ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Μαρινόπουλος: Εν αναμονή της απόφασης – Οι όροι του Σκλαβενίτη – Όλη η επιστολή

Σήμερα το απόγευμα θα εκδοθεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας επί των τεσσάρων αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο όμιλος. Πιθανότατα η απόφαση θα εκδοθεί μετά τις 5 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος Μαρινόπουλος ζητεί έκδοση προσωρινής διαταγής έως ότου εκδικασθούν οι κύριες αιτήσεις που έχει καταθέσει στις 21 Σεπτεμβρίου, για υπαγωγή του στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Η συζήτηση των αιτήσεων έλαβε χώρα σε μια ασφυκτικά γεμάτη δικαστική αιθουσα τόσο από δικηγόρους όσο και απλούς εργαζόμενους που βρίσκονταν στα δικαστήριο.

Κατά την συζήτηση των υποθέσεων στο δικαστήριο ασκήθηκαν παρεμβάσεις από τράπεζες, εργαζόμενους και πιστωτές (επιχειρήσεις). Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων του ομίλου για χορήγηση προσωρινής προστασίας απο τους πιστωτές άσκησαν-μεταξύ άλλων-οι τράπεζες (Παγκρήτια, Πανγαια κ.α), το Σωματείο Εργαζομένων, το ΙΚΑ και μεμονωμένες επιχειρήσεις.

Παρέμβαση κατά του αιτήματος του ομίλου Μαρινόπουλος άσκησε στη δίκη το ελληνικό Δημόσιο. Η δικηγόρος του Δημοσίου ανέφερε πως δεν είναι ακριβές το ποσό της οφειλής που αναφέρει η Μαρινόπουλος στην αιτησή της ότι του οφείλει.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Δημοσίου το ποσό της οφειλής του Ομίλου απέναντι στο κράτος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ. Με το σκεπτικό αυτό το Δημόσιο ζήτησε την απόρριψη των αιτήσεων της Μαρινόπουλος ενώ σε περίπτωση που αυτές γίνουν δεκτές να καταβληθεί από την εταιρεία ισόποση εγγυοδοσία.

Από την πλευρά τους τα σωματεία των εργαζομένων άσκησαν παρέμβαση υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων, με την προυπόθεση να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους και να προστατεύθουν οι θέσεις εργασίας.

Οι νομικοί παστάτες του Ομίλου δεσμεύθηκαν ότι η εταιρεία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να εξοφλήσει τις οφειλές προς τους εργαζόμενους και να διασφαλίσει τα δικαιώματά τους. Συνολικά -όπως είπωθηκε στο δικαστήριο – οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονται στο 1 δισ. 324 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, οι νομικοί παραστάτες του ομίλου Μαρινόπουλος δήλωσαν ότι χθες βράδυ εκδήλωσε ενδιαφέρον στρατηγικός επενδυτής για την εισοδό του στον Όμιλο υπό προυποθέσεις.

Αναγνώσθηκε μάλιστα στο δικαστήριο και επιστολή από την εταιρεία Σκλαβενίτης η οποία αναφέρει:
«Μετά από τις πρόσφατες καταιγιστικές εξελίξεις, η Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία και αγορά, διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις ανοιγείσες από τον όμιλο Μαρινόπουλος, διαδικασίες εξυγίανσης του άρθρου 99, σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες».
Στην ίδια επιστολή η Ι. & Σ. Σκλαβενίτης επισημαίνει ότι η τελική συμμετοχή της «εξαρτάται από πλήθος προϋποθέσεων, στις οποίες οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνεται η διάμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον όμιλο Μαρινόπουλος και τις τράπεζες. Κρίσιμες επίσης προϋποθέσεις είναι η διενέργεια ικανοποιητικού due diligence (οικονομικού, φορολογικού και νομικού), η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτής απορρέουσες ρυθμίσεις, η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και δικτύου καταστημάτων του ομίλου, αλλά και εν τέλει από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης».

Ωστόσο, όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο από δικηγόρους δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας αλλά μοναδικός σκοπός είναι να προστατευθεί ο ιδιοκτήτης της εταιρείας και η περιουσία του που περιλαμβάνει “πολυτελή ακίνητα και έργα τέχνης”.

newsit.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.