιαπράκια της κ. Διονυσίας Καρίκη.

Τα πιάτα που διαγωνίσθηκαν ήταν το διμυλιανό κατσικάκι, το κοτόπουλο με πλιγούρι, το αρνάκι με ρεβίθια, το λαυράκι πλακί, τα γιαπράκια με αμπελόφυλλα και λαχανόφυλλα, το ριφική, το λουκούμι με ξεροχύμιση, γιαπράκια με αμπελόφυλλα και ανθούς κολοκυθιού, λόπια και κρεμμύδια γεμιστά.

Ο διαγωνιζόμενοι βαθμολογήθηκαν από πενταμελή κριτική επιτροπή που αποτελούνταν απο τον Αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα και γαστρονομίας κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, τον πρόεδρο της λέσχης αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων κ. Νίκο Χριστοφόρου, τον αντιπρόεδρο του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου κ. Βαγγέλη Μουστακάκη, τον ταμία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και Σεφ στο ξενοδοχείο LINDOS PRINSESS, κ. Παναγιώτη Παρατσοκα και το μέλος της λέσχης αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων κ. Μιχάλη Γεωργουδιό.

Η προσπάθεια των συμμετεχόντων βαθμολογήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού και το πιάτο με τα γιαπράκια με αμπελόφυλλο και ανθούς κολοκυθιού, έλαβε τη μεγαλύτερη βαθμολογία κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Οι τρείς διακριθέντες του χθεσινού διαγωνισμού ήταν:

 1. ΚΑΡΙΚΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ (ΣΑΛΑΚΟΣ): ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ (ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΘΟΥΣ ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ)
 2. ΔΟΝΤΑ ΜΑΡΟΥΛΑ (ΑΦΑΝΤΟΥ): ΡΙΦΙΚΗ
 3. ΓΕΩΡΓΟΥΔΙΟΥ ΑΝΝΑ (ΡΟΔΟΣ): ΛΑΥΡΑΚΙ ΠΛΑΚΙ

Ενώ οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό ήταν:

 1. ΚΟΥΦΑΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ (ΔΙΜΥΛΙΑ) : ΔΙΜΥΛΙΑΝΟ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ
 2. ΚΥΡΜΙΤΖΟΓΛΟΥ ΛΟΥΚΙΑ (ΚΟΛΥΜΠΙΑ): ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ
 3. ΚΑΡΡΑ ΜΑΡΙΑ (ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ): ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΡΕΒΥΘΙΑ
 4. ΓΕΩΡΓΟΥΔΙΟΥ ΑΝΝΑ (ΡΟΔΟΣ): ΛΑΥΡΑΚΙ ΠΛΑΚΙ
 5. ΣΦΥΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ) : ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ (ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΟΦΥΛΛΑ)
 6. ΔΟΝΤΑ ΜΑΡΟΥΛΑ (ΑΦΑΝΤΟΥ): ΡΙΦΙΚΗ
 7. ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΔΙΜΥΛΙΑ): ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΜΕ ΞΕΡΟΧΥΜΙΣΗ
 8. ΚΑΡΙΚΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ (ΣΑΛΑΚΟΣ): ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ (ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΘΟΥΣ ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ)
 9. ΟΡΦΑΝΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ (ΛΑΕΡΜΑ): ΛΟΠΙΑ
 10. ΑΧΙΟΛΑ ΖΗΝΟΒΙΑ (ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ): ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

Στο τέλος του διαγωνισμού, όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν αναμνηστικό δίπλωμα ενώ οι τρεις πρώτοι έλαβαν ο καθένας από ένα βιβλίο με τίτλο «Μακριά Μυρωδιά», Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου (Γ. Τρουμούχης – Κ. Καψανάκης , ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, 2014) αλλά και μία ποδιά με το σήμα του Νοτίου Αιγαίου ως “Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019”.

Ο εν λόγω διαγωνισμός εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 και σκοπό έχει την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομικής μας κουλτούρας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα και γαστρονομίας κ. Φιλήμονα Ζαννετίδης ανέφερε μεταξύ άλλων “Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε κάθε της έκθεση, σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων αναδεικνύει και προβάλλει πέρα από τα τοπικά προϊόντα, το γαστρονομικό πλούτο, την παράδοση και τον πολιτισμό της. Χθες πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός μαγειρικής στον οποίο συμμετείχαν 10 πιάτα από χωριά της Ρόδου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια για την ανάδειξη του γαστρονομικού μας πλούτου”.

 Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων κ. Νίκος Χριστοφόρου ανέφερε: “Στον χθεσινό διαγωνισμό συμμετείχαν αρκετά παραδοσιακά πιάτα, ενώ μάλιστα μεταξύ τους οι διαφορές στη γεύση ήταν πολύ μικρές και έτσι η ανάδειξη του νικητή από την κριτική επιτροπή ήταν δύσκολη. Στόχος είναι να πραγματοποιείται κάθε χρόνο διαγωνισμός μαγειρικής όχι μόνο στην Ρόδο αλλά και τα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας μας, με σκοπό την ανάδειξη της γαστρονομικής μας κουλτούρας”.

Η πρόεδρος του ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς, κ. Χαρούλα Γιασιράνη δήλωσε: « Ο διαγωνισμός παραδοσιακής ροδίτικης κουζίνας,  έγινε με πολύ μεγάλη επιτυχία και για μια ακόμη φορά απέδειξε ότι η Ρόδος ξέρει να κρατά τις παραδόσεις ζωντανές και να τις μεταδίδει από γενιά σε γενιά. Όταν η παράδοση αφορά την καθημερινή μας διατροφή, τότε η αξία της γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι παραδίδονται από γενιά σε γενιά διατροφικοί κώδικες και αξίες, που αποδεικνύονται αναντικατάστατοι. Σε συνδυασμό με τον τεράστιο πλούτο των τοπικών μας προϊόντων, είναι αυτές οι διατροφικές αξίες που ανέδειξαν την Περιφέρειά μας ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης».

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.