ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αδιαφορεί για την οριακή κατάσταση λειτουργίας του Κτηματολογίου Ρόδου»

Τον αποκλεισμό του Κτηματολογίου Ρόδου από την προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού σε υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής τονίζει ότι στην προκήρυξη 1K/2017 του ΑΣΕΠ, για 404 θέσεις τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης σε υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν προβλέπεται καμία θέση προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις του Κτηματολογίου Ρόδου.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι από τις 34 οργανικές θέσεις στο Κτηματολόγιο Ρόδου, αυτή τη στιγμή, υπηρετούν μόνο 21 υπάλληλοι, ενώ δεν υφίσταται μηχανογράφηση ούτε στοιχειώδης μηχανοργάνωση στην υπηρεσία.

Παράλληλα, θέτει ζήτημα τροποποίησης των διατάξεων για την κτηματολογική έρευνα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα χρήσης ιδιωτικών απεικονιστικών μέσων, για αποκλειστική χρήση των δικηγόρων, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Το αίτημα αυτό, άλλωστε, έχει κατατεθεί και από το Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας, τονίζει:

«Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου.

Η ενίσχυση με προσωπικό έπρεπε να είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας, όπως και η ανάπτυξη υποδομών μηχανοργάνωσης.

Την ίδια, όμως, στιγμή, πρέπει να διευκολυνθεί και η διαδικασία της κτηματολογικής έρευνας. Κάποιοι οφείλουν να κατανοήσουν ότι με την προβληματική λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στις συναλλαγές πολιτών και δικηγόρων, στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και στα δημόσια έσοδα».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 17  Ιανουαρίου 2017

Αρ.Πρ.: 2636/17.1.2017

 

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

ΘΕΜΑ: «Εκτός προσλήψεων προσωπικού το Κτηματολόγιο Ρόδου, που αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα υποστελέχωσης και έλλειψης υποδομών»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Όπως ίσως γνωρίζετε, το Κτηματολόγιο Ρόδου αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης, αλλά και σοβαρή έλλειψη υποδομών διοικητικής λειτουργίας και υποστήριξης.

Σας είχα καταθέσει σχετική Ερώτηση από τις 11 Οκτωβρίου 2016, επισημαίνοντας ότι:

– Από τις 34 οργανικές θέσεις αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο 21 υπάλληλοι.

– Δεν υπάρχει μηχανογράφηση ούτε στοιχειώδης μηχανοργάνωση στην υπηρεσία.

Όπως είναι φυσικό, όλοι ανέμεναν την ενίσχυση με προσωπικό του Κτηματολογίου Ρόδου στις προσλήψεις στις οποίες θα προχωρούσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αντί αυτών στην προκήρυξη 1K/2017 του ΑΣΕΠ, για 404 θέσεις τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης σε υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν προβλέπεται καμία θέση προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις του Κτηματολογίου Ρόδου.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η έλλειψη προσωπικού, αλλά και μηχανοργάνωσης, προκαλεί δυσεπίλυτα προβλήματα στη λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου, με αρνητικές επιπτώσεις στις συναλλαγές πολιτών και δικηγόρων, στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και στα δημόσια έσοδα.

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προχωρά στην απλοποίηση και διευκόλυνση των διαδικασιών για την κτηματολογική έρευνα.

Η κτηματολογική έρευνα, με βάση τα προβλήματα που υπάρχουν και με την εμπειρία, θα μπορούσε να διευκολυνθεί με μια τροποποίηση των διατάξεων που θα έδινε τη δυνατότητα χρήσης ιδιωτικών απεικονιστικών μέσων, όπως έχουν προτείνει εκπρόσωποι του δικηγορικού κόσμου.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

  1. Για ποιο λόγο στη συγκεκριμένη προκήρυξη δεν υπάρχει πρόβλεψη για να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου Ρόδου;
  2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου για την κάλυψη των κενών θέσεων του Κτηματολογίου Ρόδου;
  3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την εγκατάσταση συστημάτων και υποδομών μηχανοργάνωσης στο Κτηματολόγιο Ρόδου;
  4. Εάν προτίθεται να τροποποιήσει τις διατάξεις για την κτηματολογική έρευνα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα χρήσης ιδιωτικών απεικονιστικών μέσων, για αποκλειστική χρήση των δικηγόρων, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία.

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής
 

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.